Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Niestety Art. 28. 1 ustawy o wykonywaniu kary poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego nic mi tu nie powiedział. Przykład:
Skazany jest na wolności i ma do odbycia wyrok 2 lata pozbawienia wolności i 1 rok pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego. Jedna sprawa nie jest powiązana z drugą. Kiedyś tam dostał wyrok 2 lata, uprawomocnił się i ma iść go odsiedzieć. Ma też drugi wyrok z innego sądu 1 rok i zezwolenie na odbycie go w SDE. Jak taka sytuacja będzie wyglądać?

Ptasior napisał:
Niestety Art. 28. 1 ustawy o wykonywaniu kary poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego nic mi tu nie powiedział.

Przeczytaj jeszcze raz wskazany art, a konkretnie ust 3. - tym razem ze zrozumieniem.

witam,czytam i czytam ale musze zapytac ,czyli moj maz jesli ma p1/z ,to musi sie starac o zmiane podgrupy na p2,zeby mogł sie starac o wpz i dopiero po odsiedzeniu połowy kary tak?,ma wyrok 3 lata i do tej sprawy 18 lat temu siedzial 3miesiace.jest w zk.Białołeka.

i nikt nie bierze pod uwage tego jaki był na wolnosci?od tylu lat nie złamał prawa miał dobra prace,i teraz musi odsiedziec cały wyrok ?podgrupe ma przez czyn jaki popełnił i do tego sprawa sprzed tylu lat:(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wiola7373 napisał:
i nikt nie bierze pod uwage tego jaki był na wolnosci?

Oczywiście, że bierze. I weźmie podczas rozpatrywania wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

wiola7373 napisał:
od tylu lat nie złamał prawa

I dzięki temu nie otrzymał następnej kary.

wiola7373 napisał:
miał dobra prace,i teraz musi odsiedziec cały wyrok ?podgrupe ma przez czyn jaki popełnił i do tego sprawa sprzed tylu lat:(

Co to byłaby za kara, gdyby można było o niej zapomnieć bez jej wykonania? To, czy "odsiedzi" całą zależy od niego.

wiola7373 napisał:
od tylu lat nie złamał prawa miał dobra prace,i teraz musi odsiedziec cały wyrok ?

W Polsce oraz we większości krajów na świecie zasadą jest, iż osoba skazana musi odbyć karę... w całości.

Warunkowe przedterminowe zwolnienie jest WYJĄTKOWYM odstępstwem od tej zasady, kiedy to Sąd penitencjarny ingeruje w PRAWOMOCNY WYROK SĄDU KARNEGO... i tak należy do tego podchodzić.

moj maz jesli ma p1/z ,to musi sie starac o zmiane podgrupy na p2,zeby mogł sie starac o wpz i dopiero po odsiedzeniu połowy kary tak?
Starać się powinien bo z P2 łatwiej wydostać się na tą stronę. Żeby starać się o wpz nie musi mieć podgrupy P2. No a wpz przysługuje mu po odbyciu połowy kary.

„1. Sąd penitencjarny uchyla zezwolenie na odbycie przez skazanego kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego, jeżeli: 3) skazany w czasie wykonywania kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego został osadzony w zakładzie karnym w związku z zastosowaniem tymczasowego aresztowania lub wykonaniem kary w innej sprawie.”;

to znaczy chyba że anulują dozór elektroniczny i już niestety

jak mam to rozumieć że szanse na wpz są małe to zn że sędzia wydając wyrok mógł zasądzić odbycie kary by nie mógł starać sie o wcześniejsze zwolnienie a podobno sądy są nie zawisłe

ula.stokrotka O wpz to się stara osadzony, nie Ty, czy adwokat. Nie pisz bzdur, tylko poczytaj sobie temat albo kodeks. A przy okazji masz opcje EDYTUJ, nie piszemy postów pod postem :ok:
Stawienie się na sprawę z "wolnej stopy" nie jest dzięki łapówkom itp. Na to wskazują inne czynniki! Jak się czegoś nie wie, to lepiej jak się nie wypowiada. ;)

mój R nie dzwoni od tygodnia :( kartę ma napewno bo zawiozlam w czwartek. Martwię się bo mówił że możliwe jest że przeniosą go do nysy. A ją w czwartek znów jadę na widzenie i boję się że go tam nie bd. Dzwoniłam do zk w którym siedzi ale niestety nie mogą udzielić takiej informacji nikomu :(

Mam jeszcze pytanie : ile trzeba czekać na wokandę, jeśli mój r prawdopodobnie wysłał w poniedziałek wniosek wraz z zaświadczeniem ze szpitala. Połowa kary mija 28 marca. Można to gdzieś sprawdzić? A jeszcze chciałam się spytać, jakie są szansę na to żeby wyszedł na wpz? Wyrok 3 miesiące za niepłacenie alimentów, pierwszy raz karany, podgrupa p2. Opinia środowiskową od kuratora bardzo dobra.

anytka1992 napisał:
Mam jeszcze pytanie : ile trzeba czekać na wokandę, jeśli mój r prawdopodobnie wysłał w poniedziałek wniosek wraz z zaświadczeniem ze szpitala. Połowa kary mija 28 marca.

Była już tu udzielana odpowiedź na to (podobne) pytanie - w tym wątku.

anytka1992 napisał:
Można to gdzieś sprawdzić?

Na to również była udzielona odpowiedź w tym wątku

anytka1992 napisał:
A jeszcze chciałam się spytać, jakie są szansę na to żeby wyszedł na wpz? Wyrok 3 miesiące za niepłacenie alimentów, pierwszy raz karany, podgrupa p2. Opinia środowiskową od kuratora bardzo dobra.

Na to również była udzielona odpowiedź w tym wątku - 50%

ile trzeba czekać na wokandę, jeśli mój r prawdopodobnie wysłał w poniedziałek wniosek wraz z zaświadczeniem ze szpitala. Połowa kary mija 28 marca. Można to gdzieś sprawdzić? A jeszcze chciałam się spytać, jakie są szansę na to żeby wyszedł na wpz? Wyrok 3 miesiące za niepłacenie alimentów, pierwszy raz karany, podgrupa p2. Opinia środowiskową od kuratora bardzo dobra.
Teraz skazani czekają na posiedzenie sądu coraz dłużej bo składają wnioski o wpz właśnie z takich dużych wyroków jak Twój R. Potem pytania: czemu mój facet tak długo czeka na wokandę?

Ptasior napisał:
Teraz skazani czekają na posiedzenie sądu coraz dłużej bo składają wnioski o wpz właśnie z takich dużych wyroków jak Twój R. Potem pytania: czemu mój facet tak długo czeka na wokandę?

Wkońcu się należy to raczej powinien skorzystać :/

anytka1992 napisał:
Wkońcu się należy to raczej powinien skorzystać :/

No właśnie nie należy się, bo warunkowe zwolnienie nie jest czymś automatycznym. O tym, czy mu się należy zadecyduje dopiero Sąd.

No niestety nie "należy się" tylko przysługuje. WPZ nie jest obligatoryjne (chociaż były takie plany). Nie wiem czy warto z tak małego wyroku korzystać z WPZ i mieć ileś tam kuratora i meldować się w każdej sprawie (wyjazd do pracy, wakacje itp.)?

Ptasior napisał:
Nie wiem czy warto z tak małego wyroku korzystać z WPZ i mieć ileś tam kuratora i meldować się w każdej sprawie (wyjazd do pracy, wakacje itp.)?

A od jakiego warto?

A od jakiego warto?
No wiesz miesiąc zawiasów to trochę śmieszne. Zależy jak ktoś podchodzi do sprawy. Trzeba popatrzeć realnie na wizję powrotu na ten miesiąc "o byle co". Chcąc wyjechać za granicę - kurator. A jak się nie zgodzi to co? Lipa. I odwieszają. I więzienia przepełnione. I na posiedzenie sądu czeka się pół roku. I pytania: czemu tak długo?

Ptasior napisał:
I na posiedzenie sądu czeka się pół roku. I pytania: czemu tak długo?

To może niech wnioski przestaną składać skazani, którzy nie wypełniają przesłanek określonych w stosownych przepisach? Ale nie - "papier wszystko przyjmie", "a może się uda".
Raczej te kilkanaście tysięcy (ponad 32 tysiące w 2011) wniosków skazanych rozpatrzonych negatywnie bardziej generuje kolejki?

No i nie odpowiedziałeś na pytanie. Ubolewam.

To może niech wnioski przestaną składać skazani, którzy nie wypełniają przesłanek określonych w stosownych przepisach?
A jakie są to przesłanki? Zadałem kiedyś takie pytanie ale nikt nie raczył odpowiedzieć. Wiem, wiem art 77 kodeksu karnego. Bezduszne zdanie napisane na papierze ("papier wszystko przyjmie").
No i nie odpowiedziałeś na pytanie. Ubolewam.
Poprzedni przepis był chyba lepszy jak trzeba było odsiedzieć te pół roku. Nie czekało się na wokandę tak długo bo ktoś stara się o wpz z wyroku 2 miesiące (bo mu się należy).

Ptasior napisał:
A jakie są to przesłanki? Zadałem kiedyś takie pytanie ale nikt nie raczył odpowiedzieć. Wiem, wiem art 77 kodeksu karnego. Bezduszne zdanie napisane na papierze ("papier wszystko przyjmie").Poprzedni przepis był chyba lepszy jak trzeba było odsiedzieć te pół roku. Nie czekało się na wokandę tak długo bo ktoś stara się o wpz z wyroku 2 miesiące (bo mu się należy).

problem w tym, że te "przesłanki" są tak szerokim pojęciem, że dla każdego są inne, i stąd problem z ich interpretacją....do dziś nie wiem czy to co poruszyłam we wniosku to jest właśnie TO.
kusi mnie napisać, że mogło by być jakieś ograniczenie - minimalny wyrok do którego nie przysługiwało by wpz, ale zaraz będzie krzyk, że to łamanie praw człowieka, tylko prawda jest taka, że czy siedział miesiąc czy 3 to i tak już był karany, za coś i kolejny wyrok kwalifikuje go na recydywę...i zamiast odsiedzieć całość i myśleć, żeby nie wrócić za kraty to faktycznie ogranicza się samemu sobie wolność przez dozór kuratora na dużo dłuższy czas niż sam wyrok...ale to już jest taka dziwna logika, że jak jest furtka to tłum chce przez nią przejść jak przez bramę, szybko i za wszelką cenę....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót