Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mój też siedzi na Białołęcę i z tego co on mówi to Białołęka jest zadłużona i nie chce rezygnować tak łatwo ze swojej siły roboczej.. Ale niewiem czy tak jest - tak po prostu powiedział mi mój Łobuz..

Moje pytanie brzmi czy jesli sąd w mieście X napisał wniosek ze nie występuje o warunkowe zwolnienie to czy sąd Y w ktorym jest teraz skazany może wystąpic z wnioskiem o warunkowe zwolnienie?? Bo z tego co się dowiedziałam wynika że miasto Y patrzy tylko na wniosek z miasta X i nie wyraża swojego zdania>

sąd występuje z wnioskiem o warunkowe zwolnienie???? i jeszcze jedno sąd w którym jest skazany???chyba podlega pod dany sąd?

nie zrozumiałas mnie... Sąd Penitencjarny w miesci X gdzie siedział skazany na początku napisał że nie wystepuje o warunkowe zwolnienie. Teraz skazany jest w mieście Y i tam wychowawca powiedział mi że skoro sąd penitencjarny w miescie X napisał takie pismo to noi tez nie wystąpia. Ja smam nic z tego nie rozumien bo przeciez teraz podlega pod inny zk i inny sąd penitencjarny. mozecie wyjaśnic mi o co w tym wszystkim chodzi??

ona2301 sad nie występuje o warunkowe zwolnienie. Poza tym sprawa jest prosta, widocznie sąd w mieście Y podtrzymuje przesłanki z sądu w mieście X do odrzucenia wniosku.

Dzieki za odpowiedż a z tym sądem wychowawca mi tak powiedział wiec nie wiem jak to jest.

Zapewne to było tak , że osadzonemu w innej jednostce dyrekcja wystąpiła o WPZ jednakże sąd penitencjarny nie udzielił osadzonemu warunkowego zwolnienia. I na tej podstawie dyrekcja zakładu w którym obecnie przebywa nie wystąpi o mu PZW. Osadzony może jednak sam wystąpić z wnioskiem bez poparcia ZK.

Nie było tak poniewaz połowa wyroku mija 15.08 wiec dyrekcja jeszcze nie mogła wystąpić z żadnym wnioskiem. Tak wiem że sam moze wystąpic i będziemy pisac.Ale chodziło mi czy ZK w którym teraz przebywa może zmienic zdanie i jednak wystapic z wnioskiem??

Uwzględniając wpływ chińskiej gospodarki na zakrzywienie orbity księżyca Neptuna można stwierdzić, że szanse recydywisty na uzyskanie warunkowego przedterminowego zwolnienia są. Po prostu SĄ. Jak dla mnie małe. Ale są.

Aczkolwiek może autor(-ka) wpisu powyższego pyta o coś innego? Bo "wokanda" to pojęcie bardzo ogólne.

no tak chodzi mi owarunkowe zwolnienie pzred uplywem kary

Są i to duże.
Przy obecnych cyrkach z przeludnieniem..
Trzymam kciuki!!!:cool:

haha ale się uśmiałam z postu forga :D:D

To zależy od tego kiedy mu przysługuje wokanda. O przedterminowe zwolnienie może mu wystąpić dyrektor zakładu karnego jeżeli osadzony będzie się dobzre zachowywał. Myślę, że szanse są zawsze czasami mniejsze a czasami większe :)

Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego-_ „Warunkowe przedterminowe zwolnienie nie jest prawem konstytucyjnie chronionym, ale przywilejem warunkowo udzielanym przez sąd na podstawie i w ramach ustawy. Samo upłynięcie okresu, po którym skazany może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie, nie rodzi po jego stronie takiego roszczenia”.

Z całym szacunkiem nie mam prawa ingerowania w orzeczenie TK. "...rodzi..." nie rodzi to tylko semantyka. Gdybym był prof. dr hab. Jerzy Bralczyk pozwolił bym sobie na zwrócenie uwagi poprawności orzeczenia TK. Nie jestem- więc nie do mnie to należ

zgadza się WPZ jest dobrodziejstwem z którego osadzony może skorzystac po spełnieniu pewnych warunków. Musi miec termin WPZ, nie miec innych spraw karnych(rozliczony) miec pozytywną opinię w miejscu zamieszkania kurator, policja, nie byc uzależnionym, dochodzi do tego charakter przestępstwa i ilośc. Do tego przedstawic promesę zatrudnienia i skonkretyzowane plany na przyszłośc. Jak juz sedzia nie ma sie do czego przyczepic to przyczepi się do systemu odbywania kary:) najlepiej miec oczywiscie programowanego oddziaływania. zapomniałem jeszcze o jednym najlepiej żeby termin konca kary nie był odległy;)

czesc,
odrazu pszepraszam za blendy, bo nejestem polkom, tylko ze mam menza polaka i potszebuje pomocy, to bende staralasie pisacz jak najlepiej, moze ktos zrozumi :confused: .. Mojego menza zatszymali w londynie w domu w lutym, no i jusz w lipcu byl pszywiezionyj do Polski. narazie jest w warszawie na rakowieckiej 37. dowiedzialamsie ze on dostal polotwartie wienzienie ale nadal czekami kiedy on pojedzie do tego innego wienzienia. on mi muwil ze jemu niepowiedzieli do jakiego zk on trafi. Czy pszebywajonc teras na warszawie on moze skladacz proszbe o pszedterminowe zwolnienie, bo w sierpniu jemu uplywa pul wyroku (dostal 2 lata 3 miesiency, pszed sprawom siedzial 8 miesiency i teras jak go zlapali to byl w londynie w wienzieniu 5 miesiency, no a teras jus miesionc w polske) czy on muszi czekacz kiedy jemu dadzom inne zk i tylko w tym innym wienzieniu staraczsie o wokande?

simona.k o warunkowe zwolnienie może się sterać zaraz po upływie połowy kary- inna sprawa czy je dostanie:( nie chcę cię zasmucać ale w Warszawie jest to prawie nie możliwe:mad: życzę powodzenia, może wy będziecie mieli więcej szczęścia niż my

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót