Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A mnie wychowawca powiedzial,że zk nie moze wystapić z pierwszym wnioskiem bo jest to niezgodne z prawem.Kompletnie sie z tm nie zgadzam bo cytat

"Art. 161. § 1. O warunkowym zwolnieniu orzeka sąd penitencjarny; posiedzenie powinno odbyć się w zakładzie karnym.
§ 2. Wniosek o warunkowe zwolnienie może złożyć również dyrektor zakładu karnego lub sądowy kurator zawodowy.
§ 3. Wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem terminów określonych w art. 77 § 2 lub art. 78 Kodeksu karnego lub przed upływem 3 miesięcy od dnia wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego terminu lub tego okresu. Zażalenie należy wnieść w terminie 7 dni od ogłoszenia postanowienia sądu (art. 460 kpk.).

czy powinnam rozmawiać z dyrektorem ZK?Myślicie,że to coś da?

raczej nie bo to zakład karny przeprowadza resocjalizacje i oni "rzekomo" stwierdzają czy osadzony jest gotowy i czy "nadaje" i czy "zasługuje" na warunkowe zwolnienie, porozmawiac mozna informacyjnie wtedy bedzie plus ze bliscy interesuja sie losem osdzonego

Jeszcze raz się zapytam...może ktoś coś napisze.
Pierwotnie były 4 wyroki w tym jeden z art. 258 par 1.
Nie można było połączyć wszystkich czterech razem.
Orzeczone zostały 2 wyroki łączne. Każdy z tych wyroków zawiera dwa cząstkowe.
Te dwa wyroki łączne nie ulegają połączeniu.

Adwokat przesłał już wniosek do sądu, sąd poprosił o opinię ZK a wychowawca odesłał pismo z informacją, że "wokanda" przysługuje za rok czyli po 3/4 odbytej kary. Te 3/4 kary tyczy się dwóch łącznych wyroków nawet w przypadku gdy jeden z nich nie zawiera art 258 ani innego który mógłby to spowodować?

napisz moze coś wiecej , z których wyroków siedzi, czy wszytkie moze za zarzadzone do wykonania. moze sie myle ale jeśli nie zostały wprowadzone wszystkie do siedzenia ( to tak wynika z tego co zrozumiałam) to najpierw odsiedzi te 3/4 kary o ile dostanie warunek, potem wejdą lub nie jeszcze do siedzenia pozostałe i moze sie okazać ze potraktują go jako recydywiste poenitencjarnego i wtedy mimo ze nie mam art 258 to nie zawsze jest tak ze po 1/2 kary moze sie starac tylko wiecej, bo jest to powrót do zk po wyjsciu, nie napisze ci dokładnie musisz przeszukać tematy. co do wprowadzenia tych drugich w miedzy czasie co siedzi to musisz policzyć 3/4 kary + 2x po 1/2 i wtedy moze sie starać o warunkowe zwolnienie.
jesli ma kuratora to zadzwon do niego i zapytaj jak to jest, ja w wiekszosci od pani kurator dowiedziałam sie jak to jest jak sie ma różne wyroki i ile trzeba odsiedzieć zeby starac sie o warunek

Chłopak znajduje się w ZK 26 miesięcy. Odsiaduje oby dwa wyroki na raz. Zastanawia mnie też czy sąd wie kiedy skazany może stawać na wokandę. W jakim celu wysłał prośbę o opinię do ZK jeśli M. nie przysługuje teraz pwz?

zorientuj sie który sad z jakiej sprawy wystąpił o opinie. moze wasz odwokat złozył wniosek o odroczenie wykonania tamtych dwóch kar i stad prośba o opinie. sad raczej sam nie wystepuje o coś takiego, chyba ze złożony jest wniosek ale jaki???? dowiedz sie. tak to mozna wróżyć z fusów

czesc ja bym chciala wiedziec czy jezeli skazany staje na wokande to czy o tym jest informowany sad ktory go skazal czy oni nie maja juz nic do tego? Prosze o odpowiedz i dziekuje

raczej nie mają nic do tego , gdyz podlega pod sad penitencjarny w miejscu w którym przebywa. napewno penitencjarny wie który sad go skazał natomiast na odwrót nie koniecznie, aczkolwiek sady tez kontaktują sie miedzy soba.

witam mam pytanie moj narzeczony odsiaduje wyrok 8 miesiecy za pobicie, zostal zatrzymany w zeszlym tygodniu
kiedy moglby sie starac o warunkowe zwolnienie? czy po połowie kary czy dopiero po 6 miesiacach? z gory dziekuje

Mika - po 6 miesiącach.
(Przy karach niższych niż rok nie można starać się o WPZ wcześniej niż po 6 miesiącach)
A tak poza tym połowa kary tyczy się osób pierwszy raz odbywających karę pozbawienia wolności - więc jeśli Twój narzeczony jest P to właśnie tak to wygląda.

dzieki za odpowiedz narzeczony odsiaduje wyrok po raz pierwszy ale to i tak juz nic nie zmieni. a jak jest z widzeniami jak czesto mozna go odwiedzac, jak czesto mozna pisac....jestem zupelnie zielona w tych sprawach a mieszkam w Anglii wiec jeszcze trudniej mi z tym wszystkim...dzieki

mika sprawdz w temacie widzenia skazanego. przewaznie sa to 3 widzenia na msc.

Jak jest szansa na wcześniejsze zwolnienie, jeśli ktoś odsiaduje wyrok 2 lat pozbawienia wolności za rozbój? Wiem, że może dopiero po 1 roku starać się o to, ale jakie są realne szanse?
Na jakiej podstawie przydzielona została grupa P1? Czy ma to na coś wpływ?
Proszę o pomoc w odpowiedzi na to pytanie.

niket ci nie powie jakie sa realne szanse, zalezy od jego postawy w zk i wielu innych czynnikow, sedzia moze powiedziec ze np. za krotki okres kary.
a grupa zostaje przydzielona na roznych podstawach, zalezy jaki rozboj, zalezy rowniez od zachowania, grupa p1 to jest tzw. zamek. jest generalnie troche ciezej tam, mniej widzen, wiekszy ze tak powiem rygor, mniej telefonow z limitami....

Mam do was pytanie duzo się tu juz dowiedziałam ale chciałabym wiedzieć jeszcze jedno. Mój P ma do odsiadki 2lata teraz juz w sumie ma odsiedziane 5 miesięcy po jakim czasie może starać się o warunkowe zwolnienie. Jest w ZK w jastrzębiu czyli tam ma półotworek i jest w gr P2. Czy są wogóle na to jakieś szanse???:rolleyes:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót