Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy możliwe Jeśli, mój chłopak który siedzi w więzieniu, wysłał wniosek o wpz , gdy był jeszcze w prudniku. Teraz przewieźli go z jakiś tydzień temu do nysy dostał papiery o wokandzie do domu? Napisane jest sprawa skazanego. W sprawie pozbawienia wolności. Sygnaturą akt ko 377/2012.

Witam, mój chłopak miał w środę stawać o wokandę po rocznej odsiadce (miał ogólnie 2 lata i 3 miesiące) ale będąc na przepustce 30godzinnej wracając wydmuchał 0.5 promila. Czy ktoś jest w stanie mi odpisać co teraz? na jak długo zabiorą mu możliwość przepustek, kiedy bd mógł starać się o kolejną wokandę?. Z góry dziękuję za pomoc

Czy możliwe Jeśli, mój chłopak który siedzi w więzieniu, wysłał wniosek o wpz , gdy był jeszcze w prudniku. Teraz przewieźli go z jakiś tydzień temu do nysy dostał papiery o wokandzie do domu? Napisane jest sprawa skazanego. W sprawie pozbawienia wolności. Sygnaturą akt ko 377/2012.
Sygnatura akt o początku Ko nie wróży nic dobrego. Może to być jakieś odwieszenie zawieszonej kary, odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności, rozłożenie grzywny na raty... Wokanda ma sygnatury Kow x/x/wz. A z jakiego sądu Ci to przyszło?
Witam, mój chłopak miał w środę stawać o wokandę po rocznej odsiadce (miał ogólnie 2 lata i 3 miesiące) ale będąc na przepustce 30godzinnej wracając wydmuchał 0.5 promila. Czy ktoś jest w stanie mi odpisać co teraz? na jak długo zabiorą mu możliwość przepustek, kiedy bd mógł starać się o kolejną wokandę?. Z góry dziękuję za pomoc
Jak ktoś ma pusty łeb to zawsze chyba już tak zostanie. Po co pił??? Może przed wokandą chcieli go sprawdzić? A on co? Olał sprawę czyli nie jest gotowy do normalnego życia w społeczeństwie. Czy alkohol musi być najważniejszy? Nie lepiej się pokochać bez gorzały? Szum w głowie po jakimś alkoholu jest taki ważny? Teraz będzie siedział do końca (albo prawie do końca kary) przez te dwa czy trzy piwa. Na głupotę nie ma niestety lekarstwa.

Ostatnia edycja:
anytka1992 napisał:

Sygnatura "Ko" nie jest sygnaturą wydziału penitencjarnego, nie może zatem tyczyć warunkowego zwolnienia.

To, czego może sprawa dotyczyć znajdziesz w § 384 zarządzenia w sprawie organizacji i zakresu działania sekretariatów sądowych.

nie dostałam żadnego pisma tylko tel.nie wiem czego się spodziewać i jak to może dalej wyglądać. Jest prawdopodobieństwo,że bd musiał odsiadywać cały wyrok.

o przepustkach też można zapomnieć przez ten czas czy są jakieś szanse, że za kilka miesięcy bd mógł się o nie starać? Kolejna szansa na wokandę jest?

Tak jak napisałem czego może dotyczyć sygnatura Ko.
nie dostałam żadnego pisma tylko tel.nie wiem czego się spodziewać i jak to może dalej wyglądać. Jest prawdopodobieństwo,że bd musiał odsiadywać cały wyrok.
Może cały nie, ale o przepustkach może zapomnieć:((Może parę dni dostanie tego warunkowego). Po co pił? No sama powiedz po co? Stracił szansę na wszystko. I po co?
dostał papiery o wokandzie do domu
To nie jest o wokandzie. Miał jakieś zawiasy?

Hej..Moj X miał wokande nie stety nie dostał jej ponieważ nie miał zaświadczenia o prace... ale teraz będzie miał drugą i ma taki papierek...czy jest możliwość że wyjdzie??...oczywiście wszystko jest ok ma dobre zachowanie i wraca na czas z przepustek..

nikita.! napisał:
Hej..Moj X miał wokande nie stety nie dostał jej ponieważ nie miał zaświadczenia o prace... ale teraz będzie miał drugą i ma taki papierek...czy jest możliwość że wyjdzie??...oczywiście wszystko jest ok ma dobre zachowanie i wraca na czas z przepustek..
To że nie dostał warunkowego z powodu braku zaświadczenia o zatrudnieniu po wyjściu to było tylko"widzi mi się" sędziego. Nie chciał mu dać to się czepił tego a nie czegoś innego. Czy dostanie teraz tego nikt nie wie. Może mieć np. "...odległy koniec kary...", "...przynależność do podkultury więziennej..." czy cuś podobnego.

Ptasior napisał:
Może mieć np. "...odległy koniec kary...", "...przynależność do podkultury więziennej..." czy cuś podobnego.

Nie może mieć... jeśli chcesz dowodu - poczytaj praktykę, czyli orzecznictwo sądów do art. 77 kk, zamieszczone na stronach sądów apelacyjnych. Jest tam wielokrotnie podkreślane, że odległy koniec kary nie jest przesłanką rozstrzygającą, że opieranie się na tylko jednej z przesłanek jest niedopuszczalne ponieważ ocenę musi stanowić ocena kumulatywna, etc... i że takie postanowienia są natychmiastowo uchylane.

Subiektywna ocena (a raczej interpretacja) jednej ze stron postępowania nijak odzwierciedla praktykę Sądu.

Ostatnia edycja:
Ja coś powiem z praktycznego punktu widzenia. Sędziowie na wokandach pytają: grypsujesz - tak, przestań to pójdziesz do domu (tak - wpz, nie - siedzi dalej). A co w uzasadnieniu? Proces resocjalizacji nie został zakończony, proces resocjalizacji przebiega prawidłowo. Nikt sędziemu nie udowodni dlaczego nie udzielił wpz i co powiedział skazanemu a ktoś już pisał "papier wszystko przyjmie". Nie wiem czy Ty czy forg.

Ptasior napisał:
Ja coś powiem z praktycznego punktu widzenia. Sędziowie na wokandach pytają: grypsujesz - tak, przestań to pójdziesz do domu

Czy według Ciebie Sąd powinien zwracać się do skazanego używając wyłącznie terminologii prawnej? Czy może robić to tak, aby każdy skazany zrozumiał co się do niego mówi?

Ilu skazanych stanowią ludzie prości? Zdecydowaną większość. Jak zatem mają zrozumieć ustną wykładnię terminologii prawnej, skoro nierzadko nie rozumieją nawet słów, które napisali we wniosku o warunkowe zwolnienie?

Inna kwestia: W Polsce obowiązuje system prawny oparty na piśmiennictwie (jak sam zapewne wiesz, organ wykonawczy nie wykona nic na "gębę" - nie zwolni z zakładu karnego, nie udzieli przepustki, jeśli nie będzie "papieru"). Ustne uzasadnienie nie ma żadnej mocy prawnej, jeśli nie jest potwierdzone pismem.

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
Sygnatura akt o początku Ko nie wróży nic dobrego. Może to być jakieś odwieszenie zawieszonej kary, odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności, rozłożenie grzywny na raty... Wokanda ma sygnatury Kow x/x/wz. A z jakiego sądu Ci to przyszło?

z sądu rejonowego w prudniku. Ma zawiasy, ale za pobicie 3 miesiace w zawieszeniu na 2 lata.

anytka1992 napisał:
z sądu rejonowego w prudniku. Ma zawiasy, ale za pobicie 3 miesiace w zawieszeniu na 2 lata.

Dlaczego tak brzydzisz się zerkania na przepisy? - wskazałem Ci gdzie szukać odpowiedzi:

§ 384.2 zarządzenia w sprawie organizacji i zakresu działania sekretariatów sądowych.

2. Do wykazu "Ko" wpisuje się pisma i wnioski w sprawach karnych i o wykroczenia oraz w sprawach o przestępstwa i wykroczenia skarbowe, niepodlegające wpisowi do innych urządzeń ewidencyjnych, takie jak:

1) o udzielenie pomocy sądowej,
2) o wznowienie postępowania,
3) o unieważnienie orzeczeń wobec osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu państwa polskiego,
4) o odtworzenie akt,
5) prośby o ułaskawienie,
6) o odszkodowanie za niesłuszne skazanie, ukaranie, tymczasowe aresztowanie lub zatrzymanie,
7) o wyłączenie sędziego, jeżeli wniosek przekazano z innego sądu lub wydziału,
8 ) o wydanie listu żelaznego w sprawach rozpoznawanych przed sądem rejonowym,
9) z ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (art. 104 ust. 2),
10) o przekazanie sprawy do rozpoznania innemu sądowi (z wyłączeniem art. 35 k.p.k.),
11) o przekazanie w trybie art. 11a ustawy - Przepisy wprowadzające k.p.k.,
12) wnioski o uchylenie mandatu,
13) pisma i czynności dotyczące zatrzymanych praw jazdy,
14) zażalenia na zatrzymanie (art. 47 k.p.w.),
15) o zamianę kary grzywny na pracę społecznie użyteczną,
16) wnioski o zabezpieczenie zajętego przedmiotu (art. 48 k.p.w.) oraz wnioski i czynności dotyczące postępowania wykonawczego w sprawach karnych, w sprawach o przestępstwa i wykroczenia skarbowe oraz w sprawach o wykroczenia kończące się wydaniem postanowienia; każdą czynność rejestruje się pod odrębnym numerem porządkowym,
17) wnioski o zatarcie skazania.

Ostatnia edycja:
tzn że nie koniecznie , mogą odwiesić mu zawiasy ?

czynności dotyczące postępowania wykonawczego w sprawach karnych
Chyba raczej koniecznie. A gdzie to pismo przyszło do Ciebie do domu? Odebrał ktoś? Popatrz na art. 75 kodeksu karnego.
(jak sam zapewne wiesz, organ wykonawczy nie wykona nic na "gębę" - nie zwolni z zakładu karnego, nie udzieli przepustki, jeśli nie będzie "papieru")
No wiem. Tylko dlaczego sądy w swoich uzasadnieniach piszą należy/nie należy do podkultury przestępczej? Tak - przestępczej. Sędzia powie na wokandzie "...nie podoba mi się pana gęba..." i nie udzieli wpz a w pisemnym uzasadnieniu napisze, że skazany nie przeszedł w pełni procesu resocjalizacji, ma wniosek o ukaranie, bo zaspał na apel, a jak ma same wnioski nagrodowe to się kamufluje, bo jest zepsuty, nie do naprawienia, bo jest karany po raz 15... Zmienię temat. Dlaczego ze mnie po 15 latach zrobili recydywistę i nadali podgrupę R zamiast P i zamknęli mnie z bandziorami a ja odbywałem karę z art 209?

Ostatnia edycja:
a przy odwieszeniu zawiasów, obecnosc na posiedzeniu jest obowiazkowa ?

Ten temat dotyczy warunkowego przedterminowego zwolnienia a nie "zawiasów" - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Moj chłopak aktualnie odsiaduje kare pozbawienia wolności w ZK w Uchercach Mineralnych.
Dzien przed przepustka zmienil miejsce przebywania na przepustce poniewaz mieszka daleko od zakladu i nie oplacalo sie tak daleko jechac na krotka przepustke i zapomnial o tym poinformowc zaklad.
Własciwie to nie wiedzielismy ze bedzie miec to tak duze znaczenie jednak mialo i teraz ma zawieszone przepustki.
W zwiazku z tym na wystapienie od ZK nie moze raczej liczyc poniewaz nie dotrzymal warunkow przepustki.
Czy kurator sadowy moze mu jakos pomoc wyjsc z pierwszej wokandy (b. dobry kontakt)
Dodam ze ma wyrok 20 miesiecy za narkotyki, prawo do wokandy przypada w maju, ma zaswiadczenie z uczelni o tym ze jest studentem oraz ma zaswiadczenie ze pracuje nie wiem czy to ma jakies znaczenie.
Ma dobra opinie wolnosciowa jest to jego pierwsze zetkniecie sie z prawem.
Juz dowiedzialam sie ze moze to miec wplyw na wyjscie z pierwszej wokandy jednak czy sa jakies szanse?
Bardzo prosze o odpowiedz.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót