Wezwanie o wyjawienie majątku przez dłużnika

• Autor wątku Autor wątku szara60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
NieAndrzej napisał:
Nie rozumiesz podstawowej rzeczy. Właśnie po to wierzyciel zakłada sprawę w sądzie i otrzymuje tytuł wykonawczy, żeby z pomocą państwa odzyskać od ciebie pieniądze niezwłocznie, pod przymusem, a nie żeby dalej się z tobą użerać i czekać rok na spłatę w ratach.

Czas na ugody i raty był przed postanowieniem sądu. Teraz wierzyciel może, ale nie musi się na to godzić i w każdej chwili może próbować innych sposobów na odzyskanie swoich pieniędzy, po to ma tytuł sądowy.

Gdybyś mogła sobie dalej spłacać jak ci się podoba, to cały aparat przymusu, wydawanie wyroku i komornik nie miałyby sensu.

W twojej sytuacji wierzyciel skorzystał jedynie ze swojego prawa i nie łamie przy tym żadnego przepisu. Postępowanie komornicze nie musi być umorzone. Nie jest skuteczne, bo długu nie spłaciłaś w całości jeszcze. Nie dość, że spłacasz w ratach, to jeszcze dołożyłaś sobie kolejne raty za komputer, zamiast te pieniądze wpłacać do wierzyciela zgodnie z nadanym przez sąd obowiązkiem.

W odpowiedzi na twoje pytanie, możesz uniknąć spłacając dług.

Pozostawię bez komentarza.

Jeśli uważa że ma takie prawo to niech płaci 400 zł i składa wpis samodzielnie a nie używa furtkę prawną i Sąd jak własne narzędzie do ściągania długów za pieniądze podatników również moje i twoje. Samo Państwo Polskie jest zadłużone po uszy więc nie umoralniajmy na siłę. Jeśli spłacam tzn że reguluje zobowiązania na miarę swoich możliwości prawda?

Wyjawienie majątku dłużnika w Sądzie

Jestem wierzycielem. Od 2011 r. próbuję bezskutecznie wyegzekwować spłatę długu. W 2011 r. egzekucja komornicza była bezskuteczna. W 2012 r. w czasie wyjawienia majątku w Sądzie stwierdził, że nic nie ma, a wypłatę pobiera w gotówce (pracował w firmie, swojej siostry, która faktycznie była "słupem", ale fakt pokrewieństwa wówczas zataił). Od 2015 r., prowadzi spółkę z o.o., która zarejestrowana jest w Wielkiej Brytanii. Chcę zapytać, czy wniosek o wyjawienie majątku w Sądzie musi poprzedzić nowa egzekucja komornicza, czy wyjawienie majątku mogę przeprowadzić bez wszczynania egzekucji komorniczej?

Powrót