Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
art. 77
§ 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

i o tym właśnie decyduje Sąd Penitencjarny w czasie rozprawy o warunkowe przedterminowe zwolnienie ;]

moj chlopak nie zaplacil grzywny odwiesili mu zawiasy i siedzi wzielam adwokata czy on mi pomoze .grzywne juz zaplacilam?

jeśli zapłaciłaś grzywnę, adwokat tu nie pomoże! trzeba było, wcześniej pomyśleć nad konsekwencjami niezapłaconej grzywny:mad:

Ostatnia edycja:
Witam,chciałabym się dowiedzieć,czy osoba osadzona w zakładzie karnym może pisać o warunkowe zwolnienie do sądu penitencjarnego(oczywiście po odbyciu połowy kary) w miejscu swojego stałego zamieszkania,a nie w mieście,w którym odsiaduje wyrok?

Właściwy jest Sąd w okręgu którego skazany odbywa karę. Pisanie do innego Sądu tylko znacznie przedłuży procedurę.

z powodu?

to trochę dziwne nie uważasz?
staram się np. dostać odszkodowanie i nie przychodzę na sprawę ...
staram się odzyskać pieniądze z nieuczciwej firmy i nie przychodzę na sprawę ...
staram się odzyskać wolność ...
i nie przychodzę ( nie pozwalam się doprowadzić) na sprawę?

paranoja z masakrą ...

chwascior
to nie tak poprostu sad wyznaczyl wokande w lublinie na 17
a jego wywiezli do strzelec a wsadzie nic o tym nie wiedza idioci mysla ze on nadal jest w lublinieone
nie kieruj w moja strone swego sarkazmu

Ostatnia edycja:
sarkazm jest rozdzielany po równo ...
jak pasterz karmi swoje owieczki tak chwastek rozdziela sarkazm!
(wow, wyszła mi złota myśl zapisywać!)

hmmm w takim razie hmmm ...
prawdopodobnie rozprawę o WPZ będzie miał w późniejszym terminie w strzelcach czy gdzie tam jest ...

fakt idioci ...

dlaczego sadzisz ze nie pomoze przeciez podjal sie tej sprawy to chyba wie co robi wszystko wyslalam do niego zaswiadczenie o mojej ciazy i papiery ze jest zatrudniony za granica..to nic nie da?

Baksik05 Twój facet uchylał się od zapłaty grzywny, dlatego zostały odwieszone mu zawiasy. Wpłata już po zarządzeniu wykonania kary niewiele zmieni. Nie dostosował się do warunków okresu próby, więc poniósł tego konsekwencje...

czesc,moze ktos mi pomoze moj chlopak 3 lata temu dostal wyrok w zawieszeniu i do tego grzywne.. nie dawno go zamkneli bo nie zaplacil tej grzywny.Czy adwokat mi pomoze.Grzywne zaplacilam odrazu jak go zamkneli.Czy papiery o jego stalej pracy za granica i usg mojej ciazy przekonaja sedziego????

Niestety raczej mało prawdopodobne... Może się starać o warunkowe (jeśli pierwszy raz karany) po połowie kary. Twoja ciąża i stała praca chłopaka, raczej niewiele tu pomoże. Chłopak popełnił przestępstwo, do tego nie dostosował się do warunków okresu próby, uchylał się od zapłaty grzywny, więc sąd zarządził wykonania kary. Teraz to już za późno, trzeba było myśleć wcześniej o konsekwencjach...
Jeśli dobry adwokat, to może uda się ponownie zawiesić karę na podst. art 24 kkw, ale to szansa 1/100. Jednak to nie miejsce na zadawanie takich pytań. Temat dotyczy warunkowych zwolnień

beata* napisał:
chwascior
to nie tak poprostu sad wyznaczyl wokande w lublinie na 17
a jego wywiezli do strzelec a wsadzie nic o tym nie wiedza idioci mysla ze on nadal jest w lublinieone
nie kieruj w moja strone swego sarkazmu
Transportowanie w takiej sytuacji (bez bardzo istotnych powodów) jest niedozwolone.

Recedes masz jakies podstawy prawne by poprzec swoje slowa i gdzie ewentualnie skladac zazalenie

beata* napisał:
Recedes masz jakies podstawy prawne by poprzec swoje slowa i gdzie ewentualnie skladac zazalenie
Jest Rozp. MSpr w sprawie czynności administ wykonywanych przez SW (jakoś tak) i tam to jest. Nie chce mi się szukać.

hej wszystkim mam male pytanko. Moj chlopak teraz zbiera dokumentacje potzrebna do wokandy i dolaczy rowniez zaswiadczenie mamy o jej slabym zdrowiu i bedzie sie troche opieral na tym ze musi jej pomoc i wogole gdyz jest sama tylko z corka. I moje pytanie dotyczy tego ze my planujemy po jego powrocie zamieszkac ale jezeli on uzyje tago zaswiadczenia i bedzie sie na tym opieral czy nie bedzie musial mieszko jest mieszkac z mama. Prosze o pomoc bo sami wiecie jak to jest mieszkac z tesciowa. Pozdrawiam i pomozcie

po pierwsze: słabe zdrowie mamy (teściowej) to żaden argument dla sądu w temacie pwz!
po drugie: trochę kombinujecie, bo już planujecie co zrobicie jak chłopak otrzyma pwz, a wszystko dopiero jest w powijakach! Takie myślenie daleko Was nie zaprowadzi! :?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót