Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
olciakcm napisał:
Właśnie okoliczności,tak się składa,że wywołała się bujka i mój 'pratner' zabrał komuś rzecz,ponieważ ta osoba miała u niego dług,którego nie miała zamiaru spłacić :)

Niestety, tak się nie rozwiązuje problemów zadłużeń.

Spisuje się umowy, docieka się sprawiedliwości przez Sądy... a nie poprzez pięść. Dlatego Twój partner ma teraz nauczkę (a zarazem lekcję) na całe życie...

Dokładnie,i to był błąd. Ale to on sam przekonuje się o tym w tym momencie. Najważniejsze,żeby sam nad sobą pracował i nad tym co będzie dalej.

Uprasza się szanownych rozmówców o powrót choćby częściowo do tematu wątku, którym jest warunkowe przedterminowe zwolnienie - z poważaniem, moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Olcia, ale ja jestem spokojna, tylko polemizuję z tym, co napisałaś.
A co do Twojego P.S. to już napisałam, że naprawdę istnieje coś takiego jak klasyfikacja więc nie martw się, że partner siedzi z jakimś okrutnym mordercą, bo nie był z nim w miejscu zdarzenia i nie wie jak tamten zabijał.
I tak jak pisze Comm... - tak się długów nie reguluje, a dla mnie rozbój to rozbój - coś bardzo złego, bo gdyby mój partner siedział za rozbój to bym się bała, że skoro lubi w ten sposób załatwiać jakieś spory to może któregoś dnia jak nie będzie się zgadzał z moim zdaniem rozbije mi za to głowę.

Akte napisał:
A błąd, który popełniłeś jest duży czy mały?

Ogromny. Zaufałem nie tym , którym powinienem.
:mad:

Ale dziś to dobry żart ,doświadczenie i wrażenia nie do opisania.. i świadectwo o niekaralności na ścianie.

:winko:

Mój siedzieł 3 lata za rozbój. W czerwcu 2009 wyszedł na wolność. W październiku 2009 zrobił to samo(rozbój) + groźby karalne i obraza policjanta na służbie za co dostał karę 3 i pół roku pozbawienia wolności. Ma jeszcze 10 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata z poprzedniej odsiadki(pobił kogoś w więzieniu) za miesiąc urodzi nam się dziecko, czy ze względu na maleństwo jest jakaś szansa na przedterminowe zwolnienie .? np. po odbyciu połowy kary .?

Patrycja123 napisał:
czy ze względu na maleństwo jest jakaś szansa na przedterminowe zwolnienie .? np. po odbyciu połowy kary .?

Ze względu na maleństwo "nie".
Wystarczy przeczytać ten temat. By wiedzieć dlaczego nie. I z jakiego powodu może być "tak".

Patrycja123 napisał:
Mój siedzieł 3 lata za rozbój. W czerwcu 2009 wyszedł na wolność. W październiku 2009 zrobił to samo(rozbój) + groźby karalne i obraza policjanta na służbie za co dostał karę 3 i pół roku pozbawienia wolności. Ma jeszcze 10 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata z poprzedniej odsiadki(pobił kogoś w więzieniu) za miesiąc urodzi nam się dziecko, czy ze względu na maleństwo jest jakaś szansa na przedterminowe zwolnienie .? np. po odbyciu połowy kary .?

Zastanów się lepiej , czy on w ogóle powinien wychodzic na wolność i robic to samo... Może on lubi środowisko pozbawienia wolności ? Tam też może dokonywac rozbojów.
Nie oceniam go , ale pomyśl nad sensem wychowywania dziecka z takim człowiekiem. Jak ma rozbojem za rozbojem świecić przykładem dziecku?

A tak z praktyki - Posiedzi chłop.. W przypadku ponownego przestępstwa o tym samym charakterze , pewnie i za pobicie mu "odwieszą".

A co do połowy , to raczej nie da rady chyba że komisja ponownie zaklasyfikuje go do podgrupy "P", na co bym nie liczył. Raczej dostanie "R" jak Romantyk , lub bliżej Recydywa. I na wokandę pójdzie po 2/3 kary. A wyjdzie pewnie "na dzwonek", czyli w dniu odbycia całego wyroku..
Chyba że planuje rozbój, lub pobicie na innym osadzonym.

Tobie POWODZENIA

mam pytano.Wiem,ze po odbyciu 6 m-cy odsiadki mozna wyjsc na warunkowe.Chodzi mi czy jezeli 6 m-cy mija np.10 marca to czy w tym samym dniu mozna wyjsc juz na wolnosc ?

GerardKleinrok napisał:
A co do połowy , to raczej nie da rady chyba że komisja ponownie zaklasyfikuje go do podgrupy "P", na co bym nie liczył. Raczej dostanie "R" jak Romantyk , lub bliżej Recydywa. I na wokandę pójdzie po 2/3 kary. A wyjdzie pewnie "na dzwonek", czyli w dniu odbycia całego wyroku..
Chyba że planuje rozbój, lub pobicie na innym osadzonym.

...gdyż, wypełnił znamiona art 64 par 1 kk.

Art. 64. § 1. Jeżeli sprawca skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności popełnia w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary umyślne przestępstwo podobne do przestępstwa, za które był już skazany, sąd może wymierzyć karę przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.

Ostatnia edycja:
misiuniek napisał:

Dlaczego to pytanko zostało zadane po raz kolejny po dwóch godzinach?
Proszę sobie poczytać ten temat. Tu już wiele napisano.
Między innymi to, że po pewnym czasie nabywa się uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia. A to, że ma się uprawnienia nie oznacza, że wyjdzie się wcześniej.

misiuniek napisał:
mam pytano.Wiem,ze po odbyciu 6 m-cy odsiadki mozna wyjsc na warunkowe.Chodzi mi czy jezeli 6 m-cy mija np.10 marca to czy w tym samym dniu mozna wyjsc juz na wolnosc ?

OCZYWIŚCIE ŻE TAK! A nawet powinien!
Jak sędzia uzna.. Czaisz?

ma p2 i date na 10 marca,ze wyjdzie na warunkowe.Dlatego pytalam czy wyjdzie 10 czy to moze sie przeciagnac,bo niewiem

Nie jeden miał p2 a kilku p3... i do dzis nie wyszli..
Nevermajd.
No jak ma date to może wyjść 10 go o 16, 11.... albo po tygoniu. Juz nie pamietam ale jest tzw."prokuratorskie". I może na nim "być" - czekać czy odwołanie prosekjutora zostanie zaaprobowane.

Taaaakie coś.. Bałagan. Nie trafisz za nimi:)

:cool:

z tego co sie orientuje to prokurator ma 14 dni na zatwierdzenie lub odwolanie.Czyli niemam co sie szykowac,ze 10 wyjdzie,bo to moze byc roznie

misiuniek napisał:
ma p2 i date na 10 marca,ze wyjdzie na warunkowe.Dlatego pytalam czy wyjdzie 10 czy to moze sie przeciagnac,bo niewiem
To, że ma datę posiedzenia o warunkowe przedterminowe 10 marca, nie znaczy, że wyjdzie. O tym dopiero w tym dniu zadecyduje Sąd

Prokurator ma 7 dni na złożenia zażalenia - tak samo skazany bądź jego obrońca

to kiedy mozna byc pewnym tak na 100%,ze wyjdzie.Juz raz tak bylo,ze mial wyjsc,a nie wyszedl,bo okazalo sie ,ze mu zle obliczyli date wyjscia

misiuniek napisał:

GerardKleinrok napisał:
OCZYWIŚCIE ŻE TAK! A nawet powinien!
Jak sędzia uzna.. Czaisz?

Kodeks Karny powiada -- po połowie kary (ale nie wcześniej niż po 6 miesiącach) - i tyczy się to osób skazanych bez art 64 kk

Art. 78. § 1 kk Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.

§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.

§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

oraz:
Art. 81. W razie odwołania warunkowego zwolnienia ponowne warunkowe zwolnienie nie może nastąpić przed upływem roku od osadzenia skazanego w zakładzie karnym, a w wypadku kary dożywotniego pozbawienia wolności przed upływem 5 lat.

Ostatnia edycja:
misiuniek napisał:
to kiedy mozna byc pewnym tak na 100%,ze wyjdzie.
Jak mu się skończy kara

Na warunkowym nigdy nie ma pewności. To Twój facet musi zasłużyć na to, żeby go wypuścili
Przeczytaj art które podał Comm...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót