Wejście komornika do domu

• Autor wątku Autor wątku goska1001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goska1001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Brat ma problemy zdrowotne i przestał spłacać kredyt. Dostał pismo w którym komornik dał mu czas na spłatę zadłużenia pod rygorem wejścia do domu.

Moje pytanie brzmi: Czy komornik może wejść siłą do domu rodziców gdzie brat jest tylko zameldowany ale nie mieszka w nim? Czy może zająć jakieś rzeczy, które nie są brata na poczet spłaty?? Czy takie wejście do domu odbywa się z policją?? Co najlepiej teraz zrobić??:(

Dobrze rozumiem, że komornik nie sprawdza czy rzeczy w domu są własnością brata tylko czy może z nich korzystać?? Skoro nie mieszka nie korzysta wiec nie zajmie ich komornik tak?? Wiadome, że mama nie zabarykaduje drzwi ale chciałabym ją uprzedzić o ewentualnej sytuacji :/

Wskażcie gdzie mieszka.
Jeśli jest zameldowany to można domniemywać, że mieszka.
Żeby stwierdzić czy nie mieszka trzeba wejść, m.in.

trzeba btrata wymeldowac skoro nie mieszka. stad cały problem, bo skoro jest zameldowany to komornik domniemywa że tam mieszka.

ok. mieszka w wynajmowanym mieszkaniu w dodatku od mojej szwagierki. czy tam może zająć jakieś rzeczy które należą do niej??

Masz wskazany wyżej link odnośnie zajęcia ruchomości.

Może oddać dług.

Normalnie, tak jak się oddaje długi - przekazem, osobiście, na rachunek.
Brat nie wie ?

gdyby miał możliwość SPŁATY to bym nie pytała co może zająć komornik

Polemizowałbym ale ok.
W każdym razie już wszystko wiesz.

wiem tylko tyle że jak będzie opór to przyjdzie komornik z Policją. Oprócz tego nie dowiedziałam się za wiele.

Dowiedziałaś się absolutnie wszystkiego.
Wskazano link, artykuły itd
Jeśli jednak mało, to wpisz w wyszukiwarkę forumową - zajęcie ruchomości, 814 kpc itd
Pytanie znów retoryczne, dlaczego ktokolwiek ma stawiać opór ...

Komornika jak najbardziej trzeba wpuścić , porozmawiać , udowodnić że dłużnik nie mieszka w odwiedzanym mieszkaniu (domu) tzn. brak ubrań , rzeczy osobistych , zeznania domowników , sąsiadów itp. i oczywiście jak znacie , poinformować go gdzie mieszka dłużnik.
Jeśli chodzi o mieszkanie wynajmowane , to ma przecież jakąś umowę najmu , a w niej wyszczególnione co wynajmuje , czyli wyposażenie mieszkania.
Jeśli chodzi o domniemywania komornika , mam nadzieje że już nie długo się to skończy.

Powrót