Wezwanie do zapłaty za publikację OGRÓD

• Autor wątku Autor wątku aagat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a.alter napisał:
Generalnie sprawa jest podobna do serwisów typu pobieraczek. Naiwni płacą, reszta olewa.
Niewiele jest podobna. Jedyny pewny punkt wspólny to taki, że naiwni płacą. Ponieważ:
a.alter napisał:
1) Skąd oni biorą dane rzekomych dłużników, którzy nie mieli kontaktu z wierzycielem? I czy można z tym coś zrobić?
W pobieraczku czy plikostradzie wypisują maile do ludzi, którzy te adresy zostawili. Tutaj wezwania trafiają do ludzi, którzy nawet niczego nie zamawiali. Nie wiem, może z jakiejś kupionej bazy danych do celów marketingowych?

Witam,

W piątek, dokładnie 12.12.2014r. dostałam wezwanie do zapłaty, gdzie mam uregulować zaległości za publikację ENCYKLOPEDIA ZWIERZĄT. Łącznie do zapłaty jest 188, 33 zł. Jestem w szoku, zamawiałam tę kolekcję kilkanaście lat temu, zawsze opłacałam każdą dostarczaną przesyłkę, a 2 dni temu patrzę i nie mogłam uwierzyć, że po tylu latach przyszedł do mnie taki list. Zadzwoniłam tam zaraz i rzekomo dostałam 5 razy list upominający do zapłaty, kiedy ja żadnego z nich nigdy nie dostałam, a każdy osobny egzemplarz był przeze mnie, osobiście zapłacony! Po jakimś czasie zrezygnowałam z tego i nie kontynuowałam dalej kolekcji, ale zawsze wszystko płaciłam. Jeszcze jakby tego było mało, "miła" Pani oznajmiła mi przez telefon, że jeśli zaległości nie zostaną uregulowane do 15 grudnia wszystko będzie rozpatrywane na drodze sądowej. To są chyba jakieś żarty! nie wiem co powiedzieć. Po kilkunastu latach od pierwszego zamówienia dostałam list za nieopłaconą kolekcję, no śmieszne...

Anna.1977 napisał:
Zadzwoniłam tam zaraz i rzekomo dostałam 5 razy list upominający do zapłaty, kiedy ja żadnego z nich nigdy nie dostałam
Tylko 5 razy? Mało się starali przez te lata :)
Anna.1977 napisał:
Jeszcze jakby tego było mało, "miła" Pani oznajmiła mi przez telefon, że jeśli zaległości nie zostaną uregulowane do 15 grudnia wszystko będzie rozpatrywane na drodze sądowej.
Życz im powodzenia :) I "miłej" pani powiedz, że ty ją kasujesz 150 zł +VAT za minutę rozmowy z tobą (a co, twój czas jest bardzo cenny) i jeżeli ci nie zapłaci do przyszłej środy do zachodu słońca, to sprawa będzie rozpatrywana na drodze sądowej :D
Anna.1977 napisał:
To są chyba jakieś żarty!
Oczywiście że tak :) Pośmiej się, kolejne liściki po prostu olewaj. Jedyne co musisz zrobić to pilnować i odbierać polecone z sądu - w razie pozwu (wątpię by był, ale nigdy nie wiadomo) należy odpowiednio zareagować

Witam Jestem tu nowy ale tez mam problem jak inni 20 12 2014 otrzymalem wezwanie do zaplaty 183.50 do dnia 18.12 2014 czyli po terminie.Jest to opłata za ogród moich marzeń Nic takiego nigdy nie zamawiałem i niewiem z kąd ta opłata Co robić i do kogo sie udać po porade?

Poczytaj chociażby moje posty - temat należy olać, nie wdawać się w żadne dyskusje a odpowiednio zareagować tylko w razie poleconego z sądu.
Zamiast myśleć teraz o problemie, którego w ogóle nie ma, lepiej zajmij się karpiem na święta :)

Dzieki za odpowiedz.ale takie pisma przed swiętami podnoszą cisnienie na maxa czyli olac to i nie myslec?

pozatym jesli przyjdzie polecony z sądu co wtedy zrobic ?jak postapić?

Witam.Właśnie otrzymałem po raz drugi wezwanie do zapłaty w kwocie 189 zł za publikacje ogród moich marzeń.Poprzednie wezwanie dostałem w grudniu 2014 r na które nie zareagowałem.Obecne wezwanie jest przed sądowe i nie wiem co z tym zrobić....Czy może ktoś mi poradzić jak mam postąpić w tym przypadku,czy dalej nie reagować na to pismo....Nadmieniam,że nie przypominam sobie żebym miał jakieś zobowiązania finansowe wobec tej firmy.....Proszę o pomoc.....

Przeczytaj ponownie post #26

Witam..Serdecznie chciałbym podziękować Marianowi Pażdzioch za udzieloną mi radę.Mam nadzieję,że więcej nie otrzymam żadnych tego typu wezwań.Pozdrawiam....;)

Powrót