Wezwanie do Zaplaty Należności

• Autor wątku Autor wątku RickyFCB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RickyFCB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

mam taki problem a mianowicie nie byłem świadomy a...skończyła mi się umowa w Orange MIX, została ona przez nich zerwana z uwagi na brak jakiejś płatności, zaś moja umowa została przekazana w recę firmy Fornet, czyli firmy zajmującej się ściąganiem takich nalezności. Nie byłem tego świadom bo stosunkowo mało korzystam z telefonu. Dzisiaj przyszło do mnie kilka listów - od komornika.

- Wezwanie do zapłaty należnosci z 02.08.2016
- Zajecie wierzytelnosci z 17.06.2016
- Zawiadomienie o zajeciu rachunku bankowego i zakazie wyplat 17.06.2016
- Nakaz Zaplaty w postepowaniu upominawczym z 18.03.2016
- Pismo przewodnie o wszeciu egekucji 02.08.2016

Te wszystkie poprzednie pisma szły na mój adres pod którym mieszkałem 5 lat temu. Zapomniałem o zmianie adresu korespondecyjnego. Dopiero dzisiaj te wszystkie pisma do mnie dotarły.

I zamiast zapłacić 155 zł tyle ile wynosiła należność. Do zapłąty mam...700.
Pytanie czy jakoś mogę się obronić? Jakoś zniwelować te koszta?

Problem w tym że moje zarobki miesieczne to...520 zl. Prosze o pomoc.

Tak, możesz co najmniej pozbyć się komornika. Wnosisz sprzeciw i wskazujesz dodatkowo na brak prawidłowego doręczenia

Dobrze więc jakie pismo powinienem stworzyć (stosunkowo łatwe z napisaniem którego sobie poradzę) i gdzie powinno być wysłane? Czytałem w internecie coś i jeszcze dodatkowo obawiam się żebym nie dostał żadnej kary związanej z brakiem zameldowania. Chodzi tutaj oto że przez dwa lata wyprowadziłem się z domu rodzinnego (gdzie byłem i jestem do dziś zameldowany) do Warszawy, właśnie gdzie wspomniane wyżej korespondencje przyszły, nie byłem tam zameldowany.

Czy nie będę miał z tego jakiś dodatkowych problemów?

OK, więc poszedłem kilka kroków już dalej.

Stworzyłem pismo o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty, argumentując że wszystkie wyżej wymienione pisma dostałem dopiero kilka dni temu. Napisałem to według wzoru podpierając się m.in pismami z Urzędu Skarbowego, Urzedu Pracy jak również dowodem osobistym, myślę że to wyszło dość dobrze.

Dodatkowo tworzę własnie pismo w którym proszę o natychmiastowe wstrzymanie egzekucji - które zaadresuje i wyślę do kancelarii komorniczej w Warszawie.

Co jeszcze powinienem stworzyć, zaznaczam że przedawnienie tutaj nie wchodzi w grę, bo sprawa nie ma trzech lat wstecz. Chciałbym wysłać wszystko co możliwe, przejrzałem forum, internet. Widzę również informacje o napisaniu sprzeciwu, czy powinienem to również napisać opierając się na złym adresie. Czy jest to furtka jedynie dla tych którzy dodatkowo mogą oprzeć się na przedawnieniu?

No i - zażalenie:

http://s.masz-prawo.info/media/pobi... nadaniu klauzuli wykonalnosci_30-09-2013.pdf

Czy coś takiego również warto abym stworzył?

Dziękuje za pomoc, to moja pierwsza batalia sądowa, więc przerażenie i niewiedza.

Czytaj co napisałem wcześniej. Sprzeciw, w którym podnosisz zarzuty oraz ten najważniejszy na tym etapie: brak prawidłowego doręczenia. Wskazujesz że nakaz zapłaty został wysłany na adres (zameldowania), tymczasem ty zamieszkujesz pod adresem (zamieszkania) i tenże adres udowadniasz jakimś papierem, na przykład umową najmu.
Do tego wniosek o wydanie zaświadczenia określonego w art. 139 §5 k.p.c., z którym dopiero wniesiesz do komornika o zawieszenie egzekucji.
Wniosek o przywrócenie terminu i zażalenie na nadanie klauzuli są zbędne, wręcz opóźnią ci sprawę o kilka miesięcy, nawet może się skończyć nie załatwieniem niczego.

Napisałem to według wzoru podpierając się m.in pismami z Urzędu Skarbowego, Urzedu Pracy jak również dowodem osobistym, myślę że to wyszło dość dobrze.
Niekoniecznie. Poczytaj o elementach pisma procesowego.

Powrót