Wezwanie na rozprawę spadkową a nieusprawiedliwionr niestawienie się

• Autor wątku Autor wątku Janka19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janka19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

w ubiegłym roku zmarł mój ojciec i zostawił odręcznie napisany testament, w którym przepisał cały swój majątek tylko mojej mamie. Mama złożyła testament wraz z innymi koniecznymi dokumentami (akt zgonu, akty urodzenia) w sądzie spadku. Niedawno otrzymałam WEZWANIE STRONY DO OSOBISTEGO STAWIENNICTWA (z dopiskiem na końcu dokumentu - stawiennictwo obowiązkowe - nie było napisane, pod jakim rygorem). Czy grozi mi kara grzywny (albo jakakolwiek inna) jeżeli nie zjawię się w sądzie i nie usprawiedliwę swojej nieobecności? Czy zapewnienie spadkowe złożone przez moją mamę powinno być dla sądu wystarczające i sprawa może zakończyć się bez mojej obecności? Bardzo proszę o odpowiedź

Zapewne jesteś uczestnikiem postępowania. Nie masz obowiązku przychodzenia na rozprawę, jeśli nie przyjdziesz to nic ci nie grozi, ani grzywna, ani doprowadzenie przez policję - w postępowaniu cywilnym generalnie nie ma takich możliwości. To jest w twoim interesie, aby pójść na rozprawę, ale decyzja należy do ciebie.

Obowiązek stawić ma się świadek - wtedy na wezwaniu będzie napisane, że jest to wezwanie świadka.

Powrót