Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzieki za odpowiedz a plany chyba ma kazdy normalny czlowiek i zyje nadzieja ze sie uda. Ale bierzemy takze pod uwage ze moze pojsc cos nie tak.

paluch napisał:
hej wszystkim mam male pytanko. Moj chlopak teraz zbiera dokumentacje potzrebna do wokandy i dolaczy rowniez zaswiadczenie mamy o jej slabym zdrowiu i bedzie sie troche opieral na tym ze musi jej pomoc i wogole gdyz jest sama tylko z corka. I moje pytanie dotyczy tego ze my planujemy po jego powrocie zamieszkac ale jezeli on uzyje tago zaswiadczenia i bedzie sie na tym opieral czy nie bedzie musial mieszko jest mieszkac z mama. Prosze o pomoc bo sami wiecie jak to jest mieszkac z tesciowa. Pozdrawiam i pomozcie
Sąd udzielając wpz nakłada na zwalnianego określone obowiązki. Raczej obowiązku mieszkania z mamą nie nałoży :).

mam pytanko czy recydywista może wyjść na warunkowym zwolnieniu?

dzięki;)

a mógłbyś mi napisać w jaki sposób? tzn czy mój ma szanse jeśli ukrywał się przez pół roku ma wyrok 3 lata... ma grupę R1Z

To Ty szukasz wiadomości, więc włóż odrobinę wysiłku i przejrzyj wcześniejsze wpisy w tym wątku i innych podobnych. To nic skomplikowanego. Jest tu wiele różnych informacji i nie za bardzo widzę sens ich przepisywania tylko dlatego, że Tobie nie za bardzo chce się skorzystać z dostępnych opcji forum. Jak po lekturze pozostaną pytania, zapraszam do ich zadawania.

mam pytanie
jesli jest wyznaczony termin rozprawy jako oskarżonego a oskarżony przebywa z innej sprawie w zk ,mija mu połowa kary ma już termin wokandy , to jak to jest z doświadczenia , czy dodatkowa sprawa moze miec negatywny wpływ na przebieg wokandy. chodzi mi o to czy jak widac ze bedzie musiał być z zk dostarczony na sprawę to według np: administraji wieziennictwa moze to zle wygladac i moze nie dostać warunkowego zwolnienia na pierwszej wokandzie. zaznaczam ze w tej sprawie nie jest do dyspozycji sadu , ani nie zastosowano wobec niego tymczosowego aresztowania, gdyby był na wolności to musiał by sie tylko pojawić na tej sprawie a tak musi zostac na nia dowiezony z zk? mysle ze na to pytanie beda znać odpowiedz ci którzy byli w podobnej sytuacji ( czyli byli więzniowie ) z góry dziekuję>

passat niby fak ze wobec osadzonego jest prowadzone postepowanie karne nie powinno miec to wplywu na obecna jego sytuacje czyli wpz ale jest zupelnie inaczej i w praktyce ma to duzy wplyw na wokande ( praktycznie brak szans tymbardziej ze jest to pierwsza)

no własnie tego sie obawiałam.... ale jak ma bardzo dobrą opinie i pracował i wyrak nie jest przeciez wcale taki duzy. to polskie prawo jest chore!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hej wszystkim mam male pytanko czy opinia z zewnatrz jest wazniejsza podzczas wpz czy bardziej liczy sie to jak zachowuje sie w zk

Witam:)

Mam taki problem, otóż mój narzeczony miał komisję i zk nie wystąpił mu o wokandę oraz w ogóle nie poparł go do wyjścia. Ma wyrok 10 miesiący. Skazany został za oszustwo, którego dokonał jakieś 4 lata temu. Sfałszował dokument. W z.k. sprawuje się wzorowo, ma mnóstwo wnioskow nagrodowych, ani jednego kwita, pełni funkcję korytarzowego, czyli zastępuje klawiszy. Poza tym codziennie sprząta budynek administracji. Na wolności czeka na niego bardzo dobra praca. Jego szef napisał nawet pismo, że przyjmie go po odbyciu kary. Poza tym ma bardzo dobre relacje z rodziną. Byliśmy pewni w 100%, że poprą go do wyjścia. Ale nie! Powód był taki, iż mój narzeczony, gdy był nastolatkiem, czyli jakieś 7-8 lat temu zażywał amfetaminę. Był z tego powodu na odwyku w MONARze, sam się zgłosił. Dyrektor ZK nazwał go pogardliwie narkomanem i stwierdził, że z tego właśnie powodu go nie popiera. Byłam w szoku! Wiem, że przez to jego szanse na wcześniejsze wyjście zmalały. Ale w jak dużym stopniu?? Napiszcie mi proszę jakie ma szense. Czy w takiej sytuacji sąd będzie przychylny aby go wypuścić?? I bardzo proszę o wzór podania o wokandę na e-mail magdalena.zaniewska@op.pl
Z góry bardzo Wam dziękuję:*

mam pytanie . czy ja jako konkubina moge dołączyć prośbę ze swojej strony o wpz????
czy w takim wnosku moge napisać jakie mamy plany: małżeństwo , ze ma gdzie wracać, gdzie pracować i mieszkać. czy wogóle moze byc pomocna taka prośba i czy wogóle wezma ja pod uwagę. z góry dziekuję.

passat napisał:
mam pytanie . czy ja jako konkubina moge dołączyć prośbę ze swojej strony o wpz????
czy w takim wnosku moge napisać jakie mamy plany: małżeństwo , ze ma gdzie wracać, gdzie pracować i mieszkać. czy wogóle moze byc pomocna taka prośba i czy wogóle wezma ja pod uwagę. z góry dziekuję.

oczywiście zawsze możesz takie pismo od siebie napisać a czy sedzie weźmie je pod uwage to już zalezy od niego , ale takie pismo od Ciebie nie zaszkodzi

pismo napewno nie zaszkodzi, ale jeżeli ma pomóc - to passat - pisz! a nóż się uda!!! (czego życzę!) :what:

troszke sie pocieszyłam tez mamy plany jak passat wiecjesli nadejdzie mozliwosc tez bede robiła wszystko i pisała by jakos pomóc

I jeszcze jedno , każde zaświadczenie które pokazuje jak bardzo twój Łobuz jest potrzebny w domu dobrze by było dodac do wniosku( zaświadczenie lekarskie , o tym iz po wyjsciu ma prace i itp)

dziekuje wszystkim bardzo. pismo juz napisałam, zbieram najpotrzebniejsze dokumenty i ... pozostaje mi czekac i wierzyc ze sie uda.

beata* napisał:
passat niby fak ze wobec osadzonego jest prowadzone postepowanie karne nie powinno miec to wplywu na obecna jego sytuacje czyli wpz ale jest zupelnie inaczej i w praktyce ma to duzy wplyw na wokande ( praktycznie brak szans tymbardziej ze jest to pierwsza)
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Toczące się postępowania karne, mają i powinny mieć wpływ na wpz z odbywanych wyroków. Spytam tak. Jeżeli ktoś w trakcie odbywania wyroku, popełnił kolejne przestępstwo (np na przepustce lub w więzieniu) i toczy się wobec niego kolejne postępowanie karne (całkiem często tak bywa), to czy Sad powinien udawać, że nie ma sprawy?

ok Recede- na przepustce lub w więzieniu zgodzę się z Tobą, ale tak naprawdę jeśli toczy się postępowanie przeciw skazanemu za przestępstwo które popełnił przed pobytem w zk tez ma ogromne znaczenie. Przykład mój P odbywa karę od sierpnia ubiegłego roku, pracuje, ma wnioski nagrodowe, miał przepustki i widzenia poza zk. Niestety toczy się przeciwko niemu inne śledztwo ( od 2 lat) i teraz pan prokurator chce je zakończyć. Do tego momentu P miał bardzo duże szanse na warunkowe, rozmawiał z dyrektorem i wychowawcą i miał ich zapewnienie, że sami mu wystąpią. Skończyło się- nie wystąpią mu i nawet go nie poprą.

witam mam pytanko jezeli ktos odbywa kare w zk i w tym czasie odwieszono mu drugi wyrok to czy moze sie starac o ponowne zawieszenie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót