Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
no to najlepiej z miesiąc przed starac sie o to dzięki Majster :>

Witam! Mam pytanie do dziewczat, które pisały "prośbę " o Zw? Do kgog adresowałyście takie pismo. Do wychowawcy czy dyr ZK?? Ja napisałam już ale nie wiem gdzie mam to wysłać.

W przedmiocie warunkowego przedterminowego zwolnienia orzeka sąd penitencjarny, którym jest wydział penitencjarny sądu okręgowego.
:)

z bytomia napisał:
W przedmiocie warunkowego przedterminowego zwolnienia orzeka sąd penitencjarny, którym jest wydział penitencjarny sądu okręgowego.
:)

albo sąd garnizonowy gdy wyrok wydał sąd wojskowy ;)

czy jak jest sprawa w apelacji tzn w toku o warunkowe zwolnienie czy to nie koliguje w nowym terminie o warunkowe zwolnienie?

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale dopóki jeden wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie nie został jeszcze prawomocnie rozpoznany to złożenie drugiego wniosku o to samo spowoduje, że to drugie postępowanie będzie umorzone bez merytorycznego rozpoznania drugiego wniosku.

może bardziej obrazowo to wyjasnie .Ojciec staral sie o warunkowe zwolnienie nie otzymal zezwolenia wiec złożył apelacje i sprawa jest w toku.Miedzy czasie mial kolejna sprawe o nie wstawienie sie do zk w terminie po przerwie w karze,dołozyli mu 2 miesiace .obecnie może starac sie drógi raz o warunkowe zwolnienie .,
co zrobic ,aby ojciec wyszedl na wolnosc? złacz czy wyłacz kar? czekac na wyniki apelacji czy moze zlozyc wniosek o warunkowe zwolnienie?

menia1975 napisał:
.Miedzy czasie mial kolejna sprawe o nie wstawienie sie do zk w terminie po przerwie w karze,dołozyli mu 2 miesiace .obecnie może starac sie drógi raz o warunkowe zwolnienie .,
co zrobic ,aby ojciec wyszedl na wolnosc? złacz czy wyłacz kar? czekac na wyniki apelacji czy moze zlozyc wniosek o warunkowe zwolnienie?

Obawiam się że obecnie jest jeszcze mniej obrazowo.

może tak;
tato obecnie odsiaduje wyrok 1-roku pozbawienia wolności.Po 6 miesiacach staral sie o warunkowe zwolnienie ,nie otrzymal zezwolenia wiec zlożyl apelacje i sprawa jest w toku. We wrześniu przysługuje mu 2 termin warunkowego przedterminowe zwolnienia,bo osiedział10 miesiecy z tegoż wyroku.
Dodatkowo 31 lipca 1009r został ukarany Wyrokiem Sadu na 2 miesiace pozbawienia wolności za nieterminowe stawienie sie z przerwy kary.Przerwe otrzymal w trakcie odsiadywania tego 1-go roku jak na wstepie.
czy te 2 miesiace nie zaszkodza mu w otrzymaniu tego warunkowego zwolnienia?
czy jak jest sprawa w apelacji czy to nie koliguje w warunkowym zwolnieniu ?
co ojciec moze zrobic w danej sytuacji?

menia1975 napisał:
tato obecnie odsiaduje wyrok 1-roku pozbawienia wolności.Po 6 miesiacach staral sie o warunkowe zwolnienie ,nie otrzymal zezwolenia wiec zlożyl apelacje i sprawa jest w toku. We wrześniu przysługuje mu 2 termin warunkowego przedterminowe zwolnienia,bo osiedział10 miesiecy z tegoż wyroku.

Nie, nie przysługuje mu skoro pierwsza sprawa jest cały czas w toku. Nie mogą się toczyć równolegle dwie sprawy o to samo.

czy te 2 miesiace nie zaszkodza mu w otrzymaniu tego warunkowego zwolnienia?

Jak najbardziej mogą "zaszkodzić", bo wskazują, że mimo pierwszej kary, na wolności ponownie popełnił przestępstwo. A podstawową przesłanką udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia jest "przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa" (art. 77 § 1 k.k.). Skazany swoim zachowaniem w czasie przerwy realnie temu przekonaniu zaprzeczył.

co ojciec moze zrobic w danej sytuacji?

Czekać na rozpoznanie jego zażalenia. Przy czym skoro po rozpoczęciu odbywania kary poopełnił nowe przestępstwo - nie powinien raczej robić sobie zbyt wielkich nadziei.

Witam wszystkich.
Bardzo prosze o pomoc.Moj ma złozyć wniosek o przedterminowe warunkowe zwolnienie.Przebywa w ZK w Strzelcach opolskich Nr 1.Do którego sądu penicjonarnego powinien go złozyc i kiedy.1 lipca bedzie miał więcej niz połowe odbytej kary.Wokandę ma ustalona na 3 listopada.Z góry dziekuje za pomoc.

geograficznie mogę przypuszczać, że chodzi o Opole, ale niech się wypowiedzą forumowicze z tamtych stron...:?:

moze ktos wie jakie mamy szanse na warunkowe jesli moj M. jest juz tam grubo ponad 3/4 kary ale jest recydywa koniec kary ma za 11 miesiecy :(

Mam pytanie tj. o termin przedterminowego warunkowego zwolnienia w przypadku gdy wyrok łączny "zawiera" w sobie wyrok z art.258 par 1 kk oraz 3 zupełnie inne. Wiem, że z art.258 kk można starać się po 3/4 kary a w trzech pozostałych wyroków po 1/2.
Czy wówczas gdy te wszystkie wyroki są ze sobą połączone należy odbyć 3/4 zasądzonej kary?
Jeśli tak nie rozumiem dlaczego adwokat wysłał teraz wniosek (mija połowa kary). Sąd poprosił ZK o opinie natomiast ZK stwierdził, że skazany może ubiegać się o przedterminowe zwolnienie dopiero za rok. Czy adwokat mógł się pomylić?:(
Proszę o pomoc.

marcin wiem ze nie dostane odpowiedzi, chodziło mi raczej czy szansa jest bardziej na tak czy na nie a moze jednak na niewiadomo sie okaze...

A może wie ktos jak to jest z tym wystąpieniem do sądu penitencjarnego.Czy pierwszy wniosek o przedterminowe warunkowe zwolnienie może być złozony przez Zakład Karny?

zazwyczaj tak bywa przynajmniej w zk gdzie przebywa mój M ZK wystepuje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót