Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
FROG nie badz cyniczny! Jesli cie juz tak meczy odpowiadanie na ciagle powtarzace sie pytania to poprostu pozegnaj to forum. ja rozumiem ze 2400postow moglo cie znurzyc ale po co te teksty...?
sama sobie odpowiedzialam na pytanie jakie zadales i wiem co powie i wiem ze bedzie ok , siedzi za pierdole... a ma do czego wracac, dziecko, ja i firma...

ja1234 napisał:
FROG nie badz cyniczny!

Kto?

ja1234 napisał:
siedzi za pierdole...

Za pierdołę powiadasz ... Nie zmienia to faktu, że jest przestępcą a większość obywateli tego kraju nawet za pierdołę nie siedziało.
Zanim zatem znów zaczniesz się unosić to poszukaj igły i przebij ten balon. Podałem konkretne pytania, które padają podczas rozprawy o wpz, ale jak widzę ... nic nie widzę :-)

Ostatnia edycja:
Witam mam pytanie:otóż mam chłopaka w ZK w Międzyrzeczu. Został skazany na 12miesiący. Zgłosił sie sam 1pazdziernika br. otrzymał grupe P1p. Termin najbliższej komisji to 8marca2011r. Jestem świadoma tego że o przepustkach możemy zapomnięć a o dodatkowych widywaniach decyduje jego zachowanie i wychowawca który go prowadzi. Moję pytanie brzmi następująco : co ja i rodzice chłopaka możemy zrobić aby pomóc mu wyjść po połowie? I czy jest to wogóle możliwe?? Oraz jak on sam może sobie pomóc?? (dodam iż otrzymał już dodatkowe widzenie ze wzgledu na prace porządkowe na terenie ZK) Proszę o podpowiedz kiedy powinien złożyć pismo z prośbą o zwolnieniu warunkowe oraz do kogo?? I czy poradzi sobie bez adwokata na takiej komisji ??? Pozdrawiam

witam, mam takie pytanie, mój chłopak dostał karę pozbawienia wolności na 3 lata, wczesniej miał przez rok czasu dozór policyjny, będąc w więzieniu powiedział mi, że ma mozliwość wyjścia wczesniejszego po 1/2 roku, tutak me pytanie, czy to oznacza że ten dozór plicyjny jest wliczony do kary ? bo z tego c wiem to na wczesniejsze zwolnienie można sie ubiegać dopiero po odsiedzeniu 1/2 wyroku .. czy mógłby mi ktoś udzielić kompetentnej odpowiedzi ? będę bardzo wdzięczna i dziękuję

czy nikt nie jest w stanie mi pomóc ? :(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Najwyraźniej nikt nie jest kompetentny albo nie ma czasu lub ochoty udzielać odpowiedzi. To nie jest kancelaria prawna, gdzie mamy prawo oczekiwać szybkiej i konkretnej odpowiedzi za konkretnie zapłacone pieniądze.

Moim skromnym zdaniem dozór policyjny nijak ma się do kary pozbawienia wolności i nie może być zaliczony na jej poczet - ale to nie jest kompetentna odpowiedź, nie podam stosownych przepisów prawnych.

Poza tym - skazany dostaje do zapoznania się obliczenie kary i tam są okresy zaliczenia. Zadaj mu proste pytanie - na kiedy obliczono mu termin końca kary.

Witam Was.Mam Problem Mój Narzeczony dostał wyrok do marca2011.A trafił do Zk w październiku 2009r.W grudniu ma następną wokandę i martwię się że się nie zgodzą go puścić do domu.:(powinni mi się wydaje skoro zostało by mu 3 miesiące do wyjścia.i już pól kary odsiedzone..Ale to zależy dużo od sądu i od komisji, jak im się nie będzie chciało to go nie puszczą i do końca będzie musiał być.i to mnie dobija.Co o tym myślicie?Proszę o odpowiedzi.Dzięki

Witam Serdecznie...Mam pytanie prosze o szybka odpowiedz czy maz moze sam z zakladu karnego pisac o ustalenie daty wokandy do przedterminowego warunkowego zwolnienia nabyl juz uprawnienia ma poparcie dyrekcji zakladu wiem ze wnosi sie oplate za to ale czy maz kiedy bedzie to pisal jest zwolniony z tej oplaty czy moze ja musze to uiscic tylko jak ..prosze o podpowiedz .Bardzo dziekuje z gory zaodpowiedz.Pozdrawiam

1.Sąd wyznaczy termin wokandy,o czym poinformuje męża pismem.
2.opłatę można uiścić na kilka sposobów:
-mąż jeśli ma pieniądze na wypisce,może sam to zrobić
-ty możesz -udając się bezpośrednio do Sądu
-przelewem na konto Sądu-dopisać do wniosku o warunkowe zwolnienie pana......... ........
-jeżeli Sąd jest poza miejscowością w której mieszkasz możesz też w swoim mieście udać się do Sądu kupić znaczek,napisać pismo-prośbę o uiszczenie opłaty do wniosku o warunkowe itd j.w i wysłać pocztą do Sądu gdzie będzie rozpatrywany wniosek

Witam.
Ile czasu ma sąd na rozpatrzenie wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie?

witam, jezeli posiedzenie o wpz zostaje odroczone to ile moze potrwac az odbedzie sie kolejna sprawa? czy jest to jakos dokładnie uregulowane przepisami czy roznie to bywa...?

dotipoz napisał:
Witam Serdecznie...Mam pytanie prosze o szybka odpowiedz czy maz moze sam z zakladu karnego pisac o ustalenie daty wokandy do przedterminowego warunkowego zwolnienia nabyl juz uprawnienia ma poparcie dyrekcji zakladu wiem ze wnosi sie oplate za to ale czy maz kiedy bedzie to pisal jest zwolniony z tej oplaty czy moze ja musze to uiscic tylko jak ..prosze o podpowiedz .Bardzo dziekuje z gory zaodpowiedz.Pozdrawiam

piszesz ze ma poparcie to ZK powinno wystapic , i nie zawsze sad informuje o terminie wokandy

Nie zdobywa, a nabywa. Uprawnienie do starania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie.
A jak nabyć? Trzeba popełnić przestępstwo, dostać wyrok i trafić do więzienia. I wtedy, po upływie określonej w przepisach części wyroku nabywa się takich uprawnień.
Pomogłem?

forg napisał:
Nie zdobywa, a nabywa. Uprawnienie do starania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie.
A jak nabyć? Trzeba popełnić przestępstwo, dostać wyrok i trafić do więzienia. I wtedy, po upływie określonej w przepisach części wyroku nabywa się takich uprawnień.
Pomogłem?

Forg czasami to aż nie chcę się czytać tego co ty piszesz parodia niekiedy odstawiasz bardzo dobry kabaret :winko:

kiedy nabywa się prawa do WPZ jest różnie teraz dobrze nie pamiętam ale wiem że po połowie kary ale nie niej niż 6 miesięcy czyli wyrok wtedy musi być co naj mniej na 12 miesięcy z recydywą jest inaczej

zerosix napisał:
ale wiem że po połowie kary ale nie niej niż 6 miesięcy czyli wyrok wtedy musi być co naj mniej na 12 miesięcy z recydywą jest inaczej

Napiszę wprost. Przestań udzielać porad na tym forum. Po prostu przestań bo ja, jako moderator będę usuwał każdy Twój post z bzdurą.

Nie trzeba odsiedzieć 6 miesięcy!!

czy moze ktos mi napisac jak liczy sie termin kolejnej wokandy ? tzn czy liczy sie 3 m-ce od daty nabycia uprawnien czy od rzeczywistej daty posiedzenia sadu ? czyli jezeli komus przysługuje wokanda od 1 grudnia to kolejna 1 marca ?

zerosix- z dniem bodajże 8. czerwca weszła w życie nowelizacja która wyraźnie mówi iż nie trzeba odsiedzieć minimum 6 miesięcy by móc starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Było to już wałkowane na tym forum wiele razy.

klara1982 napisał:
czy moze ktos mi napisac jak liczy sie termin kolejnej wokandy ? tzn czy liczy sie 3 m-ce od daty nabycia uprawnien czy od rzeczywistej daty posiedzenia sadu ? czyli jezeli komus przysługuje wokanda od 1 grudnia to kolejna 1 marca ?
Wnioskuję, że była odmowa i chodzi o to kiedy ponownie skazany może mieć posiedzenie w sprawie wpz, tak? A zatem 3 miesiące, które muszą upłynąć od odmowy wpz to 3 miesiące biegnące od dnia wydania postanowienia o odmowie wpz.
Jeżeli skazany złoży wniosek wcześniej to ten wniosek i tak zostanie rozpatrzony dopiero po upływie 3 miesięcy od dnia wydania postanowienia o odmowie wpz i wtedy zostanie wyznaczony pierwszy wolny termin.
(To się tyczy wniosków o wpz składanych przez skazanego bądź obrońcę)

Pamiętajcie o ważnej rzeczy odnośnie ubiegania się o WPZ,mianowicie; należy z dużym wyprzedzeniem złożyć wniosek w sądzie ok.40 dni przed datą nabycia uprawnień do WPZ,bo potem każdy robi wielkie oczy i jest zdziwiony,że nie ma go wpisanego na wokandzie. Także pamiętajcie o tym to bardzo ważne. Największe szanse na dostanie WPZ mają oczywiście skazani z podgrupą P2 i P3, tzn. pracujący,sprawdzeni w systemie przepustkowym ,ale i tak nie daje to gwarancji ,że na pierwszej wokandzie ubiegający będzie w domu. Zależy dużo od zakładu karnego w jakim się znajduje i od sędziego który orzeka .Zazwyczaj na pierwszej wokandzie jest tzw.''BLACHA''-odmowa, a po nie należy pisać kolejny wniosek i czekać na następną.
pozdrawiam

Dostałem łączny wyrok jednego roku pozbawienia wolności przy czym odbyłem już połowe kary w areszcie i z wolnej stopy stawalem na rozprawe która odbyła sie 19 października wyrok uprowomocnił się po dwóch tygodniach a ja napisałem o warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbywania reszty kary ktora odbędzie się 16 grudnia lecz od sądu który mnie skazywał otrzymałem odpowiedż iż nie ma podstaw prawnych na odroczenie wykonania tej kary. jakie podstawy prawne musze spełniać i czy nie lepiej napisac o odroczenie wykonania kary? mam prace i dziecko w niemczech za które musze płacić zobowiązania alimentacyjne i chciałbym wiedzieć po jakim czasie zakład karny wystawia wniosek o doprowadzenie i co wogole mógłbym zrobić aby bylo dobrze? dziekuje za kazde porady

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót