Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kapilek napisał:
Kończąc swój wywód proszę nie podcinaj mi skrzydełek, mówiąc że nie ma to sensu. ;)

Życie Ci je podetnie. Prędzej niż sobie wyobrażasz. Niestety.
A napisałem to wszystko tylko dlatego, że ośmieliłaś się zasugerować, że wychowawcy i inni funkcjonariusze i pracownicy "olewają" osadzonego (nawet jeśli pisałaś na przykładzie konkretnej osoby to zbyt słabo to podkreśliłaś). A może oni po prostu skrupulatnie wykonują swoje obowiązki? Tak jak i Ty je chcesz wykonywać? Może tego nie wiesz, ale "papierologia" może zabić w człowieku człowieka. Papierologia do której przyczyniają się również skazani - swoją pisaniną i nierzadko irracjonalnym postępowaniem.

Będziesz posłanką i zawalczysz o skazanych. Super. Masz prawie mój głos. Ale proszę wyjaśnij mi jednak czyim kosztem polepszymy życie skazanych. Wiem, ze tego nie zrobisz, bo unikasz odpowiedzi na prosto stawiane pytania. Głosić idee jest łatwo - trudniej je przekuwać w czyny.

Papierologia do której przyczyniają się również skazani - swoją pisaniną i nierzadko irracjonalnym postępowaniem.
a co powiesz jeżeli dany zakład lubi papierologię bo o wszystko trzeba pisać

a takich zakładów jest wiele,więc sam same sobie tworzą ową papierologię!!!

Podejrzewam,że papierologia wymagana jest odgórnie a nie dany ZK ją sobie wymyśla,nasze łobuzy ewentualnie mogą tylko ją spotęgować dając kolejne powody ,do pisania następnych raportów o ich "grzecznosci";)

dalej nie jestem pewna czy to jest odgórne zarządzenie czy to tylko kolejny wymógł danego zk a to ze dają powody to juz jest inna kwestia ale jak ja dzwonię żeby się zapytać jak się zachowuje mój to słyszę że nic szczególnego się nie dzieje zachowuje się poprawnie a na wpz dostaje odpowiedz że jest zdemoralizowany:mad:

forg napisał:
Zgadzam się z Tobą - system w teorii może i działa ale praktyka leży. Dlaczego?? Pieniądze. Po prostu.
Mimo, że nie odpowiadasz na pytania zadam Tobie następne: skąd przesuniesz pieniądze w budżecie na (ogólnie pisząc) więziennictwo? Na nowe więzienia (bo te obecne bardzo często nie spełniają żadnych norm), na nowe etaty (by wychowawca miał grupę kilkunastu podopiecznych a nie kilkudziesięciu wpadających w ponad setkę)? Komu zabieramy? Pielęgniarkom, nauczycielom, drogowcom? Może skasujemy pomoc społeczną? Albo jeszcze inaczej - zwiększamy podatek dochodowy o kilka procent i nadwyżkę przekazujemy na "resocjalizowanie"?

i tu zaczyna się błędne koło,społeczeństwo krytykuje dotychczasową resocjalizację -należy coś zmienić",ale znowu kosztem podatników?-"o nie co to to nie"..czyli co brak wyjścia?

a może..przekaż 1% podatku na resocjalizację więzienną?kto chce ten daje

A wiesz Kassia ,ze to wcale nie brzmi zle,całkiem fajny pomysł,tylko pewnie przekazywali by tylko ludzie majacych kogoś bliskiego w Zk,ale może i to by już ciut pomogło?:)

mała sarna jeśli każdy z rodzin osadzonych chciałby i móglby przekazać,to myślę że tak mało by tego nie było:)

megi11 to to już dawno powinni zrobić ,nie tylko więzienia by na tym skorzystały:)

Kassia ,ale oni są biedni,sami żyją z kredytów ;),moze można by oddawać 1% na resocjalizację wiezniów w rozliczeniu rocznym,ale nie spotkałam się jeszcze z anonsowaniem takiej instytucji, która chciałaby to robić,tylko ,czy na pewno skorzystali by z tego najbardziej skazani?:P

a ja bym nawet grosza nie dała bo i tak mi zabierają kupę podatku rocznie a policzcie gdyby był na wolności ile do domowych potrzeb trafiło by pieniedzy ile mniej wy byście wydawali na dojazdy zakupy w kantynie czy też wypiski

mala kobietka napisał:
a ja bym nawet grosza nie dała bo i tak mi zabierają kupę podatku rocznie a policzcie gdyby był na wolności ile do domowych potrzeb trafiło by pieniedzy ile mniej wy byście wydawali na dojazdy zakupy w kantynie czy też wypiski

ale do kupowania w kantynach,na dojazdy nikt nikogo nie zmusza to raz dajemy jeśli chcemy tak?

co do podatku -skoro i tak ci zabierają to i tak z tej części mogłabyś przekazać jeden % podatku właśnie po to żeby aby resocjalizacja mogłaby być realizowana w taki sposób,o jaki to właśnie nam chodzi.

:what:mała kobietka zakupy, dojazdy, to nasz wybór,nasze chcę, czy stać mnie,poza tym tylko dlatego,ze nasze łobuzy postapiły w życiu tak a nie inaczej musimy do nich dojezdzać,robić zakupy w kantynie, bo przecież gdyby żyli zgodnie z prawem jak wiekszosc ludzi nie musiałbyśmy fundować sobie wycieczek,typu ZKTo dzięki ich postępowaniu stałyśmy się podróżniczkami.I o to własnie chodzi ,zeby resocjalizacja wpłynęła na nich tak,żebyśmy nigdy nie musiały już jezdzić na wycieczki typu ZK a jak już ,to tylko np. w góry i to z kochaną osobą.A żeby tak było oczywiście potrzebne sa pieniązki,a tak naprawdę komu najbardziej na resocjalizacji skazanych zależy-oczywiscie czekajacym i tak się to koło toczy.
Szkoda,że większosc społeczeństwa nie pomyśli,że może dzieki resocjalizacji będzie może mniej przestepstw na codzień...

tak zakupy wycieczki krajoznawcze to nasza dobra wola zgadzam się ale jak nie jezdzisz to o wpz może też zapomniec osadzony bo nie ma kontaktu z rodziną a co do resocjalizacji czy ona kiedyś była i czy wogóle będzie?

tak to prawda ,że kontakt z rodziną jest brany pod uwagę,ale to nie jedyna przesłanka,dzięki której uzyskuje się wpz,jeśli osadzony przedstawi wychowawcy sytuacje,z jakiego powodu nie może rodzina przyjeżdżać-to też inaczej na to patrzą,kontakt z rodziną też jest poprzez listy,czy telefony,na to też zwracają uwagę.

Witam, czy ktoś może mi wytłumaczyć art.164 kodeksu karnego wykonawczego? Nie do końca rozumiem istotę tego art. A to po części dotyczy udzielenia wpz.

Czesc. Mój M. ma przyznana podgrupe R1z .Czy wiecie jakie sa szanse na wyjscie warunkowe z taka grupa. Ma 2lata i 6 miesiecy z czego zostal mu jeszcze 1 rok i 1 miesiac do odsiedzenia.
Czy fakt ze jestem w ciazy moze wplynac jakos na decyzje o wczesniejszym warunkowym zwolnieniu?
I ostatnia rzeczy , czy ja i jego rodzice mozemy sie jakos przyczynic do tego poprzez pisanie prósb do dyrektora zakladu itp?

reni1 napisał:
Czesc. Mój M. ma przyznana podgrupe R1z .Czy wiecie jakie sa szanse na wyjscie warunkowe z taka grupa.

Dlaczego nie chcesz przeczytać tego, co tutaj już napisano? Wielokrotnie już o tym było - co ma wpływ na udzielenie warunkowego przedterminowego zwolnienia.
Z całą pewnością nie ma na to wpływu ciąża ani prośby rodziny. Polecam art. 77 kodeksu karnego.

RE: Warunkowe zwolnienie do osoby ktora miala EUROPEJSKI NAKAZ ZATRZYMANIA

Moj maz byl poszukiwany europejskim nakzem zatrzymania,ukrywal sie przez 5 lat , obecnie znajduje sie w areszcie sledczym w tg czy ktos mi moze udzielic informacji kiedy moze starac sie o przepostki lub przedwczesne zwolnienie, ma do odsiedzenia 3 wyroki lacznie 4,5
siedzi juz pol roku.prosze o pomoc;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót