Wezwanie do zapłaty na poprzedn adres a komornik

• Autor wątku Autor wątku Dakota 13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dakota 13

Dakota 13

Użytkownik
Odpowiedzi
219
Witam. W 2011 roku przeprowadziłam się a na stary adres PRESCO przysyłało wezwania do zapłaty za nie oddaną kartę z Cyfry+. Nic o tym nie wiedziałam dopóki w sierpniu poprzedniego roku nie przyszło pismo od komornika O Wszczęcie Egzekucji z tego tytułu. Pismo przyszło już na aktualny adres. Nakaz Zapłaty wydał E-sąd i wysłał go też na poprzedni adres. Napisałam więc pismo o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu i Sprzeciw do Nakazu Zapłaty. E-sąd przychylił się do mojego wniosku i przywrócił mi termin i Nakaz Zapłaty utracił moc w całości. Wiem że sprawa będzie się teraz odbywała w SR w moim mieście. Jak to będzie dalej się toczyć. Czy zostanę wezwana do sądu aby się jakoś obronić. Nie neguję długu. Po prostu gdybym wiedziała że Presco wysłało mi przed sądowe wezwanie do zapłaty, zapłaciłabym te 350 zł i koniec. Problem w tym że nic o tym nie wiedziałam. A teraz narosły mi jakieś koszty sądowe i kwota wzrosła do ponad 1000 zł. Czy mam jakieś szanse żeby nie płacić tych dodatkowych kosztów tylko sam dług. Jak będzie wyglądała sprawa w SR.

Nie. Ostatnia faktura jest z kwietnia 2010 za niezapłacone odsetki od faktur niezapłaconych w terminie w wys 13 zł. Umowa została zakończona w związku z tym Że jej nie przedłużałam na kolejny okres. Faktura nie została zapłacona. Problemem była niezwrócona karta do dekodera którą mąż zniszczył i wyrzucił. Nie wiedział że trzeba ją oddać do Cyfry. Kara za niezwrócenie jej to 300 zł. Dowiedziałam się tego dopiero z pisma od komornika które przyszło już na nowy adres. Nic nie wiedziałam o tym że Cyfra sprzedała dług i że Presco wysyła wezwania do zapłaty bo szło to na poprzedni adres.

Skoro roszczenie jest zasadne to po co wnosić sprzeciw? O niezapłaconej fakturze Pani wiedziała, nalezało zapłacic w terminie. Od 01.01.2012r nie ma obowiązku wysyłania wezań do zapłaty. Ale i tak zostało wysłane.
Moim zdaniem nie uniknie Pani powstałych kosztów.

No właśnie odebrałam pismo z sądu rejonowego w którym Postanawia po rozpoznaniu sprawy z powództwa Presco przeciwko ......... o zapłatę w przedmiocie umorzenia postępowania postanawia umorzyć postępowanie.

Uzasadnienie
Pełnomocnik powoda nie uzupełnił żadnych braków formalnych w terminie dwóch tygodni od dnia otrzymania wezwania do ich uzupełnienia. w tej sytuacji Sąd Rejonowy umorzył postępowanie w sprawie na podstawie art505 37&1 zd.2 kpc.

Co to oznacza właściwie.

Dostałam również drugie pismo

Doręczenie

Sąd Rejonowy w Łodzi doręcza Pani Jako stronie odpis postanowienia wydanego w dniu 2013 01 30 w sprawie z powództwa Presco przeciwko ................. o zapłatę 391 ,60

Czy to oznacza że umorzono mi wszystkie dodatkowe koszty a zapłacić muszę tylko 391 zł ? Dlaczego pełnomocnik powoda nie uzupełnił braków formalnych ????
Dziwne dla mnie że Presco zrezygnowało z walki jak dług nie jest przedawniony.

Jak mam rozumieć oba te pisma? Czy to znaczy że sprawy w sądzie już nie będzie a dług bez kosztów dodatkowych wrócił z powrotem do Presco?

Szczęściara. Sąd oddalił pozew z powodu niedotrzymania rygoru uzupełnienia braków formalnych. Nic nie płacisz.

:) ? Naprawdę??? To znaczy że pomimo tego że doręczono mi odpis postanowienia z powództwa Presco przeciwko mnie o zapłatę 391 zł nie muszę tego płacić? Pomimo tego że dług przedawni się dopiero w kwietniu tego roku.?
Bardzo dziękuję korf za bardzo optymistycznego posta :)

Naprawdę Przeczytaj wskazany przez sąd przepis.Podstawę umorzenia postępowania.
Przypuszczam, że Presco nie miała dokumentów potwierdzających ich roszczenie i ....
Pozywali cię o 391zł i zgodnie z przepisem, sąd jako stronie dostarczył ci odpis postanowienia. To jedno pismo. a drugie to informacja, ze doręczają ci odpis....

Rozumiem. Teraz tylko jedno pytanko jeszcze. Czy teraz Presco może znów mi wysłać Wezwanie do Zapłaty i czy bieg przedawnienia liczy się od daty ostatniej faktury z Canal + czy od daty wystawionej na Doręczeniu z SR czyli odpisie postanowienia wydanego w dniu czyli 2013 01 30 .Czy ta data nie przerywa terminu przedawnienia.

Co zrobi Presco? Nie wiem. Bieg przedawnienia od 30/01/2013

A swoją drogą gdyby dług był naprawdę przedawniony to Presco odzyskałoby znów 3 letni bieg przedawnienia
Wydaje mi się że presco zwyczajnie darowało sobie dalszą walkę na tym etapie bo zwyczajnie nie ma dokumentów potwierdzających to czy dług był przedawniony czy nie.
Wychodzi na to że jednak drogi Korf muszę to zapłacić bo teraz każde wezwanie od nich pomimo tego że nie mają dokumentów będzie nieprzedawnione aż do 2016 r. Pomimo tego że nie mają dowodów.

Wiesz co? Osłabiasz mnie.....Jak nie mają dokumentów to mogą ......
Wzywać można, liczyć na nieznajomość prawa, Zadaj sobie pytanie, czy w ogóle maja podstawę do roszczenia? (fakturę, regulamin, podstawę kary, zasadność naliczenia odsetek) Termin przedawnienia jest wtórny. I na tym etapie nie jest istotny. Akta sprawy umorzonej mogą być wykorzystane przez ciebie z pozytywnym skutkiem przy następnej. Wątpię by doszło do następnej
I co z komornikiem? Trzeba zawiadomić, że nakaz stracił moc i postępowanie zostało umorzone. Wnioskować by kosztami obciążył wierzyciela...Oczywiście nie na "gębę" a pisemnie i z odpisami

Bardzo dziękuję drogi korf .....Wybacz mi moją niewiedzę ale jestem zwykłą szarą obywatelką i moja znajomość prawa w takich sprawach jest mocno ograniczona. Dziękuję Ci za bardzo wyczerpujące wyjaśnienia i za..... cierpliwość :) Pozdrawiam

Witam ponownie. Piszę w tym wątku bo mój brat ma bardzo podobną sprawę,tylko jest gorzej. Otóż w 2006 roku miał niespłaconą kartę kredytową w Lukas banku. W poprzednim roku w lutym przyszedł nakaz zapłaty z Epu. Napisałam Sprzeciw i Wniosek o przywrócenie terminu,ponieważ Nakaz przyszedł jeszcze na jego poprzedni adres. Nakaz utracił moc i sprawa poszła do SR. W sądzie nie uzupełniono braków formalnych i sprawa została umorzona. Z tym że termin przedawnienia teraz jest liczony od dnia rozprawy w SR. W chwili obecnej jakaś firma z Krakowa skierowała wniosek do E-sądu w tej samej sprawie. Czy oznacza to że brat teraz już nie ma możliwości obrony ( przedawnienia już nie ma )

Ma. By się uchylić wniesie sprzeciw! Sprawa umorzona (nie rozpoznana) nie znaczy oddalona. Dług mimo, że przedawniony istnieje. Czyli dług nadal jest przedawniony co nie znaczy, że nie można próbować go wyegzekwować. A brat może się uchylić wnosząc sprzeciw, podnosząc zarzut przedawnienia.

Bardzo dziękuję drogi Korf :) I jeszcze pytanie. Mianowicie sprawa jest jeszcze w E-sądzie i Nakaz nie ma klauzuli ani uprawomocnienia. Czy można już teraz pisać sprzeciw czy należy poczekać aż Nakaz się uprawomocni i zostanie nadana klauzula wykonalności ? Myślę że Nakaz (jeżeli już został wysłany) poszedł mimo wszystko znów na poprzedni adres zamieszkania mojego brata.

Dakota 13 napisał:
A swoją drogą gdyby dług był naprawdę przedawniony to Presco odzyskałoby znów 3 letni bieg przedawnienia
Dakota 13 napisał:
Z tym że termin przedawnienia teraz jest liczony od dnia rozprawy w SR.
skąd takie bzdury do głowy ci przychodzą? jak dług z karty wymagalny w 2006 to przedawniony w 2008 i nic tego nie zresetuje! jakby tak miało być, to zarzut przedawnienia straciłby rację bytu, bowiem byłby kasowany w sposób tu przez ciebie przedstawiany.
co najwyżej pozwany może zrzec się zarzutu przedawnienia, ew. uznać dług

Historia się powtarza. Presco sprzedało dług za kartę Canal+ innej firmie windykacyjnej z Gdyni. Pomimo tego że sąd oddalił pozew Presco z powodu niedotrzymania rygoru uzupełnienia braków formalnych. Firma z Gdyni znów wysyłała korespondencję na poprzedni adres zamieszkania. Pomimo tego że Presco miało mój aktualny adres bo odbyła się sprawa. O wszystkim dowiedziałam się wczoraj gdy do pracodawcy przyszło pismo o zajęciu wierzytelności. klauzula wykonalności na tym piśmie jest z dnia 25 03 2016 Odpis postanowienia sądu w poprzedniej sprawie z Presco to 30 01 2013 . W związku z tym mam kilka pytań:
Czy to jest już przedawnione? Sprawa była u komornika który umorzył postępowanie więc jak liczyć czas u komornika 10 lat czy 3
Jak zakończyć to żeby kolejna firma po przegranej nie mogła tego sprzedać.
Nadmienię że dług urósł do kwoty prawie 2000
Pozdrawiam

Na pewno Śad tam oddalił powództwo a nie umorzył postępowanie?

Powrót