Weksel

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To nie jest weksel in blanco.

Dokument ten zawiera wszystkie elementy weksla i jest samodzielnym dowodem istnienia twojego długu wobec Capital Partners sp. z o.o. na sumę 485zł i 37 gr.

Flicka napisał:
Bo raczej nie wierzę w to, że sąd wydał nakaz zapłaty na podstawie dokumentu, który jeszcze wekslem nie jest.
z przytoczonego w #20 przykładu treści nie mogę się doszukac, którego elementu brakuje:what:
bo to chyba wszystko jest:
1)nazwę „weksel” w samym tekście dokumentu, w języku, w jakim go wystawiono;
2) polecenie bezwarunkowe zapłacenia oznaczonej sumy pieniężnej;
3) nazwisko osoby, która ma zapłacić (trasata);
4) oznaczenie terminu płatności;
5) oznaczenie miejsca płatności;
6) nazwisko osoby, na której rzecz lub na której zlecenie zapłata ma być dokonana;
7) oznaczenie daty i miejsca wystawienia wekslu;
8 ) podpis wystawcy wekslu

czy może ja czegoś nie dostrzegam?:what:
(możliwe,bo nie mam okularów dzisiaj)

ps. @flicka, sorry ale uciekł mi twój post #21, wiec już nie bede usuwał tego
A pytajacemu chodziło zapewne o to,ze w nazwie ma "in blanco" :razz:

Nie dostrzegasz tego, że jest to weksel własny, a nie weksel trasowany (dlatego nie cytuj art. 1 prawa wekslowego, tylko art. 101).

A skoro jest to weksel własny, to siłą rzeczy nie będzie miał "polecenia zapłacenia" czy "nazwiska osoby, która ma zapłacić".

Powtarzam jeszcze raz , kwota na tym dokumencie jest zawyżona , i chodzi mi o to aby udowodnili mi jak wyliczyli i co się stało z pieniędzmi które wpłacałem pod koniec współpracy z tą firmą jest to 250zł. W pozwie jako dowód roszczenia, jest podane
DOWÓD W SPRAWIE.
1) oryginał WEKSLA (w sprawie kopia)
Jeśli to nie jest weksel , to nie może być dowodem w sprawie.

1. To jest weksel.

2. Postępowanie z weksla jest takie, że ich dowodem jest weksel, a twoim dowodem może być co najwyżej to, że:

a/ był to weksel zabezpieczający jakąś inną umowę
b/ pokazujesz tę umowę
c/ wyliczasz, że na podstawie dowodu ad b/ należy się im mniej.

Oni swoje już udowodnili, teraz twoja kolej.

Problem jest taki , że nie mam tej umowy.

Zatem płacisz 485zł, proste.

Flicka napisał:
że jest to weksel własny, a nie weksel trasowany
tym lepeij,wiecej elemntów, których moze nie być:wink:

Flicka napisał:
Zatem płacisz 485zł, proste.
proste i smutne dla pytajacego..

A moze jest szansa,że odnajdzie pan tą umowe?

Czyli jest tak jak pisałem , ja wpłacałem raty po 50zł. (ugoda tel.) a oni z tego brali 30zł. koszt monitów (co miesiąc) 15zł. koszt windykacji , zostawało 5zł. ale odsetki rosły więc wpłacając 50zł. na zadłużenie wpływało nie całe 4,50zł. i tak by mogli mnie robić w balona do dziś , gdybym nie poprosił o pokazanie rozliczenia mojej pożyczki. Gdy zadzwoniłem ko kierownika ponownie i zacząłem dość krzyczeć na niego , to odpowiedź była krótka ,proszę pamiętać że jesteśmy w posiadaniu weksla in blanco , podpisanego przez pana jeśli nie będzie pan płacił wypełnimy go kwotą która pozostaje do zapłaty ,a kwoty które pan wpłacał ledwo pokrywają koszty windykacji i wysyłanych monitów. Wychodzi na to że jeśli podpiszesz taki świstek , mogą rżnąć cię na kasę , księgować wpłaty jako koszty windykacji , wysyłać monity (30zł. sztuka) a kwota nie maleje , a po wypełnieniu i tak zapłacisz tyle ile chcą.

Nic nowego chyba już nie wymyślimy tutaj, Damian zna opcję co zrobić by znacząco zwiększyć szansę odwrócenia sytuacji, w której powód okaże tę umowę

Powrót