Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
barbie
dziekuje bo ten adwokat juz mnie nastraszyl - albo ja go zle zrozumialam... juz sama nie wiem :/ ale uspokoilas mnie

sprawdz sobie w wyrokach czy nie mam art 64 kkw ( recydywa) i art 258 ( czyli zorganizowana grupa przestepcz) jesli nie ma nic takiego to znaczy ze moze sie ubiegać po polowie kary, jesli np ma wprowadzone 2x po 6 mscy, a te 1,5 jeszce nie jest widoczne w systemie to na pierwsza wokande moze stanąć juz po połowie z 12 mscy ( może wyjsc), jednak jesli zostanie on wprowadzony tuż przed ta wokandą, to mu powiedzą ze przesuwa mu sie termin pierwszej wokandy do połowy sumy wszystkich kar. moze tez być taka sytuacja ze wyjdzie po 6 mscach a za jakis czas przyjdzie mu pismo ze na sie stawić do zk celem odbycia reszty kary czyli te 1,5 roku i znowu ma szanse na wokande po połowie odsiedzianej kary

Ostatnia edycja:
tzn na 100% bedzie mial dorzucony ten 1,5roku bo juz mu to odwiesili tylko pisalismy o odroczenie raz zostalo odroczone a teraz po apelacji wyrok zostal utrzymany w mocy wiec pewnie w najbizszym czasie mu to dorzuca...
w ogole zdarza sie czasami ze wypuszczaja kogos na pierwszej wokandzie?
co jaki czas mozna stawac?

marcin
a jesli na pierwszej nie wypuszcza to po jakim czasie mozna stawac na druga?

było już o tym mowa w tym wątku! przypomnę, mówi o tym art. 161 & 3 kkw:
" Wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu"

ja sama napisał:
Nadzieja zawsze jest ale po pierwsze musi minac połowa kary , a z tego co Ty piszesz to połowę ma dopiero w maju,Myślę, że w kwietniu powinien miec komisję przedwokandową i na tej komisji ustalą termin wokandy.A póki co to On musi miec dobre zachowanie ,musi postarac się o jakąś pracę i czekac.
A tata jak najbardziej może porozmawiac z wychowawcą.A tak nawiasem mówiąc zwolnienia warunkowego się nie załatwia; ale to tak na marginesie.

prosze o wiadomosc po jakim czasie wypuszczaja jak dostanie wokande

moj maz siedzi w wrocławiu na kleczkowskiej i ma 12 maja wokande jak by dostał to po ilu dniach go wypuszcza moze ktos mi odpowiedziec

jak dostanie warunkowe zwolnienie to wypuszczą go na drugi dzień a i może nawet poniektórych wypuszczają w tym samym dniu.

To kiedy wypuszczą po wokandzie, zależy od tego, kiedy przyjdzie nakaz zwolnienia. Może to trwać nawet 2 do 3 dni (albo tego samego dnia puszczą, jeśli będą już gotowe nakazy zwolnienia)

dzieki serdeczne nie wiadomo jak to jest w wrocławiu na kleczkowskiej moj jest tam po wypadku w pracy ale jest tam podobno tragiedia dzieki wszystkim

jeśli zk czy aś jest przy sądzie okręgowym (np. gdańsk-kurkowa, toruń) to nakaz zwolnienia jest w tym samym dniu co wokanda, w innych przypadkach to trwa klika dni (zgodnie z tym co napisała barbie):evil:

Witam . Mam pytanie tego typu . Jak wygląda sprawa gdy skazany z powodó nie wiedzy że dołożyli mu 4 miesiace do wyroku napisał zbyt wcześnie pismo o wokande.wiem że nie bedzie ono rozpatrywane przed upływem połowy kary. Mój d. Chce z tej wokandy zrezygnować bo jeszcze w tym miesiącu ma mieć transport i napisać ponownie o wokande już z "nowego" miejsca. Pytanie brzmi czy jeśli sam zrezygnuje to czy obowiązuje go też termin 3 miesięcy do napisania następnej??? Z góry dziękówka!

po pierwsze: jak osadzony może nie wiedzieć, ze dołożyli mu ("dolewa") 4 miechy? a kto za niego podpisał nowe "wyliczenie kary pozbawienia wolności"??? po drugie: wniosek o pwz jeśli się nie kwalifikuje nie zostanie przez sąd przyjęty z powodu nie spełnienia wymogów formalnych;)

Ostatnia edycja:
Dzieks za checi ale nie o to mi chodzilo. To ze nie rozpatrza wniosku przed 3 czerwaca to wiem. Mial wyrok 2 lata i z tego wyroku wyliczyl sobie polowe ale dlugo nic sie nie dzialo i po tel. Do sadu okazalo sie ze polowe musi liczyc z 2 lat i 4 miesiecy< te 4 miesiace to samoukaranie>

witam! mąż miał stawać na wokandę o warunkowe zwolnienie zakład mu o to wystąpił ale niestety jak był na przepustce to wypił 2piwa i pojechał na rowerze do sklepu i zatrzymała go policja...mandat 500zł i sąd grodzki. W zakładzie zwolnili go z pracy, miał grupę p2p a dostał p2 i oczywiście nie stanie teraz na wokande.Czy ktoś wie kiedy będzie mógł stanąć na wokandę? :cry: a jak mogę mu w tym pomóc?? mogę zebrać jakieś papiery...?? mamy dziecko ja nie pracuje i nie mam żadnego zródła utrzymania...

Jeśli mój P ma do odsiadki 6 miesięcy to kiedy może starać sie o warunkowe zwolnienie i jakie ma szanse?

Obecnie nie może. Warunkiem nabycia prawa do ubiegania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie jest odbycie co najmniej połowy kary ale minimum 6 miesięcy.

W Sejmie jest projekt nowelizacji tej zasady ale pewnie zanim ewentualna zmiana wejdzie w życie, człowiek zdąży już odsiedzieć karę.

Tzn, że nie ma szans na wcześniejsze wyjście? W dniu zatrzymania jego szwagier( policjant) mówił mi, że prawdopodobnie wyjdzie po 3 miesiącach. Jak to możliwe?

Może szwagier policjant jest nie doinformowany w przepisach... A wystarczy sprawdzić w kodeksie karnym art 78 § 1 kk
Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót