Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Aha, super dzięki :) już myślałam, że nic nie da się z tym zrobić. A czy do zrobienia takiej opinii można powołać innego psychologa ??

Można poprosić sąd o wyznaczenie innego. Tyle tylko, że sąd nie musi się na to zgodzić. Albo powie, że ta kwestia podlega dyrektorowi zakładu. Natomiast jeśli w jednostce jest więcej psychologów to można się zgłosić na rozmowę do innego niż ten, który wydał negatywną opinię.

zwolnienie warunkowe

witam wszystkich
mam pytanie moj narzeczony został skazany na 2,5 roku z art210 w 2000 roku.odsiedzial 10 miesiecy i z ineej sprawy zostal uniewinniony i zostal wypuszczony ale teraz sobie o nim przypomnieli i zamkneli go aby odsiedzial reszte wyroku.jakie ma szanse na wczesniejsze wyjscie i po jakim czasie moze dostac pierwsza wokande.prosze o odpowiedz.....

Prawo do warunkowego zwolnienia - po polowie kary ( w tym wliczony jest okres pobytu w ramach tymczasowego aresztowania)

Chciałabym sie dowiedziec jakie formalności są potrzebne aby starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie ! Wogóle kiedy i w jaki sposób moża sie o to strać, co ma wpływ ? Czy ktos mogłby mi odpowiedzieć !? dziękuje za odpowiedzi !
Pozdrawiam.

Ona86 wysłałam Ci link do kkw. Tam w rozdziale warunkowe przedterminowe zwolnienie na pewno znajdziesz potrzebne Ci informacje.

witam , kolega dostał 2lata , w pazdzierniku mija 7 miesiąc - mam pytanie czy juz może starać się o warunkowe zwolnienie? jakie ma sZANSE? OPINIE W zakładzie ma b. dobrą ,pracuje, nie stwarza żadnych problemów wychowawczych. przebywa w zakładzie półotwartym

Niestety jeszcze nie. O warunkowe moze sie starac po odbyciu polowy kary, czyli w przypadku Twojego kolegi po 12 miesiacach odsiadki.

Witam wszystkich :) mam pytanie o warunkowe zwolnienie mój maż dostał kare 10 miesięcy pozbawienia wolności ,przebywa w zk od 6 lipca jest na P2 miał b.dobra opinie ,dużo wniosków nagrodowych ,dostał pierwszą przwpustke na 30 godz.miał prace.no i narozrabiali przenieśli ich do innego zk dostali naganę i zakaz paczek na 2 miesiące.czy ma szanse na warunkowe bo coś mi się zdaje że nie :( jestem załamana ,od lipca chodzę do poradni bo nie mogę sama sobie z tym poradzić :( :( proszę o pomoc

Dziewczyno ,spokojnie dasz rade to przetrwać.
Ach Ci nieodpowiedzialni faceci :x całe życie jak dzieciaki
Będzie miał ciężko bo zmaścił sprawe ale Ty musisz myśleć pozytywnie,a nóż się uda.Niezamartwiaj się aż tak ,bedzie dobrze...
:ok:

a kiedy można się starać o przdterminowe warunkowe zwolnienie ?

.Zgodnie z art. 77 § 1 kk, warunkowe przedterminowe zwolnienie możliwe jest przede wszystkim wówczas, gdy istnieje dodatnia prognoza kryminalna odnośnie do skazanego (będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa).
Sprawca może ubiegać się o przedterminowe zwolnienie z odbywania kary, jeśli spełnia następujące warunki:
- odbył co najmniej połowę orzeczonej kary, ale nie mniej jak 6 miesięcy,
- istnieją uzasadnione podstawy, że pomimo nie wykonywania dalszej części kary, cele kary zostaną osiągnięte.
Szczególne warunki do przedterminowego zwolnienia zostały określone dla recydywistów i sprawców skazanych na 25 lat pozbawienia wolności lub na dożywocie:
- w przypadku recydywistów z art. 64 § 1 k.k. warunkowe zwolnienie może nastąpić po odbyciu dwóch trzecich kary,
- w przypadku recydywistów z art. 64 § 2 k.k. oraz sprawców, którzy z popełnienia przestępstw uczynili sobie stałe źródło dochodu lub popełniają przestępstwo działając w zorganizowanej grupie warunkowe zwolnienie może nastąpić po odbyciu trzech czwartych orzeczonej kary.
W obu wypadkach przedterminowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po odbyciu co najmniej roku kary.
- w przypadku sprawców skazanych na kary 25 lat pozbawienia wolności warunkowe przedterminowe zwolnienie może nastąpić po efektywnym odbyciu co najmniej 15 lat tej kary,
- w przypadku sprawcy odbywającego karę dożywotniego pozbawienia wolności może nastąpić po efektywnym odbyciu co najmniej 25 lat tej kary.
Należy również pamiętać, że w szczególnych sytuacjach sąd orzekając karę może również w wyroku określić surowsze przesłanki ubiegania się o przedterminowe zwolnienie.

Warunkowe przedterminowe zwolnienie następuje na okres próby równy czasowi pozostałemu do odbycia kary, z tym zastrzeżeniem, że okres ten nie może być krótszy jak 2 lata i dłuższy jak 5 lat.
Odmiennie unormowano okres próby w przypadku recydywistów wielokrotnych (okres próby nie może być krótszy niż 3 lata) oraz w przypadku zwolnienia z kary dożywotniego pozbawienia wolności (okres próby wynosi 10 lat).

dziekuje za pocieszenie mówie sobie że muszę dac radę ale nie zawsze to wychodzi .najgorsze że myślę o świetach bo pewnie nie dostanie przepustki i wniosek o warunkowe musimy składac sami ,a może wziaść adwokata niewiem juz co robić i kiedy go złożyc i do kogo?

Dobrze , a jeżeli kara nie polega zlączeniu to wtedy liczymy sami dodając te kary czy po połowie pierwszego wyroku ?? Tzn., że o przedtrerminowe warunkowe zawolnienie można starać po upływie? kary i nic wcześniej ???

ona86 jeśli ma kilka wyroku po sobie do odbycia to musisz dodać je do siebie i podzielić na 2 i wyjdzie Ci po jakim okresie może starać się o wrunkowe zwolnienie i niestety nie da się tego okresu skrócić nawet jak jest kilka wyroków..mam podobną sytuację chociaż o drugim wyroku narazie nic nie wiadomo w ZK.. ale nie mam złudzeń że napewno kiedyś przyjdzie

Jaka szkoda, że człowiek nic nie może zrobić aby przyspieszyć to wyjście !

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót