Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
no niestety nie, dla petek musi byc 1/2 kary.

Art. 77. § 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

Osiem razy w tym temacie wklejany był zapis art. 78 § 1 - z pozdrowieniami, moderator.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Comm... - myślę, że jakby określił to by nie pytali;) Chociaż z tym czytaniem ze zrozumieniem to też różnie bywa:)

Akte napisał:
Chociaż z tym czytaniem ze zrozumieniem to też różnie bywa:)

otóż to... parę osób widziałem, na wokandach w ZK, którzy w ten sposób się "zdziwili", że nie mają jeszcze uprawnień do wpz, mimo tego ze mają P1 i odsiedzieli połowę kary.

to ja sprostuje ;) Sad nie okreslil mu indywidualnych uprawnien do wpz ;)

czesc ja mam tylko pytanko ostatnio czytałam w gazecie że mają wypuszczać więzniów z małymi wyrokami z powodu przepełnionych więzień. Chciała bym wiedzieć do ilu lat jak ktos siedzi i czy na pierwszej wokandzie to będzie czy jest jakis warunek

witam. mój ukochany starał się o przedłużenie przerwy w każe ale niestety zanim wyznaczyli termin posiedzenia on znowu trafił za kraty, tam odbyły się już cztery posiedzenia a oni cały czas odraczają pomimo iż pojawiły się nowe okoliczności i jest pewne że przerwy mu nie udzielą. miesiąc temu pisał o wpz (z 7 lat zostało 10 m-c) a w sądzie twierdzą że taki wniosek do nich nie dotarł... i tu nasówa się pytania;
1) Czy to możliwe że skoro przerwa nie została rozpatrzona to nie przydzielą terminu na wpz?
2) a może papiery z zk utkneły w sądzie i dlatego nic nie wiedzą?
3) a może to normalne że tak długo to trwa?
4) po jakim czasie mogą mu wyznaczyć termin wpz
:mad::(:mad:

zrozpaczonaa a co twój zbroił jeśli można wiedziec. mojego męża odrazu przewiezli na zamek, ale to dlategoże współosadzeni napisali na niego oświadczenie,że wychowawcy groz, więc nie było gadania, zaraz komisja i transport na zamek, do czasu wyjaśnienia sprawy i tak to się już ciągnie 9 miesięcy...więc o wpz może zapomniec, ja mysle,że nawet gdy to sie wyjasni, to już będzie musiał do końca odsiedziec.

Izabelll napisał:
witam. mój ukochany starał się o przedłużenie przerwy w każe ale niestety zanim wyznaczyli termin posiedzenia on znowu trafił za kraty, tam odbyły się już cztery posiedzenia a oni cały czas odraczają pomimo iż pojawiły się nowe okoliczności i jest pewne że przerwy mu nie udzielą.

Art. 153. § 3 kkw

Izabelll napisał:
1) Czy to możliwe że skoro przerwa nie została rozpatrzona to nie przydzielą terminu na wpz?

nie, gdyż jest to osobny wniosek

Izabelll napisał:
2) a może papiery z zk utkneły w sądzie i dlatego nic nie wiedzą?

jest to możliwe, ale mało prawdopodobne

Izabelll napisał:
3) a może to normalne że tak długo to trwa?

Rejestracja wniosku skazanego o wpz. trwa ok 1 mc (realny czas)

Izabelll napisał:
4) po jakim czasie mogą mu wyznaczyć termin wpz
:mad::(:mad:

najlepiej zadzwonić do sekretariatu wydziału penitencjarnego SO w/g właściwości

oraz

Art. 78 i 79 kk

CYTUJĘ:
"najlepiej zadzwonić do sekretariatu wydziału penitencjarnego SO w/g właściwości"

byłam w sądzie osobiście, baba się tylko zdziwiła że to już miesiąc od wysłania wniosku a oni dalej nic nie wiedza.
w ostatni czwartek miał wokande o przerwe i odroczona... bezterminowo. może to właśnie dlatego nie wyznaczają terminu o warunkowe bo akta z zk są cały czas u nich... mój D twierdzi że dopuki nie dadzą mu "blachy" z przerwą to nie ma co liczyć na rozpatrzenie warunkowego- to prawda? :what:
Białołęka cudów:mad:
:wow:

Izabelll napisał:
mój D twierdzi że dopuki nie dadzą mu "blachy" z przerwą to nie ma co liczyć na rozpatrzenie warunkowego- to prawda?

Nie, wniosek o przerwę absolutnie,w żaden inny sposób nie zatrzymuje biegu wniosku o warunkowe zwolnienie.

A moze Twój "D" źle zaadresował wniosek? np. Zamiast do wydziału penitencjarnego, zaadresował je do "Prezesa Sądu Okręgowego" lub do Sądu rejonowego - wydział karny?

Pytałaś go o taką ewentualność?

nie pytałam, ale na pewno to zrobię, chociaż wątpię żeby tak było...
po odsiedzianych 6 latach puścili go na przerwę z której nie wrócił bo miał nadzieje że sąd zdąży rozpatrzyć wniosek o przedłużenie przerwy (miał bardzo mocne papiery) ale niestety tak nie było i został doprowadzony... dostał P1. teraz do końca wyroku zostało 10 m-c, ale czeka jeszcze aż sąd zatwierdzi decyzję prokuratury- za nie powrót w terminie ma odpracować po wyjściu 100 godz społecznie. opinnie zk ma bardzo dobrą, rozwozi jedzonko, skończył terapię anty alkoholową i narkotykową, teraz chodzi do klubu pracy i na spotkania o anty-agresję, cały czas dostaje wnioski nagrodowe na dodatkowe i intymne widzenia- jakie ma szansę że wyjdzie z tej wokandy (pod warunkiem że wreszcie wyznaczą termin):mad:
ZADOWOLI MNIE KAŻDA ODPOWIEDŹ LUB RADA, BO SAMA NIE WIEM CO ROBIĆ I JAK MU POMÓC...:help: :what:
jeszcze jedno: co można zrobić żeby zk wystąpiło mu o warunkowe?

Ostatnia edycja:
Izabelll napisał:

Jeśli mam być szczery:

Jak nie powrócił z przerwy, to o wniosku dyrektora raczej może zapomnieć, gdyż nadużył zaufanie całej administracji ZK, jak i Sądu.

Ostatnia edycja:
dzięki, najgorszą prawdę i szczerość niż fałszywą nadzieje i mydlenie oczu...
ale czy to przekreśla jego szanse na wcześniejsze wyjście?

Izabelll napisał:
ale czy to przekreśla jego szanse na wcześniejsze wyjście?

Nie, nie przekreśla. Ale będzie mu ten fakt "wytknięty" przez administrację ZK na każdym posiedzeniu Sądu penitencjarnego, na którym będzie stawał o wpz.
Fakt ten, będzie działał mocno na jego niekorzyść.

IZABELL
Jest jeszcze jedno wyjście: o wpz może wystąpić również kurator sądowy, a w niektórych z sądach penitencjarnych jest to równoznaczne z wystąpieniem dyrekcji.
A tak w ogóle to do 12-go stycznia już blisko.

Izabelll napisał:

Obecnie nic więcej niż to, co robi teraz skazany. Ale marne szanse. Nadużył zaufania i jak widać jeszcze nikogo nie przekonał do tego, że można mu ponownie zaufać (P1, brak przepustek)

Najważniejszy w tego typu sprawach jest staranie się bliskich z wolności.
Więc Izabelll próbuj rozmów z dyrektorem, wychowawcą, kierownikiem penitencjarnym, kuratorem sądowym, wielokrotnie aż do skutku

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót