Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witek69, nic pochopnie ,ja mam termin na odpowiedź do sądu do czwartku,,,,, dziś zaczynam pisać pismo.
Abuzywność mojego regulaminu polegała na braku możliwości rozpakowania i oglądnięcia filtra do wody, po zakupie przez internet. Oczywiście w innym punkcie zachęcam wręcz klienta aby sprawdził przesyłkę ale "opakowanie w stanie nie zmienionym" podpadło .
Postaram się wyjaśnić sądowi że filtr do wody zapakowany w fabryczną folię ochronną przed skażeniem ,nie może być otwarty i odesłany. To jest na moją logikę uczciwe wobec klienta obecnego i przyszłego .Mam nadzieję na przekonanie sądu do odrzucenia pozwu .

Enwarp Murof, dzięki za "pocieszenie" ale ja mam dwa pozwy a na poczcie leży prawdopodobnie trzeci. Ja mam termin odpowiedzi 30 dni od ubiegłego czwartku, czyli początek stycznia. Wcześniej już zastanawiałem się nad zamknięciem działalności gdyż firma przynosi niewielkie zyski a jest coraz gorzej.
Przez prawie dwadzieścia lat płacenia ZUS-u i podatków, teraz Państwo mi będzie płacić skoro ma takie prawo...

i jeszcze jedno ,po co się przejmować jakimś pozwem :confused:
przecież za kilkanaście dni będzie KONIEC ŚWIATA:ok:

Na jakiej podstawie sąd powinien zawiesić sprawę, jeśli zlikwiduję działalność gospodarczą? W przypadku zawieszenia firmy wszelkie czynności przed sądem, które nastąpiły przed zawieszeniem są dalej kontynuowane. zdaję sobie sprawę, że zawieszenie i likwidacja to dwie różne kwestie, ale nie znalazłam nic na temat czynności sądowych w przypadku zamknięcia

Art. 174. § 1 pkt 1 kpc - jeszcze trzeba wziąć pod uwagę specyfikę powództwa przed SOKiK.

Czyli dobrze mówiłam,że męża zabiję ( bo to jego firma) ;) i będzie po kłopocie ( oczywiście żartuję, żeby mnie ktoś tutaj o nic nie podejrzewał). A tak na serio to chyba za głupia na to jestem bo dalej nie rozumiem. Znajoma prawniczka powiedziała, że nie ma takiej możliwości aby postępowanie zostało zawieszone....hmmm i dalej człowiek w kropce. Ale dziękuję Colder!

Jak już mówiłem, ja z takim przypadkiem się nie spotkałem, ale trzeba mieć na względzie, że pozwanym przed SOKIK może być tylko przedsiębiorca i tylko w stosunku do takiego podmiotu może zostać wydany wyrok. Teraz kwestia, jaki jest sens wydawania wyroku o uznaniu stosowania niedozwolonej klauzuli na kogoś kto nie jest już przedsiębiorcą i nie może to naruszać interesów konsumentów. Nie ma tutaj - w mojej ocenie - celowości wydania rozstrzygnięcia dla ochrony interesów konsumentów.
Smaczku dodaje jeszcze nowelizacja kpc, która zlikwidowała art. 479[1] w którym było:
Zaprzestanie prowadzenia działalności gospodarczej przez którąkolwiek ze stron stosunku cywilnego po jego powstaniu nie wyłącza zastosowania przepisów niniejszego działu.

Ostatnia edycja:
Tak się zastanawiałem - czy jest możliwość na przyszłość uniknięcia pozwów poprzez dodanie jednego dodatkowego punktu do regulaminu w stylu, że jeśli którykolwiek punkt regulaminu jest sprzeczny z obowiązującym prawem, taki punkt wyłącza się z niniejszego regulaminu i jego postanowienia będą niewiążące dla klienta.

Nie. Ale bardzo łatwo uniknąć pozwów, stosując jedynie zapisy zgodne z prawem.

Teraz kwestia, jaki jest sens wydawania wyroku o uznaniu stosowania niedozwolonej klauzuli na kogoś kto nie jest już przedsiębiorcą i nie może to naruszać interesów konsumentów
Za moment może nim zostać ponownie.

Niestety okazuje się że w praktyce wszystko co działa na korzyść właściciela strony/sklepu może być niezgodne z prawem w stylu, że użytkownik korzysta z serwisu niezgodnie z regulaminem serwisu, rozsyła spam, ale że zapłacił to ja nie mogę mu na przykład zablokować konta i odmówić wypłaty pieniędzy które zapłacił za korzystanie z serwisu.

Pytanie - dlaczego taki punkt nie zabezpieczy moich interesów?

W regulaminie należy umieścić tylko minimum informacji koniecznych zgodnie z wymogami prawa, a nie robic z niego radosnej twórczości według widzimisię. Wtedy problemów nie będzie.

Dlatego powinno ulec zawieszeniu, a nie umorzeniu...
Na jak długo? I kiedy odwiesić? I w jaki sposób sąd ma zostać powiadomiony o konieczności(?) odwieszenia?
Uważam, ze nie to było intencją ustawodawcy, skoro dopuścił również mozliwość pozwu po zaprzestaniu stosowania klauzuli abuzywnej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A czy sąd może wpisać do rejestru klauzul wzorzec który stosowało przedsiębiorstwo, które już nie istnieje..?

Na jak długo? I kiedy odwiesić? I w jaki sposób sąd ma zostać powiadomiony o konieczności(?) odwieszenia?
Tylko, że ten przepis odnosi się do zaprzestaniu stosowania przy jednoczesnym bycie przedsiębiorcy. Kiedy odwiesić? Gdy ustanie przyczyna zawieszenie (vide art. 180 k.p.c.)
Zapewne powód musiałby się wykazać inicjatywą. Sąd ma 3 możliwości:
a) wydać wyrok przeciwko os. fizycznej nieprowadzącej działalność gospodarczą, biorąc pod uwagę stan, który był w chwili wytaczania powództwa
b) zawiesić postępowanie
c) umorzyć postępowanie

Pewne jest tylko, to że w przypadku śmierci przedsiębiorcy postępowanie umarza się, gdyż nie podlega to dziedziczeniu. Ale nie polecam tego sposobu uniknięcia powództwa.

Ostatnia edycja:
Oczywiście masz rację.
I dlatego moim zdaniem w szeroko pojętym interesie społecznym w gre wchodzi jedynie wersja a).

Witek69 napisał:
A czy sąd może wpisać do rejestru klauzul wzorzec który stosowało przedsiębiorstwo, które już nie istnieje..?

pamietaj przedsiebiorstwem jestes Ty ktory nadal istniejesz - dopóki ktos nie powie z wlasnego doswiadczenia ze sad mu umorzyl sprawe z tytułu zawieszenia dzialanosci to nie uwierze w zadne opinie roznych osob (w tym prawników do których nie mam zaufania ;) )

Nikt tu nie rozpatruje kwestii umorzenia ze względu na zwieszenie prowadzenia działalności.

bylem ostatnio na rozprawie w sprawie dwóch klauzul i mam takie przemyslenia:
1) jesli jestescie pewni ze klauzuke sa zakazane nie ma sensu angazowac w to prawnika - szkoda pieniedzy. jesli wiecie tez ze nie wygracie sprawy to nie musicie nic robic - trzeba czekac spokojnie na date rozprawy

2) sad nie zastosuje do was taryfy ulgowej (np. obnizenie kosztów postepowania sadowego) - jak zrozumialem sedziego jesli ktos prowadzi dzialalosc gosp. do nie ma takiej mozliwosci, jesli ktos juz nie prowadzi dzialanosci to byc moze jest taka mozliwosc - w moim przypadku sad zasadzil 2x600 zl za kazxda sprawe mimo ze te dwie sprawy bylu polaczone w jedna sprawe
3) jesli macie jakies argumenty to trzeba je zglosic koniecznie w odpowiedzi na pozew
4) wazne - w ciagu 7 dni od posiedzenia sadu powinniscie koniecznie wnosic o uzasadnienie wyroku na pismie - zawsze to opóźni koniecznosc zaplaty kosztów a i bedziecie mieli mozliwość odwolania sie do sadu apelacyjnego (tylko czy bedzie warto ?)
5) myślę ze sad jest zadowolony z takich przepisów jakie teraz istnieja - skarb panstwa zbiera niemale kwoty z tego tytułu,a praca dla sedziego niezbyt skomplikowana.
6) podobno sa prace w sejmie nad zmiana przepisów:
- zlikwidowanie par. ktory umozliwie sciaganie przeds. 6 mies wstecz od stosowania klazuli,
- koniecznosc zwrocenie sie wpierw do przedsiebiorcy w sprawie klazuli zakazanej a dopiero potem do sadu

Colder napisał:
Nikt tu nie rozpatruje kwestii umorzenia ze względu na zwieszenie prowadzenia działalności.

dzieki za uwage - musimy sie precyzyjnie wyrazac, ale nadal podtrzymuje moja wypowiedz tyle ze z fraza "ze wzgeldu na zamnkniecie dzialalnosci" -

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót