Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Lovely napisał:
Witam. Czy jeśli ktoś dostał wpz to czy wychodzi tego samego dnia, czy może się tak zdaźyć, że wychodzi dnia następnego? I jeszcze jedno, co w sytuacji kiedy na wpz zgadza sie sędzia, wychowawca a nie zgadza się prokurator?

1) Może być tak, że wyjdzie w ten sam dzień a może być tak że jutro. Zakład Karny nie wypuści skazanego wcześniej, zanim nie otrzyma odpisu postanowienia o warunkowym zwolnieniu oraz imiennego nakazu zwolnienia.

2) Jeśli prokurator nie zgadza się z decyzję sądu penitencjarnego, ma 7 dni od daty ogłoszenia postanowienia na złożenie ewentualnego zażalenia na to postanowienie. Złożenie zażalenia wstrzymuje wykonanie w/w orzeczenia do czasu rozstrzygnięcia go przez Sąd II instancji (Sąd Apelacyjny).

*poleci* mi ktoś jakiś ZK, w którym jest w miarę ludzko i są szanse na wpz? Mój Łobuz chce pisać o transport i prosił mnie żebym się rozeznała. Proszę o odpowiedzi poparte doswiadczeniem a nie ze słyszenia. Z góry dziękuję.

kasiu napisał:
*poleci* mi ktoś jakiś ZK, w którym jest w miarę ludzko i są szanse na wpz?

W każdej jednostce penitencjarnej szanse na warunkowe przedterminowe zwolnienie są takie same, gdyż w każdym przypadku, gdziekolwiek w Polsce podczas warunkowego zwolnienia trzeba spełnić przesłanki z Art 77 kk. oraz wymogi formalne z Art 78 kk.

kasiu napisał:
Mój Łobuz chce pisać o transport i prosił mnie żebym się rozeznała.

Zakład Karny nie jest biurem podróży - skazany odbywa karę pozbawienia wolności a nie znajduje się na wakacjach. Starajmy zatem trzymać się wykładni Art. 100 kkw

Art. 100. Skazany odbywa karę we właściwym zakładzie karnym, położonym, w miarę możliwości, najbliżej jego miejsca zamieszkania. Przeniesienie skazanego do innego zakładu może nastąpić tylko z uzasadnionych powodów.

Ostatnia edycja:
kasiu napisał:
Mój Łobuz chce pisać o transport i prosił mnie żebym się rozeznała.
A jak już znajdziesz ten "wymarzony" ZK to jak osadzony zamierza umotywować swoją prośbę? No bo chyba nie napisze, że prosi o przetransportowanie z uwagi na większe szanse otrzymania wpz w owym ZK, co zasłyszała jego Łobuzowa na forum...?
I wiesz Kasiu, że niektórzy starają się o transport, żeby być bliżej domu, a tacy osadzeni jak Twój Łobuz mogliby w ten sposób zmniejszyć ich szanse na transport? I w ogóle co jeśli ten wymarzony ZK będzie od Ciebie 500km? Mam nadzieję, że nie napiszesz wtedy w TW tekstu w stylu "Nie widziałam się z moim Łobuzem już miesiąc, bo jest tak daleko, że nie mogę teraz często do niego jeździć..." + no ale jest tam, gdzie chciał...

Właśnie tam gdzie teraz jest nie jest to ZK znajdujący się w pobliżu miejsca zamieszkania.

RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Proszę o pomoc, gdyż mój tata odbywa karę łączną 7 lat i 2mc pozbawienia wolności z czego odbył 4 lata i 7 mc, czy zgodnie z ustawą która weszła w życie w czerwcu tego roku jako recydywista może korzystać ze zwolnienia na pół kary. Proszę o odpowiedź
Z góry dziękuje

grzesiekł napisał:
Proszę o pomoc, gdyż mój tata odbywa karę łączną 7 lat i 2mc pozbawienia wolności z czego odbył 4 lata i 7 mc, czy zgodnie z ustawą która weszła w życie w czerwcu tego roku jako recydywista może korzystać ze zwolnienia na pół kary. Proszę o odpowiedź
Z góry dziękuje
tak może się ubiegać o przerwę w karze ale także o zawieszenie już kary bo pół taty kary jucz odsiedział

1208malenstwo napisał:
ale także o zawieszenie już kary bo pół taty kary jucz odsiedział

Nie można starać się o warunkowe zawieszenie kary, która jest już wykonywana.

Ostatnia edycja:
moja kobieta dostała 3 miesiące za ucieczkę z odwykówki i unikanie kuratora.Chciałbym zapytać czy jest możliwość wcześniejszego wyjscia z więzienia,ponieważ ma prace i zobowiąże się ze nie będzie piła i nie będzie unikała kuratora.Czy kurator ma jakieś szanse wpłynąć na sąd.

Myślę że to wszystko jest teraz w rękach sądu a nie kuratora. Oczywiście może się starać ale myślę że nik w 100 % Ci tego nie zapewni. A takich zobowiązań nie jestem pewna czy biorą pod uwagę- nasłuchali się już tego w swoim życiu pewnie nie mało.

załamanyjurek a czy kurator chce wpłynąć na sąd skoro już raz złamała zasadę ,i jak sam piszesz uciekła z odwyku więc jak teraz sąd ma uwierzyć że teraz nie popełni tego samego:?:

Kurator musiał by dać Twojej kobiecie wielki kredyt zaufania. Nie jestem pewna czy chce nadstawiać się za osobę, która już raz Go tak załatwiła. Postaw się w sytuacji tego kuratora. Przykro mi, ale może ta kara będzie dla niej lepsza niż zobowiązania, z których moze się nie wywiązać, napewno ją to czegoś nauczy co może procentować też dla Ciebie.;)

ZałamanyJurek napisał:
Czy kurator ma jakieś szanse wpłynąć na sąd.

Nikt nie może wpłynąć na Sąd gdyż jest on w sprawowaniu funkcji orzeczniczej niezawisły. (Art. 178 ust. 1 Konstytucji RP)

Sąd jest także władzą odrębną i niezależną od innych władz (Art. 173 Konstytucji RP)

Hej dziewczyny. Mam Pytanko. To dla mnie bardzo ważne. Taka sprawa jest ze moj chlopak mial mieć wokande w sierpniu a mu niby przesuneli na grudzień . czy jest taka mozliwosc??? Odpowiedzcie mi..

wieczny_smutek napisał:
Oooo a niby to czemu aż tak przesunęli termin wokandy?Regulują to jakieś przepisy?

Jedną z przyczyn (taką najbardziej trywialną) może być chociażby art 78 kk.

Ostatnia edycja:
NiewiernyAniol napisał:
czy w takim razie próbujesz powiedzieć że na wokandzie nie dadzą mu możliwości wcześniejszego wyjścia bo chciał być blisko dziecka i się nie wstawił do aresztu w terminie??

Niestawienie się do odbywania kary pozbawienia wolności stanowi przesłankę negatywną z katalogu art. 77 kk. Jednakże Sąd, rozważając możliwość warunkowego zwolnienia musi wziąć pod uwagę wszystkie przesłanki wymienione w w/w artykule.

Postanowienie SA Lublin z dnia 20 czerwca 2007r., II AKzw 423/07

Materialną przesłanką stosowania instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia unormowanego w art.77§1 k.k. jest istnienie pozytywnej prognozy kryminologicznej wobec skazanego. Owa dodatnia prognoza winna być rezultatem kumulatywnej oceny wszystkich kryteriów zawartych w w/w przepisie.

Postanowienie SA Lublin z 12 października 2005r., II AKzw 594/05;

Nie może być tak, że pewne elementy negatywne jakie zaobserwowano w początkowym okresie odbywania kary będą stanowiły trwałą negatywną przesłankę udzielenia skazanemu warunkowego zwolnienia. Proces resocjalizacji jest bowiem swoistą ewolucją, ma charakter rozwojowy i ma prowadzić do zmiany postaw i zachowania skazanego. Jeśli taka zmiana następuje i znajduje odzwierciedlenie w zachowaniu skazanego, to uznać trzeba, że proces resocjalizacji odniósł swój zamierzony cel. W takich okolicznościach negatywna opinia sprzed osadzenia, w szczególności w sytuacji gdy skazany odbywa długoterminową karę pozbawienia wolności, nie może sprzeciwiać się udzieleniu warunkowego zwolnienia, bo właśnie w czasie odbywania kary skazany zmienił swoje zachowanie i postawy prezentowane przed osadzeniem. Wypaczeniem idei resocjalizacji jest powoływanie się na elementy dotyczące życia skazanego przed osadzeniem i okoliczności popełnienia przestępstwa w sytuacji gdy skazany w czasie odbywania kary ukształtował w swojej osobowości pozytywne i pożądane postawy.

comm rozumiem za ten z tych cytatów które zostały przez Ciebie przytoczone, że w momencie wokandy mogą nie do końca brać pod uwagę czynniku że nie stawił się do odbywania kary??

A czy ktos ma orientacje dlaczego w Bialolece tak rzadko przydzielaja to zwolnienie warunkowe?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót