Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy możecie mi coś w tej kwesti podpowiedzieć
Mąz 7 lat temu odbył 5 miesięcy z kary 1,8 miesięcy, teraz ma wokandę po 4 miesiącach.......chyba nic nie pomyliłam.
Chciałam się was poradzić, jakie są przesłanki do zwolnienia warunkowego.
Przed zk mąż pracował, teraz też ma zagwarantowaną pracę, jest w zk 300km od domu, nie mamy możliwości odwiedzenia go, starszy syna zaczął mieć problemy w szkole, czy o tym wszystkim powinnam napisać w prośbie o zwolnienie, czy to wogóle jest jakaś argumentacja. Czy lepszą argumentacją jest to że mąz jest jedynym żywicielem rodziny.
Nie wiem naprawde co powinna zawierać taka prośba, dodam że w zk mąż nie pracuje.
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi

M29 we wniosku o warunkowe możesz zawrzeć wszystko o czym napisałaś. Możesz też zrobić tak, że Twój mąż napisze oddzielny wniosek, a Ty dołączsz do tego swoje poparcie, przedstawisz sytuację ze swojego punktu widzenia itd. Nie musisz używać tylko jednego argumentu. Załatw mężowi opinię z poprzedniej pracy, dołączcie to do wniosku. Trzeba próbować na różne sposoby. Istotne jest także to, że Twój mąż tak długo był na wolności - warto napisać, że nie wszedł wtedy w żaden konfilkt z prawem, pracował, nie będzie miał problem z odnalezieniem się po wyjściu z więzienia, ma żonę, dziecko,można mu zaufać itd. Powodzenia.

Aha, jak ma zagwarantowaną pracę, warto załatwić zaświadczenie o pracodowacy !! Wszystkie przesłanki do warunkowego znajdziesz w kodeksie karnym wykonawczym. Wpiszesz w google, znajdziesz.

o.k dzięki, ciekawe tylko czy to wystarczy, skoro po takim czasie i tak musiał iśc do więzienia, zobaczymy........................
A czy wiesz jak to jest z tą opinią kuratora, na czym to polega czy on to pisze sam czy powinniśmy o to poprosić?

Hmmm chyba w tym temacie było już to poruszane, musiałabyś przejrzeć.
Kurator z tego co wiem sam przychodzi, żeby zrobić wywiad środowiskowy, na kilka miesięcy przed wyjściem, sama nie wiem jak to jest dokładnie. Chyba chodzi co pół roku na zwiady :)
M29, nie jestem w stanie powiedzieć Ci, czy to wystarczy. Gdybym miała receptę na idealny wniosek, mój J. dawno byłby już na wolności ;) wszystko zależy od sądu, a Twój mąż powinien starać się jak najbardziej, jeżeli może, to niech znajdzie pracę, powinien się udzielać w różnych konkursach itp, żeby dostawać jak najwięcej wniosków nagrodowych. A jaką Twój mąż ma grupę ??

Mój J. był przez 4 lata na wolności po wyjściu z aresztu, w tym czasie pracował, ma wystawioną opinię od pracodawcy. W grudniu 3 raz staje na wokandę, będzie starał się o warunek. M29, niestety uzyskanie warunkowego nie jest takie łatwe, ale na pewno warto się starać.

Ma grupe P1 ( zakład pólotwart) chodzi mi o to że podobno kurator może wystą pić o warunkowe zwolnienie, pytałam naszej kuratorki ale ona powiedziała ze to musi wystą pić kurator zawodowy- czy miałyście kontakt z kimś takim

M29, to nie jest niestety takie łatwe. Kurator musiałby znać wcześniej Twojego męża. Też się staraliśmy o to, żeby kurator wystąpił z wnioskiem, nawiązaliśmy kontakt z takim kuratorem, za mojego J. poświadczyli jego przedstawiciele społeczni....i nic.
M29 grupa p1 to zamknięty.

tak, masz racje ja się jeszcze nie zbyt dobrze na tym znam, jest w zakładzie pólotwartym , czyli P2.
Powiedz proszę dlaczego kurator niechciał wystąpić o zwolnienie......., o czywiście wiem że częściej niechcą niż chcą, ale skoro kurator społeczny wyraża pozytywną opinię, to czemu ten zawodowy nie chce.
Wiesz tak myślę może przed tą wokandą powinnyśmy napisać prośbe o przepustke na święta , czy myślisz że niewarto?

Jasne, że WARTO !!! Nie ma gwarancji, że ją dostaniecie, ale wszystko warto robić, żeby wyjść na warunkowe. A jak dostanie przepustkę, to bardzo pomoże mu to w uzsykaniu warunkowego.
Jeżeli ma grupę p2, to dużo łatwiej będzie mu się starać o warunkowe.
My prosiliśmy kuratora o poparcie (pomyliłam się we wczesniejszym poście), nie poparł, bo nie znał mojego narzeczonego wcześniej. Skoro nie poparł, to oczywiście nie wystąpiłby z takim wnioskiem :)
Jeżeli Wasz kurator sądowy chce, to może poprzeć Wasz wniosek, na pewno Wam to nie zaszkodzi. Czy Twój mąż jest w ZK w Twoim mieście ?

Dzięki, nie on jest w Zk 300 km od domu.
Znacznie utrudnia, a prakycznie uniemożliwia mi to odwiedzenie go. w tygodniu ja pracuje, a w niedziele tam podobno są tłumy.
A powiedz jeszcze do kogo piszę się prośbe o przepustke, a do kogo o zwolnienie warunkowe?

[cytat="Moniak"] A z przepustką to nie wiem... [/cytat]

Przepustki będącej nagrodą udziela dyrektor ZK - z urzędu lub na wniosek przełożonego skazanego (art. 139 par. 7 k.k.w.).

Wyjątkowo zezwolenia na opuszczenie ZK udziela - na podstawie art. 141a k.k.w. - sędzia penitencjarny (tzw. przepustka losowa).

Mam pytanie:
jak dokładnie powinien wyglądą wniosek o odroczenie wykonania kary, chodzi mi o jakiś wzór.
Sama nie bardzo wiem jak to napisać?
Czy ktoś może mi pomóc w tym względzie,
z góry wielkie dzięki.

witam,
czy jest jakiś wzór wniosku o warunkowe zwolnienie?

Jest, ale nie musisz pisać wszystkiego pod wzór. Ważne żeby były w nim zawarte najważniejsze informacje. Wyślij mi maila w PW, wyślę Ci taki podstawowoy szablon.

Dziewczyny z tego co zrozumiałam to nie każdy dostaje warunkowe czy tak :?:
I jeżeli mojemu T połowa kary mija 2 kwietnia to nie oznacza że w kwietniu wyjdzie tak :?:
Ja to tak zrozumiałam czy dobrze :?:
Proszę o odpowiedź :help: :help: :help: :help:

Niestety dobrze zrozumiałaś - mało kto wychodzi po połowie kary...Raczej 2, 3 wokanda ale to też nie powiedziane- na to składa się szerego czynników- po 1 szczęście :evil: jak zawsze, po 2 za co był wyrok- jeśli np za pobicie, narkotyki, przestępstwa groźniejsze niż jazda po pijanemu rowerem, kredyt czy zniszczenie mienia- to jest ciężko, po 3 podgrupa, po 4 czy pracuje, udziela się, po 5 czy odwiedza go rodzina, czy się nim interesuje itd, po 6 opinia z miejsca zamieszkania itd itp...

Marsac i w dodatku nie nastwiaj sie na kwiecień. Tzn. połowa kary w kwietniu oznacza, że od tego terminu moze ubiegać sie o warunkowe, natomiast kiedy jego wniosek trafi na wokandę sądu penitancjarnego zależy od kolejki oczekujących. W różnych sądach różnie. Najgorzej w okresie wakacyjnym, bo urlopy. W świątecznym też średnio, bo dużo dni wolnych, ale za to podobno przed samymi świętami wokandy bywają łągodniejsze, bo i sędziów serce rusza. Kiedy więc w 2008 mamy Wielkanoc?? 8)

[cytat:vk69vx03]
za to podobno przed samymi świętami wokandy bywają łągodniejsze, bo i sędziów serce rusza.
[/cytat:vk69vx03]
Dokładnie- teraz dużo osób wychodzi na wokandzie przed świętami, tak jest zawsze.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót