Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie przeoczyłem :)
Gwarancja nie jest umową sprzedaży. Jest świadczeniem jednostronnym, podobnie jak darowizna. Gdyby była umową wzajemną, byłaby raczej rodzajem umowy ubezpieczenia (od zdarzeń przyszłych i niepewnych) a na pewno nie gwarancją.

O czym Ty teraz piszesz? Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przytoczonych przez Ciebie w #439 przepisów prawa.

Pytałeś, dlaczego twierdzę, że gwarancja jest świadczeniem nieodpłatnym. Ustawa o sprzedaży konsumenckiej ma swoje źródło w KC i dyrektywie UE. Zgodnie z dyrektywą, nie pogarsza warunków sprzedaży dla konsumentów, tylko je poprawia. Gwarancja w swojej istocie, określonej w cytowanych przepisach KC, jest jednostronnym zobowiązaniem gwaranta, bez zobowiązania wzajemnego a więc bez odpłatności. W ustawie o szczególnych warunkach itd. nie może być to uregulowane w sposób mniej korzystny dla otrzymującego gwarancję - taka interpretacja art. 13 byłaby sprzeczna z duchem dyrektywy. Trudno zresztą inaczej interpretować zapis: "określa ono obowiązki gwaranta i
uprawnienia kupującego". Nie ma tu ani słowa o wzajemności, o jakiejkolwiek zapłacie.

Mam wrażenie, że nie wiesz, o czym piszesz.

Gwarancja w swojej istocie, określonej w cytowanych przepisach KC,
Te przepisy nie obowiązują przy sprzedaży konsumenckiej.
W ustawie o szczególnych warunkach itd. nie może być to uregulowane w sposób mniej korzystny dla otrzymującego gwarancję
Co nie może być?
Trudno zresztą inaczej interpretować zapis: "określa ono obowiązki gwaranta i
uprawnienia kupującego". Nie ma tu ani słowa o wzajemności, o jakiejkolwiek zapłacie
A jest napisane, że gwarancja dla konsumenta ma być realizowana w sposób bezpłatny?

Jest napisane: "określa ono obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego" - skoro tak, to określanie obowiązków kupującego, w tym jakiejkolwiek zapłaty, będzie wprost sprzeczne z ustawą. Już nie wiem, jak to jaśniej napisać, sorry. :(

Update napisał:
Jest napisane: "określa ono obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego" - skoro tak, to określanie obowiązków kupującego, w tym jakiejkolwiek zapłaty, będzie wprost sprzeczne z ustawą. :(

A skąd u Ciebie taka pokrętna i dziwna logika?
Uważasz, że z cytowanego fragmentu wynika, iż gwarant nie ma żadnych praw, a kupujący obowiązków?
Już nie wiem, jak to jaśniej napisać, sorry.
Boję się, że jak napiszesz jaśniej, to z rzeki absurdu wypłyniemy na ocean bezsensu. ;)

@Update, ja nie wiem jak można nie zrozumieć, że przy sprzedaży konsumenckiej, przepisy KC m.,in 580 nie obowiązują?

Ja jako firma sprzedaje Kowalskiemu - sprzedaż konsumencka jest? Jest. Więc art 580 K.C. nie istnieje dla tego Kowalskiego...

Gwarancja NIE JEST obowiązkiem, więc czas i warunki mogę ustalić sobie sam, a Ty przed zakupem powinieneś sprawdzić jakie są jej warunki.

loco1 napisał:
z cytowanego fragmentu wynika, iż gwarant nie ma żadnych praw, a kupujący obowiązków?

W ten sposób uogólniając możemy nawet zbadać dno tego oceanu. ;)

Przyjmując gwarancję, kupujący nie przyjmuje na siebie żadnych szczególnych, związanych z umową gwarancji, obowiązków. To nie jest umowa wzajemna. Obowiązki przyjmuje na siebie wyłącznie gwarant.

Przyjmując gwarancję, kupujący nie przyjmuje na siebie żadnych szczególnych, związanych z umową gwarancji, obowiązków. To nie jest umowa wzajemna. Obowiązki przyjmuje na siebie wyłącznie gwarant
Powiedz, że to żarty...

@loco1 - ale On ma racje..k Kupujący nie ma nawet obowiązku poinformowania o usterce, gwarant ma sam się domyśleć...

szanowny Jala, zgłoszenie roszczenia z gwarancji jest uprawnieniem a nie obowiązkiem kupującego :-?

Oczywiście, ale w przypadku chęć skorzystania z gwarancji - Twoim zdaniem Kupuj,acy i tak nie ma żadnych obowiązków. Więc produkt ulegnie uszkodzeniu, kupujący chce skorzystać z gwarancji i co... Gwarant ma skorzystać z usług jasnowidza, żeby się o tym dowiedzieć?

a dlaczego ma zgłosić? Przecież nie ma takiego obowiązku zgłosić, że chce łaskawie skorzystać... Sam napisałeś, że kupujący nie ma żadnych obowiązków.

A jak mi zgłosi to ja powiem "ok proszę przywieżć/przysłać towar" i co wtedy...?

po dyskusji tu widzę, że gwarant może w gwarancji napisać co chce - nie ma obowiązku zapoznać nas z tymi regulacjami, a konsument np. podczas wizyty w sklepie wz. z usterką, może zostać wprowadzony w błąd przez sprzedawcę podczas zgłaszania żądania - bo ten zaznaczy na formularzy "gwarancja", a nie niezgodność towaru - i wtedy "po ptokach". Godzimy się na regulacje gwarancji.
A jak gwarant napisze w gwarancji - "naprawa po drugiej usterce jest odpłatna"?

skoro ustawa określa obowiązki sprzedawcy, to po co ta gwarancja?

Po to, że przed zakupem możesz zapoznać się z warunkami gwarancji (gwarancji może nie być wogógole bo nie jest obowiązkowa!!!). Jeżeli warunki Ci nie odpowiadają - nie kupujesz.

kujawiaczkaa napisał:
po dyskusji tu widzę, że gwarant może w gwarancji napisać co chce -
bo ten zaznaczy na formularzy "gwarancja", a nie niezgodność towaru - i wtedy "po ptokach". Godzimy się na regulacje gwarancji.
A jak gwarant napisze w gwarancji - "naprawa po drugiej usterce jest odpłatna"?

Gwarant nie może napisać w gwarancji "co chce". Jest obowiązany
udzielić kupującemu jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji, wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania ze sprzedanego towaru konsumpcyjnego.
W dokumencie gwarancyjnym należy zamieścić podstawowe dane potrzebne do dochodzenia roszczeń z gwarancji, w tym w szczególności nazwę i adres gwaranta lub jego przedstawiciela w Rzeczypospolitej Polskiej, czas trwania
i terytorialny zasięg ochrony gwarancyjnej. Ponadto powinno być w nim zawarte stwierdzenie, że gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową.

A jak gwarant napisze, że naprawa po drugiej usterce jest odpłatna - to taki zapis jest nieważny z mocy prawa. Terminu nie można oznaczać przez zdarzenie niepewne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót