Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam. Mam pytanie. Mój R 2 marca wysłał wniosek o wpz. Jeszcze wtedy był w prudniku. Od tyg jest w nysie. Dzisiaj dostał pismo z sądu na adres domowy. O wokandzie w dniu 3.04. Czy to możliwe żeby tak szybko rozpatrzyli jego wniosek? Czy to może chodzić o całkiem co innego?:(

Witam, mam pytanie. Jak to jest z tym wpz? Jezeli ktos mare kare 10 miesiecy pozbawienia wolnosci i po połowie kary zostanie warunkowo zwolniony, to reszta kary czyli 5 miesiecy jest zawieszona na jakis okres?

A może pofatygujesz się i przeczytasz ten temat? Oraz kodeks karny oraz kodeks karny wykonawczy?

forg napisał:
A może pofatygujesz się i przeczytasz ten temat? Oraz kodeks karny oraz kodeks karny wykonawczy?

Nie bede studiował całego kodeksu, bo nie jest mi to w zyciu potrzebne. Chce tylko prosta odpowiedz na proste dla was pytanie.

Ostatnia edycja:
Ziomek12 napisał:
Chce tylko prosta odpowiedz na proste pytanie.

NO to udaj się do radcy prawnego lub adwokata.
A czytać całości ustawy nie trzeba - wystarczy użyć w dokumencie elektronicznym funkcji "szukaj".

Ziomek12 napisał:
Nie bede studiował całego kodeksu, bo nie jest mi to w zyciu potrzebne.

I to jest podstawowy błąd wielu obywateli... nieznajomość prawa szkodzi. To o co pytasz to absolutne podstawy - jeśli dotyczą one bezpośrednio Ciebie lub bliskiej Ci osoby, to moje zdziwienie Twoją wypowiedzią będdzie jeszcze większe.

guest_user napisał:
I to jest podstawowy błąd wielu obywateli... nieznajomość prawa szkodzi. To o co pytasz to absolutne podstawy - jeśli dotyczą one bezpośrednio Ciebie lub bliskiej Ci osoby, to moje zdziwienie Twoją wypowiedzią będdzie jeszcze większe.

Chodzi o mnie, aktualnie odbywam kare w domu w systemie dozoru elektronicznego, ale słyszałem że mają wporwadzić wpz dla tego systemu.
Po prostu nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Wiem że można wpz dostać po upływie połowy kary w moim przypadku. Tylko niemam pojęcia na jaki okres ta połowa kary zostanie zawieszona. Rok, dwa, trzy? W art 77 kk nic o tym nie znalazłem.

Ziomek12 napisał:
Po prostu nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Wiem że można wpz dostać po upływie połowy kary w moim przypadku. Tylko niemam pojęcia na jaki okres ta połowa kary zostanie zawieszona. Rok, dwa, trzy? W art 77 kk nic o tym nie znalazłem.

Przeczytaj Art. 80 kk.

chcialam spytac czy jesli osoba przebywajaca na warunkowym przedterminowym zwolnieniu popelnia przestepstwo to czy oprocz odwieszenia warunkowego zwolnienia dochodzi jeszcze wyrok za popelnione przestepstwo?

sylwia892ooo napisał:
to czy oprocz odwieszenia warunkowego zwolnienia dochodzi jeszcze wyrok za popelnione przestepstwo?

Oczywiście. I nie "jeszcze" a "przede wszystkim".

skąd mogę dowiedziec się jakichs konkretnych informacji? skoro kurator nic nie wie, dzwonilam do AŚ zadnych informacji mi udzielic nie moga a on nie moze zadzwonic

Tak, tylko na jaki okres?
Min. 2 lata
Chodzi o mnie, aktualnie odbywam kare w domu w systemie dozoru elektronicznego, ale słyszałem że mają wporwadzić wpz dla tego systemu.
Z SDE nie ma jeszcze WPZ. Są plany.
NO to udaj się do radcy prawnego lub adwokata.
Udał się na FORUM PRAWNE aby ktoś mu udzielił odpowiedzi na proste pytanie. Widocznie dl Ciebie jest to bardzo trudne zadanie.

Ptasior napisał:
Widocznie dl Ciebie jest to bardzo trudne zadanie.

Dla mnie również odpowiadanie po raz setny na to samo pytanie staje się "trudne" - serio. Wywnioskować mogę tylko tyle, że ktoś nie szanuje mojego czasu.

guest_user napisał:
Dla mnie również odpowiadanie po raz setny na to samo pytanie staje się "trudne" - serio. Wywnioskować mogę tylko tyle, że ktoś nie szanuje mojego czasu.

Niestety, nie jestem pierwszy ani ostatni, ktory tu przyjdzie z takim samym pytaniem jak moje. I skoro juz o wszystkim było na tym forum, to zainstalujcie po prostu tzw. BOTa, który pod kazdym postem bedzie odpowiadał "Użyj opcji szukaj, było juz o tym na forum". Dziękuje, dobranoc.

a więc skoro oprocz odwieszenia warunkowego zwolnienia dochodzi jeszcze wyrok wiec musi byc rozprawa...czy da sie w tej sytuacji jeszcze cos zrobic? jakis adwokat? czy to juz sprawa przegrana?

To ja nie rozumiem zatem dlaczego pytasz w wątku związanym z warunkowym przedterminowym zwolnieniem. Popełnił przestępstwo i zostanie za to przestępstwo osądzony. A niejako "skutkiem ubocznym" będzie odwołanie wcześniejszego wpz.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót