Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
prosze jesczce o info jakie sa warunki wczesniejszego zwolnienia?

ale on kiedys byl na warunkowym zwolnieniu i wywiazal sie z niego. Teraz po jakims czasie ma kolejny wyrok i czy tez moze sie starac o warunkowe wyjscie? Czy nie bedzie problemu ze skorzysta z niego kolejny raz?
Lepiej zeby on sie o to staral czy adwokat??

Starać się może a czy zachodzić będą podstawy do jego udzielenia oceni Sąd (przeczytaj uważnie art. 77 k.k. zwracając uwagę na to że jest tam szereg kwestii, które Sąd bierze pod uwagę).

Mam pytanie. Jeśli osadzony sam występuje o Zw to musi na miesiąc wcześniej się o to starać a co w przypadku jeśli występować bedzie mu ZK czy mimo wszystko sam zainteresowany też się o to stara na własną rękę? Czy ZK poinformuje go wcześniej, ze ma zamiar wystąpić o ZW? Konkretnie chodzi o to jak jest w Łodzi na Smutnej.??

czy zakłąd karny również na miesiać przed upłynięciem połowy kary występuje o zw czy po upłynięciu terminu (połowu kary)???????:x

Czy bierze sie pod uwage przy ewentualnym zwolnieniu warunkowym ilosc listow pisanych ode mnie do męża i na odwrót??

Można wziąć pod uwagę (dowód na więź z rodziną jako pozytywny prognostyk) ale nie jest to okoliczność pierwszej wagi.

Bieze sie fakt korespondowania z rodzina i utrzymywanie z nia kontaktow a nie ilosc napisanych listow nikt tego nie liczy

No ja rozumiem oczywiscie tylko pytalam czy jakby np on do mnie nie pisal to by mialo jakies znaczenie? W sensie negatywne... I jeszcze pytanko... Czy biora pod uwage np korespondowanie w aś i zk czy tylko w zk?? Przepraszam za takie pytania ale chcialabym wiedziec dokladnie

dorotka66 napisał:
mam takie pytania a co jest potrzebne zeby wyjsc po polowie kary??
Jesli ktos siedzi drugi raz w wiezieniu ale chodzi o zupelnie inna sprawe to moze starac sie o przed terminowe wyjscie. Raz juz skorzystal z tego czy moga byc jakies problemy z tym?? Teraz przebywa on w zakladzie pol otwartym.
Prosze o odpowiedz

Jeśli to recydywa to po 2/3 może starać się o WPZ, a nie po połowie kary.

witajcie
czy jest jakiś sposób zeby przyspieszyć wyznaczenie terminu warunkowego przedterminowego zwolnienia.?

termin wyznaczany jest po dotarciu do sadu wszystkich dowodow do WPZ (np opinii kuratora, opinii z zk itd) jak juz wszystko dotrze to sedzia wyznacza najblizszy termin wokandy. my czekamy juz 1.5 miesiaca i nadal nie mamy terminu. na lipiec sie nie zalapiemy. jedyne wyjscie to chyba napisac pismo z taka prosba i sensownym uzasadnieniem albo porozmawiac z sedzia... ale oni tez maja na caly miesiac ustalony harmonogram w wakacje to pewnie jedna wokanda w miesiacu dlatego u nas to tyle trwa

Witam,
Czy wiecie może jak długo czeka się na rozpatrzenie prośby o warunkowe zwolnienie?
Bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie

ok miesiaca
od zlozenia dokumetow do wokandy ( to w takich normalnych przypadkach)

Mam pytanie czy jak moja mama poszła na rok do więzienia, dobrze się sprawuje jakie są szanse że wyjdzie z wokandy i czy trzeba pisać jakieś pisma ???

po 6 miesiącach (o ile pierwszy raz karana) ma szansę stanąć na wokandę, najlepiej jak wniosek złoży dyrektor ZK, w przypadku gdy skazana pisze jest procentowa mniejsza szansa na pwz...

Czesc wszystkim!
Słuchajcie moje drogie Panie i Panowie. Jestem tutaj od niedawna i przeczytałam już chyba wszystkie posty związane z tym bądź co bądź niefajnym tematem Tylko nie wiem jak to się wszystko ma do mojego przypadku;/ Napiszę tylko, że mój M. znajduje się w Suwałkach
Mam kilka pytań tj.
1. Gdzie odbywa się taka sprawa? W sądzie czy na terenie zakładu? Naprawdę nie wiem Jeśli to sąd to czy np w jego przypadku Sąd Okręgowy w Suwałkach?
2. Jakie tam są warunki udzielania takich wokand tzn. czy wiecie może czy Sąd tam należy do tych łaskawszych?
3. Czy w przypadku obecności adwokata konieczna jest obecność ubiegającego się o "wolność" i czy w ogóle dobry adwokat (zrobił łączny z 8 lat do 4 więc chyba dobry,co?) podnosi szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku.
4. Dlaczego nie miał komisji "przedwokandowej" (czytałam,że takie coś ma miejsce miesiąc przed ubieganiem się przedterminowe). Czy to zły znak?
To chyba wszystko.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie!

Witaj, najczęściej sprawa o pzw odbywa się na terenie ZK. Twój jest w AŚ Suwałki ? Jaką ma grupę? Właściwym dla A Ś w Suwałkach jest OISW Białystok, czyli być może również IV Wydział Penitencjarny SO w Białymstoku, to tel do tego wydziału (085) 745 93 63. Najlepiej zapytać, czy to ten wydział "obsługuje" interesujący Cię A Ś. Co do udziału adwokata, to trudno powiedzieć, czy jego obecność ma wpływ na wynik posiedzenia o pzw. Co do sądu i jego "łaskawości" to nie jestem w stanie nic odpowiedzieć, ale natknęłam się kiedyś na informację, ze kuratorzy z Białegostoku dosyć prężnie działają, na rzecz skazanych. Spróbuj poszukać na stronie kurator.webd.pl lub kurator.org.pl
Co do komisji przedwokandowej, to nie mam jescze doświadczenia wtym zakresie, ale wydaje mi się, że każdy skazany przed nią staje. Poza tym, może jeszcze nie jest wpisany na "listę" do wokandy i dlatego nie miał komisji. Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót