Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mieki napisał:
w moim przypadku sad zasadzil 2x600 zl za kazxda sprawe mimo ze te dwie sprawy bylu polaczone w jedna sprawe

Jeśli można wiedzieć to na jakiej podstawie sprawy zostały połączone?
Co z kosztami wpisu do rejestru klauzul niedozwolonych?

Pozdrawiam
Witek

Witek69 napisał:
Jeśli można wiedzieć to na jakiej podstawie sprawy zostały połączone?
Co z kosztami wpisu do rejestru klauzul niedozwolonych?

sprawy wplynely w jednym dniu wiec sad nie mial problemow aby te sprawy polaczyc, dotycza tego samego regulaminu - mozliwosc polaczenia spraw wynika z KPC. jak uslyszalem na poczatku rozprawy o polaczeniu to sie ucieszylem ze "zaoszczedzę 600 zl - ale nic z tego sedzie od razu powiedzial ze nie ma to wplywu na koszty postepowania i policzy 2x600zl (nie znam na tyle przepisów ale chyba mógł tak zrobic - dziala w sumie w interesie Skarbu Panstwa a Panstwo doklada komu moze :(
jesli chodzi o koszty wpisu to sądu to nie interesuje - wysyla wyrok do monitora (lub do UOKiK??) i po ogloszeniu klauzul przyjdzie rachunek do zaplacenia. oplata za ogloszenie w MP wynosi 70gr za kazdy znak (rowniez spacje), wiec jesli ktos pisze dlugie regulaminu to moze troche stracic

Dziękuję za odpowiedź,
z tego co czytałem powinny też dojść "koszty postępowania na rzecz powoda" czyli dla Towarzystwa od każdej sprawy chyba 360 zł
Pozdrawiam
W.

Witam

Mam 2 pytania:

1) Czy może ktoś poradzić co odpisać na pozew, jeśli dzisiaj telefonicznie dowiedziałem się, że do sądu wpłynęły już wnioski powoda o cofnięcie pozwów i ewentualnie jak powinien wyglądać wzór pisma? Jak zakładam do końca terminu na odpowiedź nie będzie decyzji sądu o umorzeniu sprawy.

2) Czy po umorzeniu sprawy (zakładam że taka będzie decyzja) sąd zasądza po 600 zł na sprawę, czy też jako że de facto sprawy w sądzie nie było nie ma tych opłat? Ewentualnie jeśli są, czy można wnosić jakoś o ich umorzenie w takim przypadku?

Pozdrawiam

W przypadku punktu 2) jedyne koszty to 360 zł haraczu od pozwu, które Pan zapewne zapłacił..
Co do punktu 1) to z tego co się dowiedziałem prawdopodobnie nie trzeba odpisywać tylko czekać.

Witam,

I ja tradycyjnie dostałam pozew od pewnego "przesympatycznego" stowarzyszenia z Katowic za przeoczony - biję się w pierś - punkt regulaminu.

Ponieważ wątki są wielostronicowe, czy ktoś może w ramach pomocy wkleić proponowaną odpowiedź na pozew (w pozwie informacja dot. 30 dni na takową).

Oczywiście regulamin już zmieniłam, natomiast zadziwiło mnie proponowane podwojenie kosztów do 720PLN bez obecności ich przedstawiciela, jak rozumiem to jakaś sztuczka na zarobienie?

Co powinno być w odpowiedzi na taki pozew, jeżeli bym się zgodziła z zarzutem poinformowała o zmianie, ale zasugerowała jednak nie podwajanie kosztów dla "stowarzyszenia"?

Możesz próbować przyczepić się do tego, że stowarzyszenia z Katowic nie ma w KRS, co oznacza, że jest to stowarzyszenie zwykłe (o ile w ogóle jest to stowarzyszenie, bo tego nie udało się ustalić) i od maja tego roku można je traktować jako niemające zdolności sądowej - zgodnie ze zmianami w KPC.

Było o tym więcej kilkanaście stron wcześniej, niestety wynikło już po tym, jak mój ojciec napisał swoją odpowiedź.

W kwestii zdolności sądowej polecam komentarz do kodeksu postępowania cywilnego pod red. A. Jakubeckiego (wyd. Lex, 1.07. 2012 r.), P. Telenga stwierdza, iż przepis nie tylko legitymuje czynnie Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz podmioty wymienione w art. 47938 § 2, lecz także nadaje tym jednostkom organizacyjnym zdolność sądową.

Kodeks postępowania cywilnego. Komentarz - Jakubecki Andrzej KNT.pl

Ostatnia edycja:
Update napisał:
W kwestii zdolności sądowej polecam komentarz do kodeksu postępowania cywilnego pod red. A. Jakubeckiego (wyd. Lex, 1.07. 2012 r.), P. Telenga stwierdza, iż przepis nie tylko legitymuje czynnie Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz podmioty wymienione w art. 47938 § 2, lecz także nadaje tym jednostkom organizacyjnym zdolność sądową.

Kodeks postępowania cywilnego. Komentarz - Jakubecki Andrzej KNT.pl

Brakuje cytatu z tego komentarza.

Owszem, nadano im zdolność sądową, ale nie bezwarunkowo. Organizacjom pozarządowym przysługuje taka zdolność tylko w zakresie zadań statutowych oraz tylko na rzecz osoby fizycznej i "za zgodą osoby fizycznej wyrażoną na piśmie". Zmiana brzmienia art. 61 i ratio legis nowelizacji nie miałyby sensu, gdyby czynić w sprawie klauzul wyjątek dla tak nieformalnych organizacji jak stowarzyszenie zwykłe. Ponadto nic nie wiadomo o statucie takiego stowarzyszenia, prawdopodobnie w ogóle nie istnieje. Jak określić spełnienie tej przesłanki?

12_angry_men napisał:
Owszem, nadano im zdolność sądową, ale nie bezwarunkowo. Organizacjom pozarządowym przysługuje taka zdolność tylko w zakresie zadań statutowych oraz tylko na rzecz osoby fizycznej i "za zgodą osoby fizycznej wyrażoną na piśmie". Zmiana brzmienia art. 61 i ratio legis nowelizacji nie miałyby sensu, gdyby czynić w sprawie klauzul wyjątek dla tak nieformalnych organizacji jak stowarzyszenie zwykłe. Ponadto nic nie wiadomo o statucie takiego stowarzyszenia, prawdopodobnie w ogóle nie istnieje. Jak określić spełnienie tej przesłanki?

Postępowanie w sprawie uznania postanowienia wzorca umowy za niedozwolone jest właśnie szczególnym, wyjątkowym postępowaniem.

"Postanowienia regulaminu, jako ustalonej przez jedną ze stron szczególnej postaci wzorca umowy (art. 384 § 1 k. c.), podlegają kontroli abstrakcyjnej (czyli oderwanej od konkretnej sprawy) w postępowaniu o uznanie postanowień wzorca umowy za niedozwolone, wszczętym także przez podmiot niezwiązany umową z podmiotem posługującym się wzorcem. ...
W takim przypadku powództwo może wytoczyć każdy z uprawnionych przez przepisy podmiotów, jeżeli uzna, że dany wzorzec może być niedozwolony. "

Tak - Sąd Najwyższy - Izba Cywilna w wyroku z dnia 20 stycznia 2011 r. sygn. akt: I CSK 218/2010

Uprawniony do złożenia pozwu jest każdy konsument, każda osoba fizyczna. Jakie zatem ratio legis przemawia za tym, by nie mogła tego zrobić grupa konsumentów, nawet całkiem luźno powiązana?
A skoro kontrola jest abstrakcyjna, oderwana od konkretnej sprawy, to skąd osoba fizyczna "udzielającą zgody na piśmie"?
Ani doktryna ani orzecznictwo nie podziela Twoich zastrzeżeń.

Witam.
Jestem kolejnym pozwanym za klauzule niedozwolone. W moim przypadku chodzi o właściwość sądów do rozpatrywania sporów.
Moja wina, nie zamierzam się z tego tłumaczyć.
Przejrzałem kilkanaście stron wątku i mam mieszane uczucia.
Proszę o radę jakie będą koszty jeśli odpiszę na pozew, przeproszę za gapiostwo, wyjaśnię, że nigdy nie miała miejsca sytuacja nawet bliska sądowemu rozpatrywaniu sporu (sprzedaję drobne rzeczy, ceny maksymalnie kilkaset złotych, nie wyobrażam sobie sporu w sądzie o 50 złotych na przykład), że regulamin jest przejrzany i poprawiony.
Czy mogę prosić o nieobciążanie mnie kosztami zastępstwa procesowego? Jakie mam szanse na to?
Z jednej strony chciałbym to załatwić szybko i tanio a z drugiej nie chcę płacić komuś kto żeruje na mojej pracy.
Nie piszcie mi proszę, że powinienem to wszystko wiedzieć jako przedsiębiorca. Jak będę kiedyś merlinem, pocztą czy innym mpikiem zatrudnię prawników i będę miał gdzieś klauzule niedozwolone.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Witam
Czy zamiast zaśmiecać Szanowne Forum nie prościej byłoby stworzyć jakiś względnie sensowny szablon Regulaminu. Przecież to nie od Regulaminu sklepu zależą jego ewentualne zyski tylko od towaru, sposobu obsługi klienta i ewentualnej reklamy i opinii pozytywnych lub negatywnych w sieci.
Odnoszę wrażenie, że będziemy mieli za chwilę parę tysięcy kancelarii prawniczych w miejsce sklepów internetowych co do niczego nie prowadzi.
Zawsze znajdzie się Klient z dziwną sprawą, którą można w jakiś sposób rozwiązać bo i tak niezależnie od Regulaminów obowiązują przepisy prawa.
A teraz co.
Tylko karanie, karanie i karanie z czego nic nie wynika za wyjątkiem stresu.
Większość mniejszych sklepów cokolwiek by nie miała w Regulaminie jest na tyle elastyczna, że Klient
nie ma żadnych problemów.

Pozdrawiam.
P.

Jestem za, zrób taki regulamin (zapłać kancelari) i daj do ogólnego użycia...

JALA napisał:
Jestem za, zrób taki regulamin (zapłać kancelari) i daj do ogólnego użycia...
Co oczywiście jak pokazuje życie nie daje gwarancji, że to będzie dobrze zrobione.

Może tym razem administracja nie usunie, albo usunie a ktoś zdąży skorzystać. Zgodnie z prośbą Przemcio71 odnośnie regulaminu- od jakiegoś czasu można znaleźć właśnie taki regulamin (krótki, naszym zdaniem modelowy) bezpłatnie na naszej stronie internetowej. Tutaj jego kopia.

1.Sklep internetowy xxxxx (zwany dalej sklepem) prowadzony jest przez: XXX. z siedzibą w xxxxxxx, ul. Xxxxx XX-XXX xxxxxx, wpisaną do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem XXXXX /Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gosp. przez Burmistrz xxxxx, NIP Xxxxxx, Regon xxxxxx
2.Wszystkie produkty oferowane przez sklep są fabrycznie nowe, pozbawione wad prawnych i fizycznych.
3.Ekspozycja internetowa sklepu nie stanowi oferty w myśl art. 661 Ustawy z dnia z dnia 23 kwietnia 1964 r - Kodeks cywilny, a jedynie zaproszenie do prowadzenia negocjacji. Stan związania ofertą następuje w momencie potwierdzenia zamówienia przez sklep.
4.Sklep internetowy umożliwia następujące sposoby płatności
a) Płatność przelew
b) Płatność za pobraniem
5.Wszystkie towary są wysyłane za pośrednictwem Poczty Polskiej. W przypadku uszkodzeń paczki zalecane jest spisanie protokołu szkodowego, który ułatwi dochodzenie ewentualnych roszczeń.
6.Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny konsument dokonując zakupu za pośrednictwem sklepu internetowego ma prawo odstąpienia od umowy w terminie 10 dni od otrzymania przesyłki. Wystarczy wysłanie w tym terminie oświadczenia pocztą lub mailem. Prawa i obowiązki stron związane z realizacją ww. uprawnienia uregulowane są w przepisach powołanej wyżej ustawy.”]
7.Procedura reklamacyjna jest przeprowadzana zgodnie z postanowieniami Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Konsument ma prawo do złożenia reklamacji w ciągu 2 miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową. Sklep odpowiada za niezgodność towaru jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu.
8.Reklamację należy składać w siedzibie sklepu, pisemnie na adres sklepu lub za pośrednictwem adresu mailowego xxxxx@xx.pl. Sklep ustosunkuje do reklamacji w ciągu 14 dni od jej zgłoszenia. Reklamowany towar należy dostarczyć na adres sklepu: XXXXXX
9.Sklep zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu, wszelkie zmiany regulaminu wchodzą w terminie 7 dni od ich ogłoszenia. Zamówienia złożone przed wejściem w życie zmian realizowane są na dotychczasowych zasadach.
10.Spory wynikłe na tle stosowania niniejszego regulaminu będą rozpatrywane przez sądy powszechne właściwe wg przepisów Ustawy z dnia 17 listopada 1964 – Kodeks Postępowania Cywilnego

Mam nadzieję, że jakoś pomogliśmy. *****

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Z tego co zauważyłem to najczęściej UOKiK dowala za:
- opłatę przy wysyłce reklamacji na koszt klienta,
- brak możliwości zwrotu rozpakowanego towaru,
- rozpatrywanie sporów w Sądzie w którego zasięgu jest sprzedający a nie gdziekolwiek
- opłaty manipulacyjne potrącane przez sprzedającego
- powoływanie się na przepisy K.C. w razie "W"
- brak odpowiedzialności sprzedającego za paczkę zanim dotrze do kupującego
- czasu na zwrot towaru przez kupującego
- fochy sprzedającego z przyjmowaniem reklamacji
Większość wyroków UOKiK dotyczy w/w spraw.
Jak się ktoś rozpędzi z regulaminem i wypisuje niepotrzebne rzeczy to też jest problem choćby
robił to w dobrej wierze.

90 % zawartości Regulaminu sklepy mają podobne.
Różnice polegają w specyfice oferowanych produktów.
W czym więc tak naprawdę tkwi problem żeby coś takiego zrobić ?
Suchy , zwięzły Regulamin bo zauważyłem, że im mniej napisane tym lepiej.

@JALA , sorry, idąc Twoim tokiem rozumowania za chwilę będziesz płacił kancelarii za pisanie postów na forum i tak jak wspomina @allees nie będziesz miał gwarancji czy wszystko jest OK.
Ale skoro lubisz płacić - Twoja sprawa.
Chciałem tylko zauważyć, że nie wszystkie e-sklepy to "rekiny" i tym przydałoby się wsparcie.

O zacząłem pisać post i ... jest .
@Fundacja FOKS , bardzo dziękuję!
P

Ostatnia edycja:
Dostałem ostatnio ofertę na : "Wzór regulaminu sklepu internetowego wraz
z jego 12-miesięczną aktualizacją" w cenie 99 zł i zastanawiam się czy warto, proszę o ewentualne opinie jeśli ktoś już z tego korzysta ****

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie korzystałem bo to WZÓR.
Z Fundacji FOKS masz to na początek gratis a potem jak się"odbijesz" trochę to może warto Ich wesprzeć finansowo. Twoja decyzja ale myślę,że warto. To prawie jak GNU/GPL.
Parę razy skorzystasz a potem i tak chętnie sam zapłacisz parę złotych w ramach uznania za czyjąś pracę.
Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam
P.

Ja zapłaciłem 360 x 3 firmie która pozwała, wycofali pozwy, z sądu przyszło umorzenie postępowania i przeniesienie kosztów na Skarb Państwa, więc raczej nie ma prostszej i tańszej drogi. Nawet jeśli 1 czy 2 sprawy były do wygrania, to nawet w przypadku jednej przegranej niestety to się bardziej finansowo opłacało, nie mówiąc o czasie.

@Użytkownik100018

Trudno nazwać to regulaminem, skoro nie ma tam informacji wymaganych przez regulamin, w tym również informacji, które powinny zostać udostępnione konsumentowi przed zawarciem umowy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót