"Wezwanie do uiszczenia opłaty dodatkowej" po 4 minutach - wiparking Gdańsk

• Autor wątku Autor wątku Miejski12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miejski12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, wyszedłem dzisiaj z samochodu i udałem się do najbliższego parkomatu, niestety nie chciał przyjmować bilonu w wysokości 1zł, więc udałem się do drugiego, znajdującego się na drugim końcu parkingu. Gdy wróciłem po około 4 minutach (żaden z parkomatów nie przyjmował bilonu 1zł, a tylko takie i o niższej wartości posiadałem, więc nie zapłaciłem i chciałem szukać innego miejsca) za wycieraczką znalazłem "wezwanie do uiszczenia opłaty dodatkowej". Z wypowiedzi, które czytałem w internecie, zarządca parkingu, który dzierżawi teren od miasta, nie uznaje tego typu reklamacji. Zastanawiam się co mogę w takiej sytuacji zrobić, czytałem regulamin i zastanawiają mnie 2 punkty.

Po pierwsze napisane jest, że
W przypadku braku zaakceptowania zasad Regulaminu Użytkownik ma prawo do niezwłocznego opuszczenia parkingu bez wnoszenia opłaty
.

ale
3. Umowa najmu miejsca parkingowego z klientem („Użytkownik”) zostaje zawarta z chwilą wjazdu pojazdu na teren Parkingu, a kończy się wraz z jego wyjazdem z Parkingu. Dowodem zawarcia umowy jest bilet parkingowy.
4. Użytkownik poprzez wjazd pojazdem na teren Parkingu akceptuje postanowienia Regulaminu i zobowiązuje się do ścisłego ich przestrzegania.

Problem polega na tym, że regulaminu nie ma na tym parkingu i jest on dostępny tylko na stronie internetowej (wbrew temu co jest napisane na tablicy na terenie parkingu). Moje pytanie brzmi, czy brak regulaminu na terenie i zamieszczenie go jedynie na stronie internetowej (WiParking) jest zgodny z prawem? Po drugie, czy wjazd może być równoznaczny z akceptacją regulaminu, skoro jest on dostępny na parkingu (według informacji na parkingu, faktycznie nie widziałem tam regulaminu), czyli już po wjeździe na teren?

Ponadto, poza tym zdaniem
Wszelkie uwagi i zastrzeżenia dotyczące funkcjonowania parkingu należy zgłaszać zarządcy poprzez e-mail: info@wiparking.pl
brak jest jakichkolwiek informacji gdzie można kierować reklamacje, nie ma adresu na który można kierować pismo reklamacyjne.

RE: "Wezwanie do uiszczenia opłaty dodatkowej" po 4 minutach - wiparking Gdańsk

Miejski12 napisał:
żaden z parkomatów nie przyjmował bilonu 1zł
Nie przyjmował z powodu uszkodzenia, czy ogólnie takich nie przyjmuje ?
Miejski12 napisał:
brak jest jakichkolwiek informacji gdzie można kierować reklamacje,
Znalazłem w 10 sekund, nie ściemniaj :)

1. Napisane jest, że przyjmują ale opłata minimalna wynosi 2zł, więc podejrzewam że z tego powodu mniejsze nominały wypadały.
2. Chodzi mi o adres na który można wysłać list, a nie adres mailowy (o którym napisałem wyżej). Nie ma adresu firmy, jest ulica ale bez numeru budynku.

Miejski12 napisał:
Napisane jest że przyjmują
Gdzie jest tak napisane ?
Miejski12 napisał:
Chodzi mi o adres na który można wysłać list, a nie adres mailowy
Skoro dopuszczają reklamację tylko w formie mailowej w czym widzisz problem aby takową złożyć ?
Jesteś na forum, więc dostęp do internetu masz :)

Napisane jest tak na parkomacie, są tam podane ceny. Chodzi mi o to, czy przedsiębiorca może podać tylko taką formę skaładania reklamacji, nie każdy ma obowiązek posiadania maila.
Poza tym, głównie zastanawiam się nad tym, kiedy miałem z tego parkingu wyjechać, skoro po 2 minutach dostałem opłatę dodatkową, a nie nad formą reklamacji. To tylko tak na marginesie.

Miejski12 napisał:
może podać tylko taką formę skaładania reklamacji,
Tak.
Miejski12 napisał:
To tylko tak na marginesie.
Trwało to cztery minuty, osoby dokonujące kontroli nie wyparowały, zgłaszałeś im problem z parkomatami ?
Czy na parkometrach jest numer telefonu w razie awarii ?
Czy jest tam dość duży ruch, czyli sporo osób parkuje ?

Telefonu brak, tyko mail. Byłem tam o 20 więc na parkingu było może 5 samochodów. Co do kontrolerów to nikogo już nie było jak wróciłem. Ten parking jest wzdłuż ulicy, a następny parkomat jest na jego drugim końcu czyli jakieś 500m. Poza tym jest on nieoświetlony, było bardzo ciemno, może i ktoś tam szedł ale naprawdę prawie nic tam nie widać.

Eee... bez urazy, ściemniasz i tyle.
Napisz zgodnie z prawdą, wtedy możesz liczyć na pomoc.

Powrót