Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
......A jezeli chodzi o wokandy to .... nie ma co się oszukiwać. Wszystko zależy od Zakładu Karnego, od województwa w którym się znajduje zakład. Od kilkunastu lat najlepsze wokandy są: w Opolskim, Wrocławskim, bydgoskim, A najgorsze ; Łodzkim, Warszawskim, Zachodn-pomorskim ,....

No ok tak myślałam, że oni patrzą tylko i wyłącznie na to co się tam dzieje, ale wolałam się upewnić. A co do odwieszenia, to główna kuratorka nam powiedziała, że ona ma pod sobą jego akta i nie ma podstaw do odwieszenia mu ich. Więc nie wiem, jeżeli będzie się dobrze sprawował i takie tam, i będzie miał dobrą opinię od kuratora to mu ich nie odwieszą?? Czy sąd też może sobie coś ubzdurać i sam od siebie odwiesić ? Dziekuje za odpowiedz:*

primum non nocere napisał:
Jutro mam widzenie, to zapytam męża jak sprawy, może razem cos wymyślimy. Dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Jasne - porozmawiaj z nim i jakoś to wszystko załatwcie :) Nie ma za co dziękować. Życzę powodzenia i również pozdrawiam :)

a ja mam takie pytanie... na pierwszej wokandzie byla blacha. czy drugi wniosek mozna zlozyc po 3 miesiacach czy mozna np po 2 miesiacach, skoro u nas na wokande czeka sie 1,5 miesiaca....czy nie rozpatrza tego wniosku przed uplywem 3 miesiecy...?

Wydaje mi się, że przed upływem 3 miesięcy nie rozpatrzą tego wniosku. Ale np. u nas miesiąc przed nabraniem praw do wokandy odbywa się komisja penitencjarna, a później [jeśli ZK nie wystąpi o pwz] można składać wniosek.

Ostatnia edycja:
Dziekuje za odpowiedz.
Jesli chodzi o opinie z Jastrzebia to wychowawca powiedzial ze nie ma jeszcze na jakiej podstawie ja wystawic, poniewaz R. jest tam od 22 kwietnia i wychowawca mowi,ze to za krotko ale R. ma opinie z Wojkowic i z poprzedniego z/k (pozytywna). Ma tez opinie od strazy granicznej ze nie spelnial problemow przy zatrzymaniu i przy deportacji.
Nie pracuje, a grupe ma P2. Na ta pierwsza wokande to nawet nie licze ale nastepna bedzie pod koniec sierpnia to moze wtedy nam sie uda, no ale jezeli tez nie? Czy zdaza sie tak,ze wogole nie wypuszczaja i wtedy chlopcy musza siedziec do konca? Chociaz w glebi duszy maksymalnie stawiam na trzecia wokande...

Ostatnia edycja:
akos6 napisał:
a ja mam takie pytanie... na pierwszej wokandzie byla blacha. czy drugi wniosek mozna zlozyc po 3 miesiacach czy mozna np po 2 miesiacach, skoro u nas na wokande czeka sie 1,5 miesiaca....czy nie rozpatrza tego wniosku przed uplywem 3 miesiecy...?

nie ma szans na rozpatrzenie przed upływem ustawowego terminu. Prawo mówi tak: " Wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu" (kkw art. 161 & 3 )
:(

ps. jak widać prawo daje możliwość wcześniejszego złożenia wniosku, ale jego rozpatrzenie nie nastąpi wcześniej niż po 3 miesiącach

Ostatnia edycja:
marcinmajster napisał:
nie ma szans na rozpatrzenie przed upływem ustawowego terminu. Prawo mówi tak: " Wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu" (kkw art. 161 & 3 )
:(

ps. jak widać prawo daje możliwość wcześniejszego złożenia wniosku, ale jego rozpatrzenie nie nastąpi wcześniej niż po 3 miesiącach

no tak myslalam,,, dzieki marcin

akos6 Jak na pierwszej wokandzie była blacha, to na drugą wokandę może stawać za 3 miesiące, chyba że będzie miał wystąpienie dyrektora Z.K , to dyrektor może wystąpić po miesiącu od wcześniejszej blachy. ale sam może napisać wniosek po powiedzmy 1,5 miesiąca od piuerwszej blachy. Oni tak postawią go na wokandę żeby zachować 3 miesięczny odstep pomiędzy nimi. Bo masz rację rozpatzrenie wniosku trwa bardzo długo i gdyby teraz odczekać 3 miesiące do terminu nastepnej wokandy. 1,5 miesiąca na rozpatrzenie wniosku to by się zrobiło 4,5 miesiąca i było by bez sensu.. Dlatego po upływie miesiąca, półtora, dwóch po pierwsszej (czy kolej blaszcze) śmiało można pisać już o następne warunkowe zwolnienie Sąd i tak postawi go zgodnie z terminem .....

MartOOsia .... Jeżeli kurator powiedział , że nie bedzie występował do Sądu z wnioskiem o odwieszenie to jest GITarka, czyli dobrze.. Bo to kurator , że tak powiem sprawuje pieczę nad podsądnym w okresie próby, Sędzia go nie zna. I myślę, że jak z kuratorem jest looz to nikt już innego powodu nie znajdzie do odwieszenia. Chyba , żeby miało to nastąpić obligatoryjnie, z mocy prawa .. Np. wtedy jak by był karany za 2 takie same przestępstawa, ale z tego co Ty pisałaś to tak było tylko Twojemy chłopcowi pierwszy wyrok odwiesił już drugi i za ten drugi siedzi i coś jeszcze ma tam w zawiasach... Powiedz mu niech nie siedzi sobie spokojnie, nie łapie kwitów itd. z resztą on jest tam a Ty tu .... i on powinien być dobrze zorientowany w tych tematach ! Ale TY nie martw się nic na zapas, bo już nic nie powinni mu odwiesić... Pozdrawiam, buziaki :* PA!

A więc witam jeszcze raz :)
otóż dzisiaj jak byłem u taty na widzeniu to mówił mi , że tam jeden Pan od niego z celi mówił mu , że Polska do 5 grudnia musi zmienić prawo dot. więziennictwa do prawa Unii Europejskiej ,a to się wiąże z tym , że miały by być wcześniejsze warunkowe zwolnienia
czy ktoś coś wie na ten temat ? bo jak następnym razem będę się widział z Tatą to chętnie bym mu powiedział co i jak ,a jak szukałem na google nic nie znalazłem.
Dzięki za pomoc

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rozpatrywaniem podczas wokandy wniosku o przedterminowe zwolnienie, złożonego przez kuratora ? Czy są przez to większe szanse ?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Są oczywiście większe szanse, ale kuratorzy bardzo rzadko występują z wnioskiem.

Moniak napisał:
Są oczywiście większe szanse, ale kuratorzy bardzo rzadko występują z wnioskiem.
Nasza wystąpi właśnie i dlatego pytam:-) Jak to wygląda od strony praktycznej.

Lajer napisał:
A więc witam jeszcze raz :)
otóż dzisiaj jak byłem u taty na widzeniu to mówił mi , że tam jeden Pan od niego z celi mówił mu , że Polska do 5 grudnia musi zmienić prawo dot. więziennictwa do prawa Unii Europejskiej ,a to się wiąże z tym , że miały by być wcześniejsze warunkowe zwolnienia
czy ktoś coś wie na ten temat ? bo jak następnym razem będę się widział z Tatą to chętnie bym mu powiedział co i jak ,a jak szukałem na google nic nie znalazłem.
Dzięki za pomoc

Kliknij na link podany wyżej odnośnie sześciomiesięcznego minimun resocjalizacyjnego i wszystkiego sie dowiesz gdy przeczytasz!

czy jezeli decyzja o warunkowym byla odmowna i zlozylismy zazalenie... to kolejny wniosek mozemy zlozyc 3 miesiace od pierwszej wokandy czy od zazalenia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót