Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
własnie w tych czynnościach nie istnieje prawdopodobieństwo wyroku skazującego i to jest najgorsze....ze nie grozi skazanie.., wyrok zapadł w 2008 roku od którego się odwołalismy, i to nie były ani zawiasy ani kara tylko grzywna, którą każdy był by w stanie zapłacić, ale wiadomo każdy walczy o jak najmniejsza tym bardziej ze udział brało w sprawie 60 osób, my wycofaliśmy odwołanie, ale mimo to odwołał sie ktoś inny i rozprawa odbyc się musi, woleliśmy zapłacić niz to ażeby miał ucięte wszystko...ale niestety było za poźno i czekać trzeba, dyrekcja zna skta sprawy, i mówi ze nie widzi osobiście przeciwskazań ale te nieszczęsne procedury, przez ktore o warunk. wystapić nie może zk

Ostatnia edycja:
ha i to jest dopiero temat, z doswiadczenia wiem, że jak toczy się inne postepowanie zk nie wystąpi a jak nie wystąpi to szanse są małe.

no własnie :( i to jest to, jeszcze z ciekawości pytanko - czy jest sens na wokande o WZ wynając adwokata, osobiście uważam ze nie ma wiekszego sensu, ale mój M mysli nad tym....

moim zdaniem szkoda pieniędzy na adwokata...w czasie wokandy większośc faktów jest już ustalona...przecież sędzia penitencjarny otrzymuje opinię z zakładu...jeśli zakład nie występuje z urzędu o udzielenie osadzonemu WPZ, to znaczy że prognozę kryminologiczno społeczną ocenił jako negatywną (i na pewno będzie potrafił dowieźc swoich racji) Wydaje mi się że bardziej pomocne będzie pismo członka rodziny potwierdzające dobre relacje z osadzonym, pomoc którą mu udzieli, jakiś papier że jest załatwiona praca....

OLA niby to strata pieniedzy ale ja mam adwokata ( moze zabrzmi to dziwnie ) jakos czuje sie lepiej ze ,, zrobilam wszystko ,, co tylko moglam by go wyciagnac mimo ze po wokandzie Misiek powiedzial ze d... nawet sie nie odezwal i to strata kasy mimo to znowu wzielam mu adwokata tym razem z innego miasta hihihihih ( jestem wariatka:what:)

ARTPIASKUN, chyba nie przeczytałes mojego posta dokładnie, ma super opinie program zakończony, gdyby ta prognoza była zła nie udzielili by mu losówki ostatnio i to na slub siostry, tu wszystko się rozbiega o tą rozprawę, pracował już poza terenem zakładu,oinię z zakładu ma pozytywną, od kuratora tez, ale dyrektor nie może ominąć procedury i wystąpićo WPZ włąsnie przez to iż czeka na rozprawe..mimo ze osobiście nie widzi przeciwskazań ale ze względu na procedurę wystapić nie może, jeśli zapadnie wyrok w ww sprawie wystąpi ale jeżeli nie wytąpić nie może...tu się wszystko rozbiega o to a nie o jakieś tam prognozy o których piszesz....wystąpił by ale nie może - oj ja juz nie wiem czy jasno się wyrazam??Beatka ja tez się waham, mój bardzo chce ale ja nie wiem mimo ze jak mam znów wywalić kas w błoto to ni chce :(
aha praca juz jest załtwiona na wolności bo to akurat namniejszy problem

rozumię Twój tok rozumowania...jednakże przed każdą wokandą przesyłana jest opinia w której zawarta jest prognoza...jeśli ta prognoza jest pozytywna to administracja musi wystąpic z urzędu o WPZ...jeśli nie występuje...musi byc negatywna....innych możliwości niema.... jeśli toczą się czynności procesowe w których występuje jako oskarżony zawsze istnieje prawdopodobieństwo kolejnego wyroku skazującego...to tak jak z piłką...dopuki jest w grze..wszystko może się zdarzyc... Administracja ZK ma tylko 2 możliwości...albo występuje z urzędu, albo nie popiera prośby osadzonego... życzę żeby sprawa szybko się zakończyła...wtedy sytuacja będzie prosta!!!

to nie jest mój tok rozumowania tylko słowa administracji :) wydaje mi się jednak ze na opinie składa się wszystko nie jedynie toczące się postępowanie....opinie ma zarówno od wychowawcy jak i z zewnątrz dobrą - która to przedstawiono na wokandzie o przerwe w karze której nie uzyskał ponieważ przebywał poniżej mś w ZK, Pan dyrektor powiedział ze nie widzi przeciwskazań w opini etc. tylko ze względu na procedurę gdzie ZK, otrzymał zawiadomienie o sprawie nie może, ani wysłac do pracy ani udzielić przepustek ani wystąpić o WPZ. wiec mimo tej pozytywnej opinii ZK nie może wystapić o WPZ. a czy w ww przypadku Pani Kurator może wystapić o warunowe, bo słyszałam ze ma takie możliwości?

artpiaskun napisał:
Administracja ZK ma tylko 2 możliwości...albo występuje z urzędu, albo nie popiera prośby osadzonego...

Ja tam nie znam przepisu który by tak stawiał sprawę. Wystąpienie o warunkowe przedterminowe zwolnienie zawsze jest tylko prawem, a nie obowiązkiem Dyrektora ZK.

Administracja spokojnie może poprzeć wniosek skazanego sama nie występując ze swoim. Z pewnością nie jest to sprzeczne ani z k.k., ani z k.k.w.

dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi, Kadi właśnie o to mi chodzilo, ponieważ wiem ze Dyrekcja nie ma przeciwskazań opinie na terenie jak i poza ZK ma pozytywną, tylko poprostu nie wystapi o PWZ ze względu na postępowanie, no chyba że się uśmiechnie los i sprawa się odbędzie przed grudniem tego roku, wtedy wszystko wróci do normy, dyrektor powiedział ze osadzony ma prawo złożyć oni mogą dać poparcie w postaci opini ale nie mogą wystąpic o to.... nie poprzeć wniosku osadzonego może w tym przypadku sąd P - tak mi się wydaje przynajmniej

Kadi...mimo że nie sprzeczne z kk i kkw...jeśli ktoś ma ochotę to polecam wzór akt osobopoznawczych cz. B skazanych...przedostatnia strona...decyzje Komisji penitencjarnych...jasno i wyraźnie napisane albo występuje z wnioskiem, albo nie popiera prośby.... ponadto przepisy penitencjarne...przesłanki negatywne w prognozie...

Opinii do wniosku o wpz ani stanowiska na posiedzeniu Sądu nie formułuje komisja penitencjarna. To kompetencje Dyrektora ZK. Ja pisałem właśnie o Dyrektorze i swój pogląd podtrzymuje.

Komisja nie występuje z wnioskiem o wpz do Sądu, Ola. Jeśłi nawet wyrazi stanowisko w sprawie wpz to nie jest ono dla nikogo wiążące (ani dla Dyrektora ZK ani tym bardziej dla Sądu).
Jeśli chcesz poczytać czym zajmuje się ta komisja zajrzyj do art. 76 k.k.w. I zwróć uwagę na art. 161 § 2 k.k.w., z którego jasno wynika, że to Dyrektor ZK a nie komisja ma prawo występować z wnioskiem o wpz. Moim zdaniem, Dyrektor wcale nie musi mieć pozytywnej opinii komisji aby skutecznie złożyć wniosek do Sądu. On ostatecznie decyduje, czy to zrobi czy nie.

rozumiem :) czyli dyrektor może złożyc ww wniosek mimo iz toczy się to nieszczęsne postępowanie, mimo to iż ne będzie miał tej nieszczęsnej pozytywnej opinii :) wszystko zależy od chęci? nie postąpi wbrew procedurom składając taki wniosek? Czytałam te przepisy i też je jasno zrozumiałam, tylko ze własnie osadzonemu dyrektor powiedział ze obowiązują go procedury których on omijac nie może co go obowiazuje prócz kkw, kk, regulaminu ZK, nie wiem

Ostatnia edycja:
ola8480 napisał:
rozumiem :) czyli dyrektor może złożyc ww wniosek mimo iz toczy się to nieszczęsne postępowanie, mimo to iż ne będzie miał tej nieszczęsnej pozytywnej opinii :) wszystko zależy od chęci? nie postąpi wbrew procedurom składając taki wniosek? Czytałam te przepisy i też je jasno zrozumiałam, tylko ze własnie osadzonemu dyrektor powiedział ze obowiązują go procedury których on omijac nie może co go obowiazuje prócz kkw, kk, regulaminu ZK, nie wiem
W kompetencjach komisji Penitencjarnej jest dokonywanie okresowych ocen postępów w resocjalizacji. Teoretycznie to co pisze Kadi jest prawdą. Praktyka jest jednak nieco inna. Przed wystąpieniem o wpz KP dokonuje kompleksowej oceny postawy skazanego i jeżeli ta ocena jest negatywna to wniosku dyrektora o wpz nie ma. Trzeba pamiętać, że dyrektor jest również członkiem KP.

ola8480 napisał:
rozumiem :) czyli dyrektor może złożyc ww wniosek mimo iz toczy się to nieszczęsne postępowanie, mimo to iż ne będzie miał tej nieszczęsnej pozytywnej opinii :) wszystko zależy od chęci? nie postąpi wbrew procedurom składając taki wniosek?

Moim zdaniem Dyrektor może złożyć taki wniosek nawet jeśli toczy się postępowanie (choć nie musi, bo nigdy nie musi). Ale ja to oceniam wyłącznie z punktu widzenia ustawy (k.k.w.). Być może są jakieś zarządzenia wewnętrzne w Służbie Więziennej, które stawiają Dyrektorowi dodatkowe ograniczenia w tej kwestii. Ja o nich nie słyszałem, ale nie jestem specjalistą od organizacji i wewnętrznych wytycznych SW.

Może zdarzy się ze beonda zajrzy do tego wątku, wtedy pewnie mogłaby wypowiedzieć się precyzyjniej ode mnie.

Natomiast tak czy owak - jak już napisałem - Dyrektor nigdy nie ma obowiązku występowania z wnioskiem o wpz. Więc nawet jeśli żadnych przepisów wewnętrznych nie ma, to jego prawem jest ocenić, że z powodu nowego postępowania karnego nie wystąpi skazanemu o wpz. I kropka. Nie musi się nawet z tego specjalnie tłumaczyć.

Edit: Oczywiście tak jak napisał Recedes w praktyce może być i tak, że Dyrektor może także zgodzić się z negatywną opinią komisji i z tego powodu nie wystąpić o wpz. Przy czym to że Dyrektor jest członkiem komisji nie ma tu istotnego znaczenia (Dyrektor wcale nie musi podzielać wszystkich decyzji komisji dlatego że jest w jej składzie).

Ostatnia edycja:
dziękować dziękowac :) a jeżeli postawa skazanego otrzyma opinie pozytywną, nagrody, udzielanie się etc..a to postępowanie nie zakończy sie, wyrok znów nie zdązy się uprawomocnić...( mój M juz pracował na zewnatrz, miał jedną losową 3 dniową przepustke - ale przyszło zawiadomienie ze maja go dowieźc na sprawę która się toczy od 2008r. i wstrzymano mu wszystko - wiem, to normalne, ale losówkę np. dostał już po tym zawiadomieniu), i oprócz tej sprawy, nie ma negatywów opinie sa ok, nagrody również zdobywa, zakończył program,,,,czy możliwe jest uzyskanie jakiegokolwiek poparcia ze strony ZK czy szanse są zerowe?

artpiaskun napisał:
... Administracja ZK ma tylko 2 możliwości...albo występuje z urzędu, albo nie popiera prośby osadzonego... życzę żeby sprawa szybko się zakończyła...wtedy sytuacja będzie prosta!!!
Różnie bywało w ostatnich latach. Było popieram, nie popieram, do uznania , zdecydowanie popieram etc".....teraz jest tak jak pisze artpiaskun. Białe (wniosek), czarne (brak poparcia). Nie ma o tym w przepisach ale tak jest. A to co mówi dyrektor , że nie widzi przeszkód ale nie może etc to...bajer.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót