wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Rickmanka25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rickmanka25

Użytkownik
Odpowiedzi
163
Cześć. Dostałam dziś wsadzone za szybą auta wezwanie do zapłaty ,,opłaty dodatkowej'' w kwocie 200zł za brak wyłożoneo ważneo biletu (w pobliżu zero parkometrów, itp). Parkin był przed cukiernią na osiedlu . W cukierni wywieszka typu ,,parkin tylko dla kielntów cukierni'' bez żadnej typu ,,teren prywatny''itp.
wezwanie zostało wystawione przez firmę :APCOA Polska
SP.z.o.o dawniej APCOA Parkin Polska Sp.z.o.o. Na wezwaniu oczywiście numer rejestracyjny auta. Po wejściu na ic stronę reklamacyjną i wpisaniu numeru wezwania dostęone jako dowód fotki mojeo auta przed cukiernią. Pytanie...
czy na podstawie samej rejestracji moą windykować należność? Czy CEPiK da im dostęp do moic danyc? Czy to zodnie z prawem i skąd niby miałam wząść ważny bilecik jeśli parkin jest osiedlowy a na nim zero parkowmetrów...itp
Pozdrawiam

Nie widziałem jeszcze parkingu APCOA, który nie byłby wyraźnie oznakowany. Proszę wskazać co to za parking i gdzie?

Mam pewien wątek odnośnie wezwania do zapłaty. Mianowicie w wezwaniu jako podstawa prawna wskazana jest ustawa o samorządzie gminnym, dokładnie w nawiasie wskazany dokument (Dziennik Ustaw 2024 pozycja 609). Akt który wskazano w wezwaniu obowiązywał od 02.04.2024 do 02.10.2024. Wezwanie otrzymałam w lipcu 2025 a dotyczy nieopłaconego wjazdu z sierpnia 2023. Czyli podstawa prawna, która jest wskazana w wezwaniu nie obowiązywała ani w momencie nieopłaconego wjazdu, ani w momencie w którym zostało sporządzone wezwanie do zapłaty. Wydaje mi się że takie wezwanie z dokumentem który wygasł w październiku 2024 nie ma żadnej mocy prawnej i nawet nie wymaga żadnych działań. Czy ktoś mi może to potwierdzić?

ustawa o samorządzie gminnym nadal obowiązuje, zmienił się tylko publikator

Czyli mam rozumieć, że to wezwanie niestety jest ważne czyli obowiązujące.
Głupia sytuacja , jestem pewna , że płaciłam gotówką - bo gdybym płaciła za ten nieszczęsny wjazd kartą to miałabym ślad w historii. Ale nikt nie trzyma wydruku z parkomatu 2 lata. ehhh czyli pewnie nic nie idzie z tym zrobić. Wiem, że jest wiele osób w takiej samej sytuacji.

Czyli mam rozumieć, że to wezwanie niestety jest ważne czyli obowiązujące.
Głupia sytuacja , jestem pewna , że płaciłam gotówką - bo gdybym płaciła za ten nieszczęsny wjazd kartą to miałabym ślad w historii. Ale nikt nie trzyma wydruku z parkomatu 2 lata. ehhh czyli pewnie nic nie idzie z tym zrobić. Wiem, że jest wiele osób w takiej samej sytuacji.

Od kogo to wezwanie i do kogo kierowane? Pewnie do właściciela pojazdu, ale przez kogo wystawione?

Abrakadabra3210 napisał:
Od kogo to wezwanie i do kogo kierowane? Pewnie do właściciela pojazdu, ale przez kogo wystawione?

Wierzycielem jest gmina , która jest właścicielem parkingu , w imieniu której działa dyrektor MOSiR i oni właśnie przysłali wezwanie. Wezwanie skierowane do właściciela pojazdu.

czy do parkomatu jest wprowadzany nr rejestracyjny?

każda wpłata w parkomacie jest rejestrowana a zestawienie tych wpłat powinno być przekazywane powinno byc do gminy (MOSiR)

Powrót