Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli prokurator w toku posiedzenia oświadczył, że nie sprzeciwia się zwolnieniu to postanowienie powinno być wykonane niezwłocznie zgodnie z jego treścią (osobną kwestią jest jak Sąd sformułował orzeczenie, bo rzadko, ale czasem sędziowie wskazują w sentencji postanowienia konkretną datę z jaką ma nastąpić zwolnienie, wtedy przed tą datą skazany na pewno nie wyjdzie). Jeśli było inaczej (prokurator się sprzeciwiał albo wniósł zażalenie), czekamy na uprawomocnienie się orzeczenia.

moj narzeczony obecnie znajduje sie na warunkowym zwolnieniu w tym czasie jednak zostal uderzony w pubie butelka w glowe obrazenia byly powazne obecnie sprawa jest w toku a sprawcy postawiono zarzuty z art157 par2 kk, czy przez to ze znajduje sie na zwolnieniu warunkowym groza mu jakies konsekwence prawne?

betty1986 napisał:
czy przez to ze znajduje sie na zwolnieniu warunkowym groza mu jakies konsekwence prawne?

"Pobyt" na warunkowym zwolnieniu nie grozi konsekwencjami prawnymi. No ale przyznam, że mało zrozumiałe pytanie.
A jeśli pytasz, czy wróci do więzienia to może się tak stać w ściśle określonych w przepisach przypadkach. Jeśli okaże się, że dostał butelką ale przy okazji kogoś pobił (czyli naruszył porządek prawny) to możliwe jest odwołanie warunkowego przedterminowego zwolnienia.

nikogo nie pobil, a chodzilo mi o to czy fakt ze toczy sie sprawa z jego udzialem bedzie przeslanka do odwolania warunkowego zwolnienia

katowicki napisał:
mam pytanko, a mianowicie jezeli skazany miał wokande o warunkowe zwolnienie i powiedzmy, ze decyzja sadu byla pozytywna ... to ile czasu potrwa od tej wokandy, aż wyjdzie na wolnosc ?

Moj wyszedl na drugi dzien ale to wszytsko zalezy od sedziego.

Witam. Potrzebuję porady, rady, informacji, po prostu wszystkiego. Pomóżcie. Chodzi o moją mamę, która przebywa w ZK Krzywaniec. Mam odsiaduje wyrok roku za nie naprawienie szkody materialnej. 5 lutego minie jej 6 miesięcy odsiatki. Wychowawca powiedział, że zrobi jej wystąpienie 23 grudnia. Nie zrobił, bo stwierdził, że jak mama dostarczy mu dowód wpłaty jakiejkolwiek sumy tytułem naprawienia szkody, to wtedy zrobi jej to wystąpienie. Jak takiego nie dostanie to dalej jej nie zrobi wystąpienia, bo cytuję: "dostaniesz blachę". Mama jest na półotwartym, pracuje na zewnątrz, nie ma żadnych kwitów, 5 wniosków nagrodowych, nie chce korzystać z przepustek, bo jej się to nie kalkuluje - za daleko do domu, jest chora - ma raka złośliwego, wyciętą nerkę z tego powodu, cukrzyce, itp. Powiedzie, czy on ma prawo tak zrobić? Czego on chce?

Anesska napisał:

No przecież sama piszesz, o co prosi wychowawca - o dowód na to, że podjęto choćby próbę częściowego naprawienia szkody.
Mama może sama wystąpić o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Opłaci wniosek i najprawdopodobniej zwolnienia nie otrzyma - właśnie z powodu, o którym wspomina wychowawca.

Ona bardzo by chciała zapłacić. Z nami (dziećmi) nie chcą rozmawiać, nie chcą przyjąć od nas żadnej wpłaty - jest to sprawa sprzed 12 lat. Księgowa powiedziała mi dzisiaj, że ona nie ma na jakiej podstawie mi tego przyjąć. Pismo od komornika, które ona ma jest z 2001r. i jest tam napisane, żę ściągnięto na koszty egzekucujne 140zł, a reszte kosztów egzekucyjnych się umarza ze względu na bezskuteczność egzekucji, że nie ma żadnego majątku, itp. Więc jak ona ma to zapłącić skoro jest zamknięta?

witam mam pytanie czy jesli moj maz bedzie sie staral o warunkowe zwolnienie to musi miec splacone wszystkie grzywny czy tylko ta ze sprawy za ktora siedzi??

adwokat

Mam pytanie jak ktoś siedzi w zakładzie karnym w Zabrzu a mieszka w Krakowie to przysługuje mu normalnie adwokat z urzędu o warunkowego zwolnienia z Krakowa ?? czy musi ktoś z rodzi szukać adwokata w okolicach Zabrza

Nie ma takich sytuacji, żeby o wpz przysługiwał adwokat z urzędu. Może być tylko z wyboru, chyba, że napiszecie wniosek o adwokata z urzędu, a sąd się przychyli

ale może się starać w Krakowie o adwokata z urzędu ?? który by go reprezentował w Zabrzu na posiedzeniu czy misi tam się starać bo chciała bym mieć kontakt z adwokatem jak by jakieś papiery był potrzebne to bym nie musiała wysyłać pocztą boć jak mąż będzie na przepustce a też nie wiem czy on coś może wnieś ze sobą tam

Tak na marginesie: teoretycznie rzecz biorąc, może się zdarzyć, że w sprawie o warunkowe przedterminowe zwolnienie pojawi się obrońca z urzędu. Wynika to z art. 8 k.k.w.

moj Łobuziak mial 4.01.2011 swoja pierwsza wokande, mial wystapienia Zk i odbywal kare na P3, pracowal, miAL wnioski nagrodowe, chodzil na wszystkie mozliwe przepustki.Po Świeta wrocil z przepustki do ZK i poszedl nastepnego dnia do pracy ,ta wyniknela pewna sytuacja za ktora kierownicy wystawili mu 3 wnioski karne(bezpodstawne,forma zemsty), w dniu wokandy sąd zdecydowal aby odroczyc wokande do chwili wyjasnienia calej sprawy z tymi wnioskami. 10.01.2011Łobuz byl u dyrektora ktory zatwierdzil tylko jeden z tych wnioskow a 2 anulowal, dostal kare w formie odebrania paczek na 6 miesiecy i myslelismy ze to juz wszystko a jednak nie bo dzisiaj zwolali jakas komisje ktora zdjęła go z pracy zakmnela grupe z P3 na P2 i cofnela wystapienie o wpz. I teraz moje pytanie : czy wokanda ktora sad odroczyl odbedzie sie? czy nalezy pisac nowy wniosek o wpz?a moze zazalenie? czy trzeba teraz czekac 3 miesiace? nie mam pojecia co w takiej sytuacji nalezy zrobic:/

moj men w grudnu 2009 w jastrzebiu dostal przerwe w karze bez problemu teraz wrocl do aresztu w bielsku pi roku przerwy musi dosiedziec 2 i polmiesiaca do warunkowego a na dniach maja go przeniesc do jasrzebia lub wojkowic wiec nie wiem gdzie bedzie stawal na wokande ale czy wyjdzieto nie zalezy od tego gdzie siedzi tyko czy spelnia wszystkie przeslanki do zwolnienia warunkowego.Moj nie dostal oprzerwe bo miał przesiedziane dopiero3 i polmiesiaca,teraz warunkowe wychodzi mu na11 marca

Mysle ze bedze dobrze

czyli nie ma co pisac teraz o nowa wokande bo i tak nie uznaja jej? wiec musimy czekac 3 miesiace od posiedzenia??

czy może ktoś napisać dokładnie jak to jest.....a mianowicie od kiedy liczy termin kolejnej wokandy, czy od daty odmowy wpz sadu pierwszej instancji czy tez od rozpatrzenia zażalenia przez sad drugiej instancji /jak jest składane oczywiscie/
przegladałam ten temat ale zdania sa różne wiec jasnosci nie mam :(

A a mam pytanie jak jest z wokandami przy wyrokach np do 1 roku? Czy często zdarza się że pierwsza wokanda jest sukcesem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót