Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
z tego co wiem wyjsciem jest to zeby ten ktos napisał o złącz czyli o jeden łączny wyrok

O ile podlegają wyroki pod łącz...

Druga rzecz, to w niektórych przypadkach można się starać o ponowne zawieszenie, ale to nie jest odpowiedni wątek do pisania o tym. Temat dotyczy warunkowego zwolnienia.

czy sa przypadki warunkowego zwolnienia kiedy o to nie wystepuje dyrekcja zakladu, a tylko odbywajacy kare, poniewaz w tym zakladzie przebywa krotko, a moze juz wystepowac o warunkowe zwolnienie

Oczywiście, że są warunkowe zwolnienia, kiedy skazany sam występuje. Jednak dużo trudniej jest dostać wpz

Recedes napisał:
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Toczące się postępowania karne, mają i powinny mieć wpływ na wpz z odbywanych wyroków. Spytam tak. Jeżeli ktoś w trakcie odbywania wyroku, popełnił kolejne przestępstwo (np na przepustce lub w więzieniu) i toczy się wobec niego kolejne postępowanie karne (całkiem często tak bywa), to czy Sad powinien udawać, że nie ma sprawy?

W sytuacji ktora zostala przez ciebie przedstawina moge sie z toba zgodzic ale czesto tak bywa ze sa odgrzebywane jakies stare sprawy sprzed ilus tam lat jeszcze niczym skazany trafil do zk wiec dlaczego taka sprawa ma miec wplyw jesli teoretycznie zostal on zresocjalizowany

Barbie napisał:
Oczywiście, że są warunkowe zwolnienia, kiedy skazany sam występuje. Jednak dużo trudniej jest dostać wpz

pwz w przypadku gdy osadzony pisze sam, w przypadkach które ja znam (stosunek 1:100) i to w II instancji :mad:

Niewielki odsetek, ale ja znam przypadki wpz w I instancji kiedy skazany sam pisał. Wiadomo, że dużo łatwiej o warunkowe kiedy ZK wystąpi, ale są szanse (choć niewielkie) że sąd warunkowo zwolni skazanego który sam występował. Niestety, nie ma co się nastawiać...

beata* napisał:
W sytuacji ktora zostala przez ciebie przedstawina moge sie z toba zgodzic ale czesto tak bywa ze sa odgrzebywane jakies stare sprawy sprzed ilus tam lat jeszcze niczym skazany trafil do zk wiec dlaczego taka sprawa ma miec wplyw jesli teoretycznie zostal on zresocjalizowany

Czyli co? Skoro po 25 latach wreszcie udało się ustalić sprawcę zabójstwa (niedawno nagłośniona w mediach sprawa)i podjęto postępowanie przygotowawcze, to według Ciebie jest to niepotrzebne odgrzebywanie starej sprawy? Przestępstwo jest przestępstwem i im więcej jest ich popełnionych tym surowsze powinno być podejście do sprawcy. Również w przedmiocie wpz.

a czy recydywa ma w ogóle szanse na warunkowe zwolnienie?orientuje się ktoś?:)

może powielam temat, ale nie mogłam znaleźć takiego wątku.wszyscy jak widzę mają podgrupę p1 lub p2 a nie r2

WITAM ,
proszę o informację czy syn ,ktory odbywa kare od maja 2009r.(wyrok 22 m-ce )jeszczce jedna sprawa w toku (poszkodowany odwołał oskarzenie -ale brak jesczce wyroku) przebywa na P2 czy moze sie starac o wczesniejsze warunkowe zwolnienie(wczesniej niz po polowie odbytej kary),gdyz jestem inwalidka I grupy,a on wspomagal mnie finansowo.Czy informacja ,iz syn po wyjsciu na wolnosc ma zapewnione miejsce pracy ,moze wspomoc argumenty?
Czy gdy podczas odsiadywania kary 22 m-cy,kolejne 8 m-cy w zawieszeniu -kiedy zapadnie kolejny wyrok w zawieszeniu w innej sprawie to czy moga je odwiesic??

moniczkaa8 napisał:
a czy recydywa ma w ogóle szanse na warunkowe zwolnienie?orientuje się ktoś?:)

odpowiedź na powyższe pytanie, już padła w tym wątku, szczegółowo informuje o tym kk art. 78 & 2: "Skazanego określonego w art. 64 & 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 & 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku"

art. 64 & 1 - mówi o recydywie specjalnej tzw. "multirecydywie"
art. 64 & 2 - informuje o prawnych następstwach recydywy

Dodam jeszcze, że jeśli jest recydywistą penitencjarnym (nie ma sądowej o której wspomniał Marcin), to o warunkowe może się starać normalnie po połowie kary.

Marcin delikatnie cię poprawię
64 § 1 - recydywa zwykła
64 § 2 - multirecydywa

Recedes napisał:
Czyli co? Skoro po 25 latach wreszcie udało się ustalić sprawcę zabójstwa (niedawno nagłośniona w mediach sprawa)i podjęto postępowanie przygotowawcze, to według Ciebie jest to niepotrzebne odgrzebywanie starej sprawy? Przestępstwo jest przestępstwem i im więcej jest ich popełnionych tym surowsze powinno być podejście do sprawcy. Również w przedmiocie wpz.

tak si zastanawiam nad tym co napisales i doszlam d wniosku ze nie mozna niczego uogulniac kazdy przypadek powinien byc rozpatrywany indywidualnie bo trudno za ludobujstwo i zwykla kradziez ponosic takie same konsekwencje

mam takie pytania a co jest potrzebne zeby wyjsc po polowie kary??
Jesli ktos siedzi drugi raz w wiezieniu ale chodzi o zupelnie inna sprawe to moze starac sie o przed terminowe wyjscie. Raz juz skorzystal z tego czy moga byc jakies problemy z tym?? Teraz przebywa on w zakladzie pol otwartym.
Prosze o odpowiedz

Mocno upraszczając, potrzebne jest przekonanie że skazany po wyjściu na wolność już nie popełni przestępstwa. Jeśłi wcześniej już się zdarzyło, że zawiódł zaufanie będąc na warunkowym przedterminowym zwolnieniu, to może to w istotny sposób zmniejszać szanse na ponowną pozytywną prognozę co do tego skazanego a co za tym idzie na ponowne warunkowe przedterminowe zwolnienie. Oceni to Sąd, bo to jego ocena (a nie użytkowników forum) się tu liczy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót