Wezwanie na rozprawe

• Autor wątku Autor wątku netsplit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

netsplit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Proszę o poradę w następującej sprawie:

We wrześniu 2006 roku rozpocząłem studia na prywatnej uczelni, po pierwszym semestrze (luty 2007) przestałem uczęszczać i opłacać naukę. Szkoła we wrześniu 2007 przysłała mi pismo, że zostałem skreślony z listy studentów (zwykłym listem). Pod koniec sierpnia 2010 dostałem listem poleconym pismo od firmy windykacyjnej (KGPN) wzywające do zapłaty długi za nieopłacony semestr. Zignorowałem wezwanie w związku z tym, że ostatnia rata za szkołę powinna być wpłacona maksymalnie do 20 maja 2007r (wg tabeli wpłat jaką posiadam), więc pismo wzywające do zapłaty przyszło po ponad 3 latach, a więc należność wg mojej wiedzy uległa przedawnieniu. W grudniu 2010 dostałem pismo z sądu, że została założona mi sprawa przez KGPN wraz z wezwaniem do zapłaty + koszta sądowe. W ciągu 14 dni odesłałem do sądu Formularz Sprzeciwu (w 2 kopiach) w którym powołałem się na: Art. 751 Z upływem lat dwóch przedawniają się:
1) ...
2) roszczenia z tytułu utrzymania, pielęgnowania, wychowania lub nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone.

Pod koniec stycznia 2011 otrzymałem wezwanie na rozprawę Sądu, która odbędzie się 14 lutego 2011. I tu moja prośba do Was o poradę, jak się na nią przygotować, jakie informację powinienem posiadać aby skutecznie się obronić. Moje stawiennictwo zostało oznaczone jako "obowiązkowe".

Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam - Michał

netsplit napisał:
moja prośba do Was o poradę, jak się na nią przygotować, jakie informację powinienem posiadać aby skutecznie się obronić. Moje stawiennictwo zostało oznaczone jako "obowiązkowe".

Witam ponownie. Mogę liczyć na jakieś wskazówki osób, które mają trochę rozeznania w podobnych sprawach?

Pozdrawiam

Trochę dziwne, bo zwykle powód w takich wypadkach wycofuje pozew, aby zminimalizować koszty - jeśli nie korzystasz z zawodowego prawnika, to tylko koszty procesu. Może przeoczyli pismo z sądu. Jesteś pewny, że nie podpisywałeś jakiegoś uznania długu ?

Pójdziesz, będziesz odpowiadać na pytania zadane przez sąd. Całą twoja obrona, to powołanie się na wymieniony artykuł z kc. Sąd może ewentualnie ustalać, czy nie miała miejsce jakaś czynność przerywająca bieg przedawnienia.

Napisz, jak się skończyło.

Nie, nigdy nic nie podpisywałem, kiedyś udało im się do mnie dodzwonić ale też nic nie potwierdziłem. Dam znać w poniedziałek jak to się skończyło.

Witam. Pozew został cofnięty przez reprezentanta Powoda, pismo zostało dostarczone przed rozprawą a ja dostałem dzisiaj jego kopię. Była pewna niespójność w podpisach (inna osoba podpisała cofnięcie pozwu niż ta co reprezentowała wcześniej tą sprawę). W ciągu 3 dni mają złożyć korektę i sprawa zostanie zamknięta, jeśli tego nie zrobią, sąd wezwie mnie jeszcze raz i wtedy z urzędu sprawa zostanie umożona.

Pozdrawiam - Michał

Witam.Również mam pytanie.
W ost. czasie została przełożona sprawa moich znajomych . Dowiedziałam się ,że kolega podał moje dane i zeznał ,że byłam przy zdarzeniu pobicia i kradzieży.Chce abym potwierdziła ,że stał koło mnie i nie uczestniczył w zdarzeniu. To wszystko było ponad 2 lata temu i na prawdę nie pamiętam co dokładnie było ,więc czy zostanę w jakiś sposób ukarana gdy nie pójdę na rozprawę ?I jeśli mam 17 lat to muszę uczestniczyć w rozprawie z rodzicem ?

Powrót