Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
5 lat. Połowę kary ma już za sobą. Te przesłanki to raczej oczywiste :) myślałam, że musi spełniać jakieś wymogi dodatkowo, jeżeli chce mieć kuratora. Marika, to w jaki sposób możemy starać się o przydzielenie kuratora zawodowego ? Mój narzeczony będzie teraz stawał przed sądem penitencjarnym właśnie z wnioskiem o warunkowe. Oczywiście dostanie blachę. Czy może prosić sąd o przydzielenie kuratora ??

Yossarian: Temat "warunkowe zwolnienie" już jest. A ta rozmowa nadal dotyczy kuratorów :)

Jaka jest szansa,że wyjdzie się na warunkowe po 1 lub 2 wokandzie jeśli ma się jeszcze jeden wyrok tylko odroczony??

Rzeczywiście - temat niefortunnie zszedł na problematykę uzyskania warunkowego zwolnienia z jednej strony,ale z drugiej - chodzilo mi o wyjasnienie kompetencji kuratora zawodowego uprawnionego do składania takich wniosków.
Dziewczyny są zainteresowane pozyskaniem kuratora dla skazanego odbywającego karę pozbawienia wolności, który - jak to zrozumiałam - ma pomóc w uwzględnieniu przez Sąd wniosku o warunkowe.
Moje wyjasnienia odnosiły się do podstaw prawnych umożliwiających skazanemu kontakt z kuratorem w czasie,kiedy przebywa on jeszcze w Zakładzie Karnym.
Nie jest tak,że na prosbę każdego skazanego kurator będzie nawiązywał z nim kontakt w rozwiązaniu jego problemów. Do tego celu służy instytucja przygotowania do wolności określona w art.164 kkw ustanawiana wtedy,gdy skazany wykaże że po zwolnieniu będzie miał trudności np. mieszkaniowe,rodzinne,związane z zatrudnieniem etc...Ale to też nie miejsce chyba na rozwijanie tutaj wątku dot. art 164 kkw.

tak jak zauważyła marika39 posty dotyczyły warunkowego zwolnienia , także w celu ułatwienia poszukiwania informacji na ten temat przeniosłem je tu.
Dalszą dyskusje o kuratorach proszę kontynuować w temacie , w którym prowadziły ja Panie dotychczas.

I nadal nie wiem, czy może już teraz przed sądem penitencjarnym (a nie 6 miesięcy przed końcem kary) ubiegać się o kuratora. Nie ze względu na problemy z przystosowaniem do życia w społeczeństwie......

Moniak-a w jakim celu miałby byc ustanawiany kurator na obecnym etapie wykonywania kary?

Nie ma takiej mozliwości.
Podstawą prawną do kontaktu kuratora ze skazanym lub jego rodziną na etapie wykonywania kary jest: wywiad środowiskowy zlecany przez Sąd lub ZK, kontrola przerwy w karze i tak jak napisałam wcześniej - przygotowanie do wolności.
W innych przypadkach Sąd nie ma możliwości prawnych angażowania kuratora do spraw skazanego.

Marika, wybacz, ale nie rozumiem. To kiedy kurator może wystąpić z takim wnioskiem o warunkowe ?? Jeżeli mój narzeczony nie ma wyznaczonego kuratora, to może sam o niego wystąpić ?? Nie za pośrednictwem Sądu Penitencjarnego?

Istotnie - nie możemy sie zrozumiec :(
Z Twoich wypowiedzi wnioskuję ,iż zalezy Ci na tym, aby Sąd Penitencjarny ustanowił kuratora dla skazanego odbywającego karę w tym celu, aby kurator wystąpił z wnioskiem o warunkowe?
Odpowiadam ponownie - nie ma takiej mozliwości. Sąd nie ustanawia kuratora dla takiego celu.
Faktycznie - kurator jest uprawniony do składania wniosków o warunkowe zwolnienie,ale w praktyce to wygląda tak,że wniosek taki składa wobec skazanego,którego znał (prowadził wcześniej dozór, przeprowadzał wywiady środowiskowe w postępowaniu karnym procesowym czy wykonawczym).
Nie wyobrażam też sobie złożyc wniosek o warunkowe wobec skazanego,który w warunkach wolnościowych posiadał negatywnę opinię - prowadził nieustabilizowany tryb życia, przejawiał wysoki stopień demoralizacji, nie pracował, negatywnie pełnił role społeczne, funkcjonował sprzecznie z prawem etc.....już widze dezaprobatę sędziego penitencjarnego i słyszę jego pytanie o przesłanki materialne?
Dodam, że kuratorzy niezywkle ostrożnie podejmuja decyzję w przedmiocie składania takich wniosków.

[cytat="marika39"]
Nie wyobrażam też sobie złożyc wniosek o warunkowe wobec skazanego,który w warunkach wolnościowych posiadał negatywnę opinię - prowadził nieustabilizowany tryb życia, przejawiał wysoki stopień demoralizacji, nie pracował, negatywnie pełnił role społeczne, funkcjonował sprzecznie z prawem etc.....już widze dezaprobatę sędziego penitencjarnego i słyszę jego pytanie o przesłanki materialne?
Dodam, że kuratorzy niezywkle ostrożnie podejmuja decyzję w przedmiocie składania takich wniosków.[/cytat]

To nas nie dotyczy.

Czyli od czego powinniśmy zacząć ? Od starań o przydzielenie kuratora, tak ? Który później ewentualnie może wystąpić z wnioskiem o warunkowe ? Ale sąd przydziela takiego kuratora tylko 6 miesięcy przed końcem i też nie zawsze ? I z reguły do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ? Wcześniej o takiego kuratora nie możemy się ubiegać, tak ?? Wszystko dobrze zrozumiałam?

[cytat="atinanifareska"]Jaka jest szansa,że wyjdzie się na warunkowe po 1 lub 2 wokandzie jeśli ma się jeszcze jeden wyrok tylko odroczony??[/cytat]

Czy to pogarsza sprawę czy wogóle jest brane pod uwagę?>

[cytat:u9tfc25l]
Faktycznie - kurator jest uprawniony do składania wniosków o warunkowe zwolnienie,ale w praktyce to wygląda tak,że wniosek taki składa wobec skazanego,którego znał (prowadził wcześniej dozór
[/cytat:u9tfc25l]

I u nas jest dokładnie taka sytuacja. Więc już naprawde nie mam na co czekać, tylko umówić się z kobietką na rozmowę :)

Czesc Wszystkim!

Czy macie moze kogos kto znajduje sie w ZK w Chemie?

Pozdrawiam

Joana

Proszę nie pisać postów nie związanych z tematem i stosować sie do rady Barbie - Y

Mam kolegę w Chełmie. Joanno jeśli chcesz pogadać na luźniejsze tematy zapraszam na listy aresztowanego żeby nie zaśmiecać forum.
Moderatorzy bardzo tego nie lubią :)

nie dostaje-uzasadnienie odmowy znajduje się w protokole z posiedzenia sądu

poprzez złożenie zażalenia na odmowę udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia do właściwego sądu apelacyjnego za pośrednictwem okręgowego w terminie 7 dni.

No tak to wiem, ale to trochę dziwne, żeby odwoływać się od czegoś, czego nie ma się na piśmie. Jeżeli składa się apelację do I lub II Instancji zawsze na prośbę pisemną wydaje się odpis wyroku wraz z uzasadnieniem. Czy jeżeli wystosuje pismo z prośbą o wydanie kopii uzasadnienia, to Sąd Penitencjarny ma prawo odmówić ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót