Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Emilka 28 napisał:
Czy jest jakiś przepis mówiący o tym że pierwszy raz karani mogą stawać na wokandę po 6 m-cach odbycia kary jeśli kara była do 2 lat? Proszę o odpowiedź

Jest przepis, jednak brzmi on nieco inaczej niż wymieniłaś. Chodzi o art. 155 kkw który mówi że skazanego można warunkowo zwolnić jeżeli:

a) Wszystkie orzeczone wobec niego kary pozbawienia wolności łącznie nie przekraczają wymiaru 3 lat

b) Skazany odbył co najmniej 6 miesięcy pozbawienia wolności

c) Skazany przebywał na przerwie w karze co najmniej 12 miesięcy (i wykorzystał ją zgodnie z celem)

uwaga:

Pojawiło się sporo kontrowersji co do kolejności spełniania warunków w/w

Co do zasady - artykuł 155 kkw nie mówi nic o kolejności spełnienia wszystkich aspektów. Skazany zatem (teoretycznie) może najpierw pójśc na przerwę a potem wrócić do ZK i odbyć 6 miesięcy kary pozbawienia wolności - wtedy również nabywa uprawnienia.

Zdania są jednak podzielone za sprawą komentarza do w/w artykułu:

Zbigniew Hołda twierdzi iż :

Artykuł 155 określa cztery przesłanki, których łączne istnienie stwarza możliwość warunkowego przedterminowego zwolnienia z odbycia reszty kary bez ograniczeń wynikających z art. 78 i art. 79 k.k., do których należą:
1) korzystanie przez skazanego z przerwy w wykonywaniu kary pozbawienia wolności przez okres co najmniej roku;
2) uprzednie odbycie przez skazanego co najmniej 6 miesięcy kary pozbawienia wolności;
3) wymiar orzeczonej kary nie przekraczający 3 lat;
4) istnienie materialnych przesłanek warunkowego zwolnienia, określonych w art. 77 k.k.

Dochodzi zatem do precedensu gdzie niektóre sądy przychylają się do wniosków o wpz w odwrotnej kolejności, inne zaś sugerując się komentarzem nie przychylają się doń.

Zatem, moim zdaniem, jeśli ma się na uwadze w/w metodę, warto najpierw odbyć owe 6 miesięcy kary pozbawienia wolności.

Ostatnia edycja:
communication napisał:
Co do zasady - artykuł 155 kkw nie mówi nic o kolejności...
A wyraz "uprzednie" nie zawiera w sobie kolejności?
I żeby Hołda aż musiał to tłumaczyć...
Poza tym zawsze można zrobić tak, że jeśli ma się odbyte np. 2 miesiące, idzie się na przerwę itd., wraca się na 4 miesiące, prosi się o kolejną przerwę i wtedy normalnie się spełnia ową przesłankę.

Akte napisał:
A wyraz "uprzednie" nie zawiera w sobie kolejności?

Komentarz nie jest przepisem prawnym a jedynie sugestią do jego interpretacji. Art 155 kkw nie mówi wprost o kolejności, wiec może być dowolnie interpretowany - jak się okazuje, jest.

Akte napisał:
Poza tym zawsze można zrobić tak, że jeśli ma się odbyte np. 2 miesiące, idzie się na przerwę itd., wraca się na 4 miesiące, prosi się o kolejną przerwę i wtedy normalnie się spełnia ową przesłankę

Właśnie wyżej o tym pisałem, (proszę czytać uważnej) że nie ma wspólnej polityki dotyczącej takiego traktowania przepisu. Niektóre Sądy są zdania, że jeśli skazany nie odbył "uprzednio" 6 miesięcy kary w całości, nie ma uprawnień do wpz w trybie 155 kkw (zgodnie z sugestiami Z.Hołdy w komentarzu do 155 kkw).

Zatem może zdarzyć się tak, że skazany pójdzie na przerwę po odbyciu 2 miesięcy kary, wróci po roku, odbędzie następnie kolejne 4 i... Sąd odrzuci jego wniosek o warunkowe zwolnienie.

Ostatnia edycja:
communication napisał:
Komentarz nie jest przepisem prawnym a jedynie sugestią do jego interpretacji. Art 155 kkw nie mówi wprost o kolejności, wiec może być dowolnie interpretowany - jak się okazuje, jest.
O rany, przepraszam, wiem, że komentarz nie jest przepisem prawnym, ale ująłeś ten fragment w cytat i myślałam, że wkleiłeś tu jakiś przepis - tylko właśnie nie wiedziałam skąd - czy jakiś nowy wszedł czy co, bo że art. 155 KKW nie mówi "uprzednie" to wiem - i że Hołda odniósł się do niego, a nie że cały cytat jest z Hołdy.
communication napisał:
Właśnie wyżej o tym pisałem, (proszę czytać uważnej) że nie ma wspólnej polityki dotyczącej takiego traktowania przepisu. Niektóre Sądy są zdania, że jeśli skazany nie odbył "uprzednio" 6 miesięcy kary w całości, nie ma uprawnień do wpz w trybie 155 kkw (zgodnie z sugestiami Z.Hołdy w komentarzu do 155 kkw).

Zatem może zdarzyć się tak, że skazany pójdzie na przerwę po odbyciu 2 miesięcy kary, wróci po roku, odbędzie następnie kolejne 4 i... Sąd odrzuci jego wniosek o warunkowe zwolnienie.
A tutaj to Ty mnie nie zrozumiałeś - nie chodzi mi o to, że ktoś odbędzie 2 miesiące w ZK, pójdzie na roczną przerwę, wróci na 4 miesiące i wystąpi z wnioskiem o wpz z art. 155 KKW, tylko, że:
będzie w ZK 2 miesiące, pójdzie na roczną przerwę, wróci na 4 miesiące i po 4 od razu poprosi o kolejną przerwę - jeśli dostanie ją to jak wróci z niej to wtedy normalnie wystąpi o wpz z art. 155 KKW.

Akte napisał:
A tutaj to Ty mnie nie zrozumiałeś - nie chodzi mi o to, że [...] tylko, że: będzie w ZK 2 miesiące, pójdzie na roczną przerwę, wróci na 4 miesiące i po 4 od razu poprosi o kolejną przerwę - jeśli dostanie ją to jak wróci z niej to wtedy normalnie wystąpi o wpz z art. 155 KKW.

Nie można udzielić przerwy przed upływem 1 roku od dnia ukończenia poprzedniej przerwy i powrotu po niej do zakładu karnego. (Art 153 § 3 kkw)

communication napisał:
Nie można udzielić przerwy przed upływem 1 roku od dnia ukończenia poprzedniej przerwy i powrotu po niej do zakładu karnego. (Art 153 § 3 kkw)
i dalej: chyba, że zachodzi wypadek choroby psychicznej lub innej ciężkiej choroby skazanego albo inny wypadek losowy tak więc starać się zawsze można.

Akte napisał:
i dalej: chyba, że zachodzi wypadek choroby psychicznej lub innej ciężkiej choroby skazanego albo inny wypadek losowy tak więc starać się zawsze można.

Ilość w/w przypadków jest tak mała, że można je zliczyć na palcach u jednej ręki. Nie można zatem traktować tego jako wykładni ogólnej. Jest to wyjątek szczególny od pierwszej części sentencji art i dotyczy zdecydowanie bardzo małej, wręcz minimalnej części z ogółu skazanych.

Pisać oczywiście można, ale moim zdaniem bez sensu tracić niepotrzebnie pieniadze.

Ostatnia edycja:
communication napisał:
...dotyczy zdecydowanie bardzo małej, wręcz minimalnej części z ogółu skazanych..
Tak samo wydaje mi się, że odsetek osób, które wyszły na przerwę wcześniej niż po 6 miesiącach pobytu w ZK, a mają wyrok mniejszy niż 3 lata itd. jest niewielki więc to wszystko i tak małej ilości skazanych dotyczy.

A no i jak sam wiesz, jeden sędzia za wypadek losowy uznaje ciążę, a drugi tylko pogrzeb więc z tą losowością to też nigdy nie wiadomo...

Ostatnia edycja:
Mam zatem pytanie czy areszt 4,5miesięczny który zaliczono do odbytej kary można liczyć tez do tych 6 m-cy? Mam na myśli taką sytuację, mój narzeczony osadzony był w areszcie na 4,5 m-ca (wliczono to na poczet kary 1,5 roku) to był okres 12.06.08-23.10.08, potem do marca 2010 roku się odwoływaliśmy i niestety odroczono raz ma 3 raz na 6 m-cyale na wolności był ponad rok i 12.04.09 stawił się dorbrowolnie do zk w celu odbycia dalszej kary. czy to w/w art. mozna podpiąc pod to zwolnienie>?? błagam o pomo

Proszę zatem o pomoc fachowców bo sama już nie wiem. Niby te przesłanki są spełnione, przebywał ponad rok na wolności, kara 1,5 roku, idealne zachowanie bez jakichkolwiek wykroczeń, tylko czy te dwa pobyty w ZK można kumulować, że tak powiem.

Emilka - jeżeli areszt został zaliczony na poczet kary to tak - ma odbyte te 6 miesięcy, o których tu mowa, ale ja nie rozumiem co z tym rokiem na wolności... - przez 9 miesięcy był na wolności na odroczeniu, a przez te 3 pozostałe to co robił? No i w ogóle przy odroczeniu to można starać się o warunkowe zawieszenie kary, a nie o to wpz, o którym pisaliśmy z Communication.

Już mówię - był ponad rok na wolności bo wyrok zapadł 23.10.2008 a ostatnia sprawa była 5.03.2010! Więc tak I sprawa o odroczenie odbyła się 19.01.09-3 m0ce odroczenia, II sprawa o odroczenie 18.05.09 - 6 m-cy odroczenia, III sprawa w listopadzie 2009 ale tu sędzina przez błąd mecenasa (tydzień później złożył w sądzie dokumenty!!!) nie odroczyła nam. I jednego dnia niespodziewanie wydano nakaz doprowadzenia!!! Po 23.12.2009 r.cofnięto ten nakaz i 5.03.2010 r. odbyła się sprawa odwoławcza w Sądzie Okręgowym podtrzymująca wyrok. I takim cudem mój narzeczony był na wolności po czym sam 12,04 się stawił do ZK. Teraz przebywa z ZK i chcę go jak najszybciej wyciągnąć, we wrześniu ma prawo stanąć na wokandę ale czy nie można teraz skorzystać z tego art. 155 kkw???

Jeśli chodzi o skorzystanie z art. 155 KKW to nie ma takiej możliwości w tym przypadku, bo tu trzeba być rok na przerwie w karze, a przerwa to niestety nie odroczenie i inne okoliczności, w wyniku których osoba była na wolności.

Wniosek
Rzecznika Praw Obywatelskich
Na podstawie art. 60 § 2 ustawy z dnia 23 listopada 2002 r. o Sądzie
Najwyższym (Dz. U. Nr 249, poz. 2052 z późn. zm.) w zw. z art. 16 ust. 2 pkt 4
ustawy z dnia 15 lipca 1987 r. o Rzeczniku Praw Obywatelskich (tekst jednolity: Dz.
U. z 2001 r. Nr 14, poz. 147)
wnoszę
o podjęcie uchwały wyjaśniającej występujące w orzecznictwie sądów powszechnych
rozbieżności w wykładni przepisu art. 155 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r.
Kodeks karny wykonawczy (Dz. U. z 1997 r. Nr 90, poz. 557, z póżn. zm.),
zwierającej odpowiedź na pytanie:
Czy użyte w przepisie art. 155 kkw pojęcie „przerwa w wykonaniu kary pozbawienia
wolności" powinno być interpretowane (w oparciu o wykładnię systemową i
funkcjonalną) wyłącznie jako przerwa, o której mowa w art. 153 kkw, czy również
(w oparciu o wykładnię językową) jako każda faktyczna przerwa w wykonywaniu
kary pozbawienia wolności, wyjąwszy bezprawną?
2
Uzasadnienie
Wskazany problem prawny Rzecznik Praw Obywatelskich dostrzegł
rozpoznając wnioski skazanych, któiym sądy odmówiły udzielenia w oparciu o art.
155 kkw warunkowego przedterminowego zwolnienia uznając, że chociaż
wykonywanie wymierzonych im kar faktycznie uległo przerwaniu, to nie stało się to
w wyniku udzielenia im przerwy w odbywaniu kary, o której mowa w art. 153 kkw.
Przypadki te dotyczyły skazanych, którzy odbyli określoną w art. 155 kkw
minimalną część kary (co najmniej 6 miesięcy) przez zaliczenie okresu
tymczasowego aresztowania. Wobec uchylenia środka zapobiegawczego skazani ci
odzyskali czasowo wolność i po zapadnięciu prawomocnych wyroków skazujących
korzystali przez okres co najmniej roku z odroczenia wykonania kary.

Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 19 kwietnia 2000 r. (I KZP 8/00, OSNKW
2000/5-6/43) stwierdził, że „skazany wobec którego z powodu choroby
psychicznej lub innej przewlekłej, ciężkiej choroby zawieszono postępowanie
wykonawcze na podstawie art. 15 § 2 kkw, po rozpoczęciu odbywania przez
niego kary pozbawienia wolności orzeczonej w wysokości nie przekraczającej
3 lat i odbyciu co najmniej 6 miesięcy tej kary, może skorzystać z
warunkowego zwolnienia z reszty kary, w oparciu o przepis art. 155 § 1 kkw,
również wtedy, gdy w wyniku zawieszenia postępowania wykonawczego co
najmniej przez rok kara ta w stosunku do skazanego nie była wykonywana.
Oznacza to, że w zakres pojęcia przerwy „w wykonywaniu" (odbywaniu) kary
pozbawienia wolności, której czas trwania określa art. 155 § 1 kkw, wchodzi
nie tylko przerwa - w rozumieniu art. 153 kkw, ale również okres, w którym
skazany nie odbywał kary z powodu zawieszenia postępowania
wykonawczego".
Wskazane różnice występujące w orzecznictwie sądów, wynikające z
niejednolitej wykładni art. 155 § 1 kkw powodują, że skazani znajdujący się w takiej
samej sytuacji procesowej mają różne uprawnienia, co nie tylko nie jest
merytorycznie uzasadnione, ale jest też niesprawiedliwe.
W przekonaniu Rzecznika Praw Obywatelskich słusznym byłoby uznanie, że
przepis art. 155 § 1 kkw może być stosowany wobec każdego skazanego, który
spełnia określone w nim warunki, niezależnie od tego, czy korzystał on z przerwy, o
której mowa w art. 153 kkw, czy też wykonywanie wobec niego kary zostało
przerwane z innego powodu, jeżeli nie był on bezprawny.
W związku z powyższym na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy o Rzeczniku
Praw Obywatelskich wnoszę o podjęcie przez Sąd Najwyższy uchwały mającej na
celu wyjaśnienie postawionego na wstępie zagadnienia prawnego.

A jak ma się to do tej sprawy??

Mam pytanie,jesli ktos uzyska warunkowe zwolnienie,rozumiem ze dostaje kuratora.I jak to potem wyglada,taka osoba stawia sie u kuratora co jakis okreslony czas czy to kurator sklada wizyty?Czy taka osoba moze opuszczac kraj jesli przed odbywaniem kary mieszkala na stale w innym kraju?

Jezeli osoba pozostaje pod dozorem kuratora sadowego musi sie spotykac w okreslonym czasie (najczesciej kurator sam wyznacza terminy), przeprowadzany jest wywiad srodowiskowy.Jezeli wszystko przebiega pomyslnie wowczas nie ma klopotu, mysle,ze na wakacje (o ile sad w wyroku nie zaznaczyl,ze nie wolno opuszczac kraju) mozna sie wybrac.Spotkania z kuratorem odbywaja sie zarowno w domu jak i w sadzie, czas i miejsce ustala kurator.

Dziekuje za odpowiedz.Tylko mi chodzilo nie o wakacje tylko czy moze taka osoba wrocic do kraju w ktorym mieszkala a np stawiac sie u kuratora co jakis okreslony czas?Czy to sad decyduje?

bluebell napisał:
Dziekuje za odpowiedz.Tylko mi chodzilo nie o wakacje tylko czy moze taka osoba wrocic do kraju w ktorym mieszkala a np stawiac sie u kuratora co jakis okreslony czas?Czy to sad decyduje?

Wszystko jest napisane na postanowieniu o warunkowym zwolnieniu.

Na zasadzie art. 159 kkw w związku z art. 72 § 1 kk Sąd może nałożyć na warunkowo zwolnionego obowiązek informowania sądu i kuratora o każdorazowej zmianie miejsca pobytu tymczasowego czy zamieszkania. Wtedy na wyjazd musi mieć bezwzględnie zgodę. Nie wywiązywanie się z nałożonych obowiązków może skutkować odwołaniem warunkowego zwolnienia na podstawie art. 160. § 2 kkw.

Ostatnia edycja:
Dziekuje Comm.Na razie to daleka przyszlosc ale wlasnie interesowalo mnie jak to wyglada.

mam pytanie dotyczące już wyjścia na warunkowe zwolnienie. mój chłopak po jutrze wychodzi z więzienia oddalonego od naszego miasta o ponad 200 km. mam po niego pojechać tylko nie za bardzo wiem jak to ma wyglądać. Mam na niego czekać pod zakładem czy muszę wejść do środka i podpytać funkcjonariuszy SW [proszę wypowiadać się po polsku-moderator]? Z góry dziękuje za odpowiedz :wink:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót