Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dziękuję bardzo pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt:):)

warunkowe zwolnienie

moj chłopak ma wyrok 6 mies, z tego co tu wcześniej przeczytałam nie może starac sie o warunkowe zwolnienie a jak mam rozumiec ten paragraf kk

Art. 83. Skazanego na karę ograniczenia wolności, który odbył przynajmniej połowę orzeczonej kary, przy czym przestrzegał porządku prawnego i sumiennie wykonywał pracę wskazaną przez sąd, jak również spełnił nałożone na niego obowiązki i orzeczone środki karne, sąd może zwolnić od reszty kary, uznając ją za wykonaną.

czy na jego podstawie nie może wyjśc z zk wcześniej?????????
prosze o odpowiedź

jak napisac pismo o rozpatrzenie WOKANDY

PROSZE O POMOC nie stać nas na kolejnego adwokata a zbliża się termi kiedy moj konkubent bedzie mogł złożyc prozbe o rozpatrzenie warunkowego zwolnienia. Jak powinno wygladac takie pismo - jak je napisać? BARDZO PROSZE O POMOC

Nie bardzo rozumiem -prośba o rozpatrzenie? Czyli co, wniosek o warunkowe zwolnienie już był napisany, czy wnieśniesiony na rozprawie wcześniejszej?
Proszę doprecyzwowac!

Dzidzia jesli twojemu Panu minął już odpowiedni okres do możliwości stanięcia na komisji penitencjarnej do wokandy to administracja zakladu karnego powinna wystapic z takim wnioskiem, a co za tym idzie jesli z owym wnioskiem wystepuje administracja ZK jest to poswiadczzeniem za są spelnione ku temu przesłanki tj, 1/2 badz 3/4 kary (w przypadku recydywistów), wzorowe sprawowanie, malo badz najlepiej wcale wnioski karn itd.. Jesli natomiast administracja z owym wnioskiem nie wystąpi to taki wniosek wygląda tak :
Sygnatura akt.. . . . . . . . . .

. . . (Miejscowość). . . . dnia . . . (Data) . . .

Sąd Okręgowy

w . . . (Miejscowość siedziby sądu) . . .

Wydział Penitencjarny

Wnioskodawca: . . . (Imię, nazwisko i dokładny adres z kodem pocztowym) . . .

Wniosek
o warunkowe zwolnienie
Wnoszę o warunkowe zwolnienie z odbycia reszty kary w wymiarze . . . (Podać wymiar kary) . . . orzeczonej wyrokiem Sądu . . . (Rejonowego/Okręgowego). . . w . . . (Miejscowość siedziby sądu). . . z dnia . . . (Data wydania wyroku) . . . sygnatura akt . . . (Sygnatura akt sprawy) . . ..

Obecnie przebywam/przebywałem w Zakładzie Karnym/Areszcie Śledczym w . . . (Dokładny adres miejsca odbywania kary pozbawienia wolności) . . . .

Uzasadnienie

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . .

(Własnoręczny podpis)

Załaczniki:

W załączniku należy dołączyć dokumenty potwierdzające okoliczności podnoszone w uzasadnieniu wniosku

nie wiem co mam robic moj konkubent jest w zakladzie karnym a ja zostalam z 4 dzieci sama poprostu swiat mi sie zalamal napisalam juz do sadu rejonowego i do sadu okregowego i dalej juz nie wiem gdzie pisac pomózcie

Jest aresztowany, czy skazany?
Jeżeli skazany możecie ew. ubiegać się o przerwę w karze (w wątkach wyróżnionych jest o tym temat) albo o warunkowe zwolnienie. Ale to dopiero po połowie kary.

Czy recydywiści mogą się starać o warunkowe zwolnienie? Jak tak to po jakim czasie? Proszę o odpowiedz. :help:

Mam pytanko odnośnie przepustek. Czy należą się one również recydywą więziennym. Pozostałe kryteria spełnia(pracuje, ma dobre zachowanie, odsiaduje już prawie połowę kary)

doniu818 napisał:
brat juz mial adwokata prywatnego i sobie to zlekcewazyl.teraz jestesmy ostrozniejsi.czy w zk potulice jest duza szansa na warunkowe zwolnienie?jakie warunki musi spelnic aby wyjsc na wolnosc?

z opowiadań ziomków wiem,że w potulicach stosunkowo łatwó stnać na wokandę. jalepiej byandę wystapił dyrektor (są większe szanse na wyjście), jeśli piszesz sam czy nawet przy pomocy papugi - to zawsze z innej pozycji na to patrzą w administracji.

warunkowe zwolnienie + tzw "ciche"

co wam wiadomo o czasie po warunkowym tzw "ciche"? osobiście mnie to nie dotyczy, ale siedziałem z chłopakami "zawalili" tzw. ciche!:sad::sad::sad:

minimini napisał:

jest to okres po terminie warunkowego zwolnienia, czyli dostajesz warunek na dwa lata ( w tym czasie masz "opiekę" kuratora) i wtedy po skończeniu tych 2 lat zaczyna się "ciche" trwa ono 6 miesięcy. kkw mówi: "jesli w tym czasie nie odwołano warunkowego zwolnienia, karę pozbawienia wolności należy uznać za zakończoną z chwilą opuszczenia zakładu karnego".

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót