Wezwanie na posterunek-alimenty

• Autor wątku Autor wątku poszukujący_pomocy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poszukujący_pomocy1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam! Przed wczoraj dostałem pismo,że mam się zgłosić na posterunek w sprawie alimentow....

byla dostaje alimenty z Fa...

Pierwszy raz zdarzyło mi się takie coś... Czy to daje mi do myślenia? I chcą mnie zamknąć???

Doradzałbym się zgłosić, najprawdopodobniej zostało wszczęte przeciwko Panu postępowanie. Ale nie wiedząc czego dotyczy wezwanie, to tylko spekulacja.
Proszę mieć na uwadze, iż:

Przepis prawny:
Art. 209.
§ 1. Kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej osoby i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu.

zdarzyło się to pierwszy raz takie wezwanie..
Czy o odrazu za pierwszym razem mogą mnie zamknąć??? czy jakieś ostrzeżenie typu zawiasy??

Odrazu do wiezienia nie pojdziesz
Teraz dostales Ty i Twoja była żona na przesłuchanie-potem sprawa może trafic do Sądu z art 209 kk(najwyzsza kara to 2 lata wiezienia).
Wszystko zalezy od tego ile czasu nie placiles i czy splacasz zadłużenie-ogólnie teraz bedzie mial nieciekawie.

Ostatnia edycja:
Ja tez dostałem pierwszy raz takie wezwanie Podejrzany o przestępstwo z art 209& 1kk i czy tez mam sie spodziewać ze mnie zamkną na samym wejściu? Chciałbym chociaż wiedzieć a zeby pożegnać sie z rodzina.

Po przesluchaniu prokurator moze skierowac sprawe do Sądu i to Sąd decyduje jaki bedzie wyrok

Witam moj facet dotal zawiadomienie z GOPS ze zostalo wyslae do prokuratury zawiadmomienie o zaistnieniu przeslanek o uporczywym uchylaniu sie od obowiazku alimentacyjnego co teraz mu za to grozi przesluchanie przez prokuratora przez policje czy odrazu wiezienie?

Teraz będzie miał wezwanie na policje i będzie przesłuchiwany i potem prokurator decyduje o jego losie.
Oczywiście może trafić i za kratki i najwięcej dostać za to do 2 lat .jak pójdzie siedzieć to i tak dług będzie miał jeszcze większy to najlepiej pomóż mu to splacac

aha rozumiem a czy to prawda ze moze miec tez za to wyrok w zawieszeniu i kuratora?
Wiec jakbedzie przesłuchiwany przez policje musi mowic ze bedzie splacal zadłuzenie nie zawsze w zasadzonej kwocie ale bedzie to robił regularnie tak?

i jeszcze jedno on juz zaczął wpłacac narazie po ile moze bo u nas na wsi z praca jest krucho jedynie dorywczo ma szanse zarobic pare zl

Tak może mieć wyrok w zawieszeniu i kuratora ( w ostateczności może iść siedziec). Tak jak pisałam pomóż mu spłacać im szybciej splacicie i będziecie płacić alimenty bieżące w pełnej kwocie to problem będzie z glowy.
Duży ma dług alimentacyjny?

Narazie tylko są zapowiedzi jak dalej będzie nie wiadomo ale są prace nad tym żeby wkońcu się wziąć za alimenciarzy.

kolo 70 tys...on dla swojej bylej dawal pieniadze jak mieszkali razem i mial zasadzone alimenty z tym ze niewiedzial ze ona mu za plecami takie szopki robi,ciagle twierdzila mu ze je wstrzymala

O matko 70 tys nieźle!
To nie zaciekawie będzie miał
Mieszkali razem i płacił alimenty?

Gdyby odbierał korespondencję, w urzędach miał aktualne informacje o miejscu zamieszkania i zameldowania oraz reagował na wezwania komornika to po tygodniu od wszczęcia postępowania wszystko by wiedział na bieżąco.

Jeśli nie ma pracy na wsi to niech jedzie pracować do miasta bo jak go wsadzą to sobie jedynie popracuje w więzieniu, co i tak zostanie zajęte przez komornika.

dawal jej pieniadze tzn wyplaty i niewiedzial ze nadal ma alimenty...
co masz na mysli z tym nie zaciekawie??

Jedyna dobra rada -pomóż mu splacac i to w kwotach takich konkretnych bo niedługo paczki do więzienia będziesz musiała robić. Zobacz co Ziobro zapowiada a jak to wejdzie to już kiepsko bardzo będzie

Kiepsko dla kogo skoro i tak podatnicy utrzymują dzieci takich "ojców"
Na wolności sobie dynda i płaci grosze to niech garuje dla odmiany.

no mamy taki zamiar a jesli zaczniemy systematycznie wplacac na konto komornika nic mu nie bedzie grozilo?

LLawyer a myslisz ze wiezienie cos zmienia?? skoro dług i tak zostaje a podatnicy taka osobe wwiezieniu tez musza utrzymywac za kwote znacznie wyzsza niz miesieczne zobowiazanie alimentacyjne

Powrót