wersje gier BUNDLE COPY

• Autor wątku Autor wątku Byniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Byniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, od jakiegoś czasu próbuję się dowiedzieć czym jest wersja BUNDLE COPY, czym różni się od normalnej, to co udało mi się dowiedzieć to to że takowa wersja niczym nie różni się od normalnej (jeżeli chodzi o zawartość płyty) tyle że jest dodawana do zestawu z konsolą. Chodzi mi o to czy sprzedaż takich gier (samych bez konsoli) jest legalna, i jak z taka grą później jest na rynku wtórnym, czy mogą ją odsprzedać lub wymienić w pełni legalnie.

Proszę o pomoc bo na forum serwisu poświęconego grą konsolowym jak zapytałem o to samo to dostałem sprzeczne informacje typu:
"odprzedaż bundle copy jest równa piractwu"
"kupiłeś konsole z grą w wersji bundle copy to możesz z nią robić co chcesz- odsprzedać, wymienić"
Mnie by interesowało jak to jest prawnie a nie jakie zdanie mają na ten temat inni ludzie.

Przykładowy obraz z wersji BUNDLE COPY
halo-3-bundle-03.jpg

Wg mnie to BUNDLE COPY można infantylnie i pod jednym względem (ale za to istotnym w dającym dobre wyobrażenie) porównać do oprogramowania w wersji OEM. Co do odsprzedaży, wymiany itp. to wszystko zależy od licencji takiej gry, którą trzeba przeczytać. Prawo daje granice, w których producenci mogą swobodnie kształtować treść licencji i dlatego jedne programy (w tym gry) są darmowe, za inne trzeba płacić, a za jeszcze inne płacić nie trzeba i można je swobodnie modyfikować (a potem nawet takie modyfikacje sprzedawać) - nie spotkałem się nigdy z BUNDLE COPY więc nie wiem czym licencja takiej wersji może różnić się od wersji "normalnej". Trzeba po prostu taką licencję przeczytać.

Nie masz tam czasem gdzieś na pudełku napisu "not for resale"?
Taki napis powinien być :)

Pozdrawiam :cool:

Na szczęście jest coś takiego jak wyczerpanie praw i "not for resale" bym zignorował.

Ja wersji bundle copy nie posiadam, po prostu dostałem taka ofertę wymiany za wersje bundle copy, stąd ten mój temat bo chciałem sie dowiedziec czy osoba która chce tą wersje wymienić robi to legalnie (unikam piractwa jak ognia, a jak ktoś mi odpisał że handel wersja bundle copy jest równy piractwu to chciałem sprawdzić czy faktycznie tak jest). Ogólnie wersje bundle copy kosztują taniej (ale tylko na allegro i podobnych serwisach bo w normalnych sklepach takiej wersji nie można kupić), więc skąd ta różnica skoro zawartość płyty niczym się nie różni.
Chętnie bym przeczytał licencje tej wersji ale nie mam do niej dostępu, szukając w sieci takowej licencji niestety też jej nie znalazłem.

Można sprzedawać takie rzeczy, została wprowadzona już na rynek i jak napisał Rubisz - wyczerpania praw. Licencja licencją, ale musi zgadzać się z obowiązującym systemem prawnym.

Powrót