Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Doronoka
Oczywiście powiedz wychowkowi , że jesteś w trudnej sytuacji, ale nie tyle finansowej, co życiowej. Jesteś bez męża już bardzo długo i przestajesz radzić sobie z tym psychicznie. Dobrze by było żebyś znalazła dla męża jakąś pracę na wolności po opuszczeniu ZK i przedstawiła zaświadczenie wychowawcy.
Za dużo ci nie mogę pomóc, bo za mało danych w swoim poście przedstawiłaś

elkomaro napisał:
Doronoka
Oczywiście powiedz wychowkowi , że jesteś w trudnej sytuacji, ale nie tyle finansowej, co życiowej. Jesteś bez męża już bardzo długo i przestajesz radzić sobie z tym psychicznie.

Po pierwsze - WYCHOWAWCA. "Powiedz wychowawcy".

PO drugie - chyba gdzieś umknęło, że pani wspomina o warunkowym przedterminowym zwolnieniu a nie przerwie w karze z uwagi na trudną sytuację rodzinną skazanego. To co powyżej, to argumentacja - ale mizerna - za przerwą w karze.

Po trzecie - nie wrócił z przerwy. Państwo mu zaufało. On to olał. To ma mu zaufać i warunkowo zwolnić? Byłoby to niewychowawcze względem innych skazanych. To, że zdarzały się takie przypadki o niczym nie świadczy.
Przynależności do podkultury przestępczej komentował, zgodnie z życzeniem, nie będę.

Dziękuję bardzo za pomoc. Tak naprawdę to ja sama wiem to co napisał Forg. Ale mąż nalega żebym pojechała do wychowawcy. Do końca kary zostało mu trzy miesiące więc dam radę, tylko poprostu nie chciałabym przed wychowawcą zrobić z siebie jakiejś upośledzonej. Dodam, że mąż ma już zaświadczenia typu praca po wyjściu na wolność.

Po pierwsze chyba pomyliły ci się osoby to u Isabelll chłopak z przerwy nie wrócił Doronoka nic o tym nie wspominała.

Po drugie: trudna sytuacja rodzinna ma też wpływ na udzielenie wpz

I po trzecie: podkultura lub subkultura więzienna, nie przestępcza

I na koniec pytanko: FORG, czy Twoje mądrości to wiedza praktyczna, czy czysto teoretyczna?

doro - jak nie wiesz, o czym opowiadać, to zadawaj pytania. Drąż temat resocjalizacji.
Jeśli wiesz, że jakiś temat może być "śliski", to się porządnie przygotuj z unikami...
Np. warunki? Och, ach, praca, a rodzina z otwartymi ramionami i portfelami czeka ;)
Mieszkanie? Właśnie planuję przeprowadzkę i nie ukrywam, że chłop by się przydał...
Ale jeśli jest praca i macie podkładkę, to już coś. Możesz podkreślić swój kiepski stan psychiczny, czemu nie?

Przede wszystkim - nie denerwuj się - uśmiech i trochę luzu. Nawet wychowawca jest człowiekiem, a na pewno chętniej zobaczy wesołą babkę, niż ponurą babę...

elkomaro napisał:
Po pierwsze chyba pomyliły ci się osoby to u Isabelll chłopak z przerwy nie wrócił Doronoka nic o tym nie wspominała.

doronoka napisał:
Dodam, że mąż siedzi na P1 (nie wrócił z przerwy)
Nie zamierzam się licytować ani niczego udowadniać. Zwolnij nieco, poczytaj uważniej co ludzie tu piszą, przemyśl i porozmawiamy.

doronoka napisał:
Do końca kary zostało mu trzy miesiące więc dam radę,

Moja rada - nie warto. Wyjdzie góra 2 miesiące przed końcem albo i jeszcze mniej a później dwa lata kuratora "nad głową". I jakby co - nagły powrót za kraty.
Czasami wpz się po prostu "nie kalkuluje".

Ostatnia edycja:
communication napisał:
W tym wątku, jest całe mnóstwo informacji o tym:

a) Jakie sa przesłanki do udzielenia warunkowego zwolnienia (wpz)

b) Jak rozmawiać z wychowawcą, dyrektorem, sędzią penitencjarnym itd...

c) Procedury zwiazane z wpz

d) Co warto dołączyć do wniosku o wpz

e) Podstawy prawne wpz wraz z uzasadnieniami

f) wiele, wiele innych pobocznych aspektów związanych z wpz

wystarczy tylko...poświęcić chwilę na lekturę od strony 1, proszę mi zaufać :)

a ja mam pomysł a zarazem prośbę aby moderator umieścił w przyklejonych tematach
na początku wszystkie główne informacje. (w pierwszym poście)

najlepiej w podobnej formie jak właśnie napisał teraz o tym Comm...

pozwoli to szybko znaleźć odpowiednie informacje i zaoszczędzi wielu ludziom sporo czasu jak również denerwujących co poniektórych zadawań tych samych pytań. (dziś przeczytałem około 130 stron a informacji było w sumie niewiele i większość się co chwila powtarzała niewspominając ile zajęło to czasu)

uwierzcie mi że nie każdy ma czas czytać np 170 stron, pomimo że jakiejś informacji bardzo potrzebuje

Ostatnia edycja:
akila napisał:
uwierzcie mi że nie każdy ma czas czytać np 170 stron, pomimo że jakiejś informacji bardzo potrzebuje

nie każdy ma też czas udzielać odpowiedzi (abstrahując od tego, iż na forum owe cenne porady są udzielane ... zupełnie bezpłatnie) :)

Na forum istnieje też bardzo dobrze skonstruowana wyszukiwarka.

elkomaro napisał:
nie rozumiem Izabelll, dlaczego odmowili ci telefonicznej rozmowy z wychowawcą.
Oczywiście z administracją powinnaś porozmawiać osobiście.
Tu masz cały link na temat tego zakładu:
http://www.sw.gov.pl/index.php/jednostki/13/305

Przypominam, że to nie jest temat o Białołęce.

Powiedzieli mi że jest to niezgodne z ich przepisami...

anthony napisał:
a z jakim wychowawca mieli ją połączyć???
a moze tego osadzonego wogóle już tam nie ma???
a może ten osadzony ukrywa się przed żoną i nie chce żeby np wiedziała że on tam siedzi???
a może to dzwoni sąsiadka, dowie sie że On tam siedzi, za co i wogóle, a później się z niego będzie śmiała.
a może to dzwoni Nikita (ta z serialu), dowie sie że on tam siedzi i później go ze snajperki zastrzeli.

gratuluje, poczucia humoru. :brawo:doprawdy bardzo zabawne:(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Izabelll napisał:
Powiedzieli mi że jest to niezgodne z ich przepisami...

i mieli rację...

Przez telefon można np. Umówić się na wizytę z danym wychowawcą itp.

Udzielenie informacji o osobie skazanej "przez telefon" byłoby poważnym naruszeniem ustawy o ochronie danych osobowych i powodem do ewentualnego wniosku skazanego o odszkodowanie w tym zakresie.

a ja mam takie pytanie ,sołtys napisał podanie do dyrektora zk o jak najwcześniejsze postawienie go na wokande,czy to nie zaszkodzi skazanemu.Bo przeciesz dyr.powiedział że zgłośi taki wniosek pod koniec marca,a wychowawca mi powiedział że w połowie kwietnia dopiero będzie miał komisje,o co tu chodzi ?to wkońcu kiedy wystąpi o wpz?

bobas153 napisał:
to wkońcu kiedy wystąpi o wpz?

A skąd my to mamy wiedzieć? Żaden przepis go do tego nie obliguje. Wystąpi jak uzna za stosowne.

A z tym sołtysem to o co chodzi? Sołtys odbywa karę i prosi o postawienie go na wokandę?

bobas153 napisał:
sołtys napisał podanie do dyrektora zk o jak najwcześniejsze postawienie go na wokande,czy to nie zaszkodzi skazanemu.

Nie zaszkodzi, jednak takie samo podanie wspolnie od księdza oraz listonosza czasami bywa przełomowe w "postawieniu" osadzonego na wokande.
Oczywiście mój żenujący żart.​

oto chodzi że dyrektor powiedział że wystąpi o wpz w marcu ,a wychowawca powiedział że narazie musi mieć komisje co pół roczno i dopiero potem,to kto wkońcu ma więcej do powiedzenia dyr. czy wych.

bobas153 napisał:
to kto wkońcu ma więcej do powiedzenia dyr. czy wych.

oczywiście że... dyrektor ZK. Jakkolwiek dyrektor nie pewno nie zna wszystkich szczegółów dotyczących konkretnego skazanego tak dobrze, jak zna to wychowawca.

W związku z tym dyrektor występuje z wnioskami o wpz dla określonego skazanego po zasięgnięciu opinii wychowawcy.

komisja

czy na komisji co pół rocznej decydują o tym czy wystąpić temu skazanemu o wpz

A możesz doprecyzować pytanie? Bo okres pół roku to tylko wyznaczenie "ram"" - ocena okresowa może być dokonana wcześniej niż po pół roku od ostatniej.

właśnie czeka na komisje bo mają zmienić grupe ,i wychowawca powiedział że musi czekać 6m. od ostatniej komisji,tesz tego nie rozumie.Bo był w innym zk i miał komisje jedo od drugiej 2m.A co ztym wystąpieniem o wpz

Witam serdecznie. Chciałabym sie dowiedziec z jakiego zk mozna najszybciej zejsc z wokandy.moj chlopak siedzial w hajnowce i mial 3 wokandy nic to nie dalo od paru dni jest w przytulach ale mowil ze jest ciezko z wokandami ponoc na tym zk chce pisac podanie o przeniesienie do grond albo czerwonego boru,wiecie moze czy tam jest lepiej?w przytulach np ma telefn codziennie jak to wyglada w tych dwoch zakladach?z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz

acha no i oczywscie skad moze najszybciej wyjsc

Jest wiele ważniejszych elementów wpływających na wynik posiedzenia w sprawie warunkowego przedterminowego zwolnienia niż to w której jednostce penitencjarnej się siedzi. Jeśli Twój chłopak tylko i wyłącznie w adresie zakładu upatruje podstaw do WPZ to niech raczej przygotuje się na długą odsiadkę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót