Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mysz821130 napisał:
mam pytanie w kwestii formalnej:
tam gdzie szukałam podstawy prawnej do wnioskowania o wpz trafiałam na standard: art. 77 kk i 78 kk....tak dla pewności, bo mi się wydaje, że recydywista nie może się powoływać na art.77 kk? tylko prosiłabym o odp. w stylu może lub nie może, bez oceny mądrości/głupoty* pytania jeśli to możliwe..

art. 77 - przesłanki materialne
art. 78 - przesłanki formalne

Aby udzielić warunkowego zwolnienia spełnione muszą być zarówno przesłanki materialne jak i formalne - bez względu na to, z jakim skazanym mamy do czynienia (poza niektórymi szczególnymi przypadkami o jakich mówi konkretna ustawa).

78 - wiedziałam od początku, oczywista sprawa. w 77 bierze się pod uwagę życie przed, w trakcie i po a w moim przypadku chodzi o to, że między wcześniejszymi wyrokami były raczej krótkie odstępy czasu i z różnych art. dlatego mam wątpliwości...i tylko teraz te przesłanki materialne...? nie wiem, np. sytuacja rodzinna czy raczej inny kierunek?

mysz821130 napisał:
78 - wiedziałam od początku, oczywista sprawa. w 77 bierze się pod uwagę życie przed, w trakcie i po a w moim przypadku chodzi o to, że między wcześniejszymi wyrokami były raczej krótkie odstępy czasu i z różnych art. dlatego mam wątpliwości...i tylko teraz te przesłanki materialne...? nie wiem, np. sytuacja rodzinna czy raczej inny kierunek?
Ja myślę, że prawda. Sytuacja rodzinna jest dobrym atutem do udzielenia wpz. Tylko najlepiej jakby wszystkie przesłanki były poparte (np. zaświadczenia). W przypadku "recydywy piętrowej" (art. 64 2 k.k.) Sąd inaczej patrzy na skazanego.

Ptasior napisał:
Ja myślę, że prawda. Sytuacja rodzinna jest dobrym atutem do udzielenia wpz. Tylko najlepiej jakby wszystkie przesłanki były poparte (np. zaświadczenia). W przypadku "recydywy piętrowej" (art. 64 2 k.k.) Sąd inaczej patrzy na skazanego.

każdy wyrok był za coś innego i na pewno nie z takich powodów jak tym art. a tym bardziej obecny....bo jest spoza kk i najniższy możliwy.
ale już wiem co dalej robić, dzięki :)

E no czemu? Prognoza, opinia... Wszyscy mają taką samą szansę... Statystyki tylko z jednego ZK...Wnioski Dyrekcji i wnioski skazanych:smile:I niech znowu ktoś powie jak to mówił wcześniej. Artykuł taki i taki... Paragraf ten a ten...

Prosze o pomoc w zwiazku z dlugim juz ponad 3 miesiecznym oczekiwaniem mojego partnera na wokande.Wychowawca ju od 3 tyg .nas zapewnial ,ze wszystko jest w porzadku,i ze moj partner juz teraz 2lutego mial byc na wokandzie,ale niestety nie byl i myslelismy ze na 15 lutego bedzie,lecz niestety znowu go nie ma na liscie.Dlaczego jedni maja szybko wokande a inni bez podania przyczyn musza czekac po ponad 3 miesiace? Co mam zrobic,zeby sie ta sprawa jakos poruszyla ?Ma poparcie od dyr.danego zk, dobra opinia ,zadnego wniosku nagannego,umowe o prace i polowa kary juz minela 9.12.2011.Dziekuje ze wszelkie niezbedne informacje.Dodam jesszcze,ze pracuje na wolnosci i ja regularnie go odwiedzam.Calkowity wyrok 2 lata.

Ostatnia edycja:
dusia74 napisał:
Prosze o pomoc w zwiazku z dlugim juz ponad 3 miesiecznym oczekiwaniem mojego partnera na wokande.Wychowawca ju od 3 tyg .nas zapewnial ,ze wszystko jest w porzadku,i ze moj partner juz teraz 2lutego mial byc na wokandzie,ale niestety nie byl i myslelismy ze na 15 lutego bedzie,lecz niestety znowu go nie ma na liscie.Dlaczego jedni maja szybko wokande a inni bez podania przyczyn musza czekac po ponad 3 miesiace? Co mam zrobic,zeby sie ta sprawa jakos poruszyla ?Ma poparcie od dyr.danego zk, dobra opinia ,zadnego wniosku nagannego,umowe o prace i polowa kary juz minela 9.12.2011.Dziekuje ze wszelkie niezbedne informacje.Dodam jesszcze,ze pracuje na wolnosci i ja regularnie go odwiedzam.Calkowity wyrok 2 lata.
Tu akurat poparcie i opinia nie ma znaczenia. Czemu tak długo czeka to wie tylko sędzia. Może sąd zwrócił się do kogoś o coś i czeka na odpowiedź. Jeśli w tym sądzie okręgowym pod który należy ten zk powiedzą mu kiedy ma stawać to niech zadzwoni na wydział penitencjarny i zapyta. Ty raczej nie uzyskasz informacji (dyskusja na temat dzwonienia do sądów jest kilka stron wcześniej). Jeśli będziesz na widzeniu możesz porozmawiać z wychowawcą. Może coś Ci zechce powiedzieć.

Rozmawialam juz z wychowawca,powiedzial ze nie ma zadnych negatywnych przeslanek .Moj partner dzwonil do sadu i papiery juz sa,ale mimo tego nie staje na wokande,znowu na 15 ty luty nie ma go na liscie.Dodam,ze pracuje u adwokata ale za granica i jak dzwonie od niego z biura to sa mi udzielane inf.poza tym moj partner napisal pismo do wych.,ze wyraza zgode na udzielanie mi wszelkich dotyczacych go informacji.Ale tu nie chodzi o udzielanie mi inf.tylko martwi mnie fakt ,dlaczego tak dlugo nie staje na wokande?A moze byc przyczyna sprzeciw pani prokurator???

Ostatnia edycja:
Nie. Prokurator wypowie się dopiero na wokandzie: sprzeciwi się albo nie. Może jest tylu skazanych wystawianych na wokandy, że jest taka kolejka?

Z tego co wiem od partnera,to wielu z jego celi pozniej stawalo na komisje przedwokandowa i juz niektorzy z nich sa w domu.... a my nadal czekamy....

dusia74 napisał:
Dlaczego jedni maja szybko wokande a inni bez podania przyczyn musza czekac po ponad 3 miesiace?

Ponieważ jak już wielokrotnie - z uporem maniaka - tu pisano, każdy przypadek jest rozpatrywany i referowany indywidualnie - wbrew różnym plotkom. Jedna osoba wymaga zebrania sporego materiału dowodowego, inna minimalną ilość.

dusia74 napisał:
Co mam zrobic,zeby sie ta sprawa jakos poruszyla ?

Ty... możesz jedynie czekać, ponieważ nie jesteś stroną w postępowaniu wykonawczym. "Robić" może skazany, jego obrońca oraz inny podmiot wskazany przez kkw.

dobry wieczór wszystkim. Mam pytanie. Czy jeśli ma się wyrok 3miesięczny, wstawiło się dobrowolnie do zk, można liczyć na zawieszenie lub zwolnienie z kary? Pozdrawiam i z góry dziękuję

Nie, nie można. Trzeba cześć kary odbyć, by się starać o wpz.
Zamiast dublować pytania, poganiać użytkowników mogłabyś poczytać to, co już napisano.

dobra sorry . Tylko nie bij. Chodzi mi o to czy jąk ma się trzymiesięczny wyrok czy wogóle można się o to ubiegać? A wogóle chyba od tego jest to forum żeby pisać.

anytka1992 napisał:
A wogóle chyba od tego jest to forum żeby pisać.

To najpierw przeczytaj regulamin tego forum. To się zdziwisz czego i w jaki sposób nie można tutaj pisać.

dobry wieczór wszystkim. Mam pytanie. Czy jeśli ma się wyrok 3miesięczny, wstawiło się dobrowolnie do zk, można liczyć na zawieszenie lub zwolnienie z kary? Pozdrawiam i z góry dziękuję
WPZ po połowie kary.

forg napisał:
W chwili obecnej nie ma wymogu odbycia przynajmniej 6 miesięcy.
witam chciałam więc zapytać ile w chwili obecnej minimalnie trzeba odbyć kary aby starac sie o warunkowe zwolnienie?(mają wyrok 2 lata)

marta534 napisał:
witam chciałam więc zapytać ile w chwili obecnej minimalnie trzeba odbyć kary aby starac sie o warunkowe zwolnienie?(mają wyrok 2 lata)

Przeczytaj art. 78 kodeksu karnego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót