Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja nie wiem to ale chyba też zależy od rodzaju zakładu w zakładzie półotwarty jest łatwiej niż w zamknietym o zwolnienie na wokandzie. Mój R narazie jest w Tranowie i podobo od kilku lat tam nikt jeszcze nie wyszedł na przedterminowe zwolnienie. Dlatego starmy sie żeby go przewiezli do warszawy

przpraszam joasiu a krzycho jaki miał wyrok ?

krzycho miał 1 roczek, za pobicie z dziesioną tj, 280&1? czy coś takiego? wogule to on ten wyrok dostał na całe szczescie w 99 roku bo tak to startował by od 3 lat? jakos tak, no nie?

jezeli by sie postaral i bardzo by mu zalezalo na tym to by dostal prace moj chlopak tez sie staral i dostal ja a praca jest potrzebna do warunkowego zwolnienia bo wtedy inaczej patrza na osadzonego i jest wieksza szansa na to ze wyjdzie wczesniej bo wychowawca wydaje opisie o osadzonym o ile sie nie myle jesli sei myle to prosze poprawcie mnie:)

moj tez pracował, mowi ze gdyby nie ta praca to by zwarjował, a tak to do 15 w pracy był , pozniej obiadek, kawka, dvd, i kimono
i szybciej czas leci, i tak jak napisała kasiorkowa lepiej patrzą na wokandzie

jakie znaczenie ma na warunkowe zwolnienie wszczęcie sprawy w sądzie firmy windykacyjnej? Wiem że za długi nie można uzyskać wyroku pozbawienia wolności ale jeżeli będzie toczona w tej sprawie sprawa w sądzie osadzony ma odrazu mniejszcze szanse na wyjście? Nalezności trafiły do windykacji w styczniu jak osadzony był już w ZK teraz się okazało że chcą założyć prawę. Osadzony pracuje na wolności ma p2 bardzo dobra opinię i wogole czy to ze upomina się o niego firma windykacyjna może przekreślić jego szanse na wcześniejsze opuszczenie ZK? interesuje mnie to jak to wygląda w praktyce

(dzięki za odpowiedzi)

Mam podobne przeswiadczenie. W dodatku fakt warunkowego wynika raczej z tego, jak sie osadzony zachowuje odbywajac kare (no, nie tylko, ale przede wszystkim) a wiec jego "zaslugi" z ZK. W dodatku to, ze upomina sie o niego firma windykacyjna jest raczej dowodem na to, ze jak najpredziej powinien zaczac splacac swoje dlugi, a na to ma szanse tak na prawde, dopiero po wyjsciu na wolnosc i podjeciu pracy. Nijak owe dlugi maja sie do przebiegu jego procesu resocjalizacji, bo przeciez powstaly wczesniej.

może ale z tego co się orjentuje tylko kurator sądowy

No mój T. ma sądowego.
Fajna babka. Tylko czy można ufać? Nie mam pojęcia.
Ale mam namiary do niej, to się z nią umówię i porozmawiam.
Jest do mnie bardzo przyjaźnie nastawiona.

Ponawiam pytanko. Czy o warunkowe może wnioskować kurator?

Warunkowe zwolnienie

W ramach przygotowania do wolnosci, do 6 miesięcy przed przewidywanym warunkowym zwolnieniem lub końcem kary, decyzją Sądu Penitencjarnego lub Komisji Penitencjarnej kurator zawodowy ma podstawę prawną do udzielenia skazanemu pomocy w rozwiązaniu problemów,jakie może napotkac po opuszczeniu ZK. Skazani o tym wiedzą.
W kwestii zaś wniosków o warunkowe zwolnienie - dwa razy występowałam z takim wnioskiem i 2 razy później o odwołanie tego zwolnienia :( Kuratorzy istotnie są bardzo ostrożni ze składaniem takich wniosków.

Posty o warunkowym zwolnieniu wydzieliłem z tematu o kuratorach -Yossarian

Chodzi mi o wystąpienie z takim wnioskiem nie 6 miesięcy przed końcem kary, tylko teraz (czyli 2 lata przed końcem). Jest taka możliwość ??

Jaki jest wymiar kary?
Kurator zawsze może wystąpic z wnioskiem o warunkowe zwolnienie,jeśli tylko są spełnione przesłanki formalne i materialne.

Marika, czy w takim razie mój narzeczony może prosić sąd penitencjarny o przydzielenie kuratora już teraz ??

Monia-jaki jest wymiar kary? nie napisałaś.
Przesłanki formalne to - odbycie co najmniej połowy kary,nie mniej jednak niż 6 m-cy - jeśli nie ma recydywy. Materialne zaś są okreslone w art. 77 kk - za dużo pisania, znajdź ten artykuł w necie

Mój ma 2 lata za 280 art. ale to wyrok z 2001 roku
więc jakaś szansa jest?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót