wezwanie od firmy BEST

• Autor wątku Autor wątku djmcmarco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bardzo dziekuje,myslalam tylko ze nie mozna orzekac w jednej sprawie dwa razy,ale w tym przypadku?no coz bardzo dziekuje,tylko to prawo jest bardzo dziwne,jezeli zwykly Kowalski nie odwolal sie w terminie,gdyby nie uzupelnil wnioskow formalnych to mowiac krotko mial by pozamiatane w tym prawie nawet jak jest umorzenie prawomocne to i tak nic to nie zmienia mozn wystepowac do komornika tyle razy ile sie tylko windykatorowi podoba,nie jest wazne czy dopelnil swoiuch obowiazkow czy nie,osoba ktora popelnila ciezkie przestepstwo po 10 latach jest czysta wobec prawa,w tym przypadku mozna przerywac bieg przedawnienia nawet przez 100 lat.
Pozdrawiam.
Ps zapytam tylko czy majac jakies watpliwosci mozna sie zwrocic o komentarz ?.

Jeszcze raz ja,kiedys dowiedzialam sie ze Sad Apelacyjny wydal postanowienie ze jezeli w tej samej sprawie toczylo lub toczy sie postepowanie Sad powinien pozew odrzucic,ale chyba cos zle przeczytalam.

Ale przecież Sąd wysłał Ci co masz zrobić. I miałaś to zrobić. Co więcej. W pouczeniu miałaś wyraźnie z jakim rygorem wiąże się nie złożenie uzupełnienia braków w terminie. Więc nawet zwykły Kowalski jest sobie w stanie z tym poradzić. A jeśli nawet nie, to 7 dni to jest kupa czasu na znalezienie kogokolwiek kto mógłby pomóc.
A co do Twoich wątpliwości: BTE to nie jest orzeczenie sądu. Więc nie toczyło się nigdy żadne postępowanie o zapłatę. Mimo tego że tak Ci się wydaje.
A umorzenie egzekucji nie oznacza że dług znika. I można przerywać bieg przedawnienia nawet 100 lat. Jak nie masz szans na spłatę długu, to dla zwykłego Kowalskiego przewidziano możliwość złożenia wniosku o upadłość konsumencką.

Widocznie zle sie wyrazilam,
w 2001 roku gdy Bank PKO BP zlozyl pozew w sadzie ja przyjelam to do wiadomosci bo przeciez gdy sie bierze kredyt to trzeba go splacic,to normalne wszystko bylo jak trzeba,komornik egzekucja,to bylo do przewidzenia,Pani komornik po prawie czterech latach egzekucje umorzyla z art.823,natomiast o ta sama zaplate zostal zlozony pozew juz nie przez bank,tylko przez windykacyjna firme ktora resztki dlugu wykupila do innego sadu ja zlozylam odwolanie w terminie tylko ze nie na druku na ktorym powinnam to zrobic,w odwolaniu podalam ze w tej samej sprawie kilka lat temu wyrok juz zapadl,nawet prawnik gdy poszlam do niego gdy odrzucono moje odwolanie powiedzial ze przynajmniej powinni to odwolanie przeczytac,wtedy by sprawy nie bylo ba sam Sedzia ktory ze mna rozmawial powiedzial ze gdyby to zalezalo od Sadu tej sprawy by nie bylo,ale wniosek odrzucil sekretariat widzac ze odwolanie nie zostalo napisane na pismie urzedowym.Dlatego tylko zapytalam czy mozna w tej samej sprawie po raz drugi isc do Sadu,teraz zadnej sprawy nie bylo do co bylo egzekwowane dwa razy bedzie trzeci razale bez Sadu.

Ja tylko zapytam: czy to BEST jest tutaj wierzycielem? Bo jeśli było tylko BTE 7 lat przed sprawą, to wystarczyło w sprzeciwie podnieść zarzut przedawnienia i już. Ale tego nie zrobiłaś, a teraz to już trochę za późno.

To już nie wiem. PKO złożyło pozew, czy BTE? Zresztą, to nie ma żadnego znaczenia. Aby mówić o powadze rzeczy osądzonej, musi być zgodność podmiotowa i przedmiotowa sprawy. A tutaj tego nie było w żadnym wypadku.

Pierwotnym wierzycielem byl Bank PKO BP,ktory wniosl po raz pierwszy sprawe do Sadu,obecnym wierzycielem jest Firma windykacyjna ULTIMO ktora w tej samej sprawie wniosla pozew do Sadu.

Wydaje mi się, że @digiton wyraził się jasno. Nikt nie będzie w stanie Ci pomóc, jeśli nie zaczniesz dokładnie określać wydarzeń.

wniosl po raz pierwszy sprawe do Sadu
Jaką sprawę? Postępowanie klauzulowe na podst. BTE? Pozew z powództwa cywilnego o zapłatę? Inne?

obecnym wierzycielem jest Firma windykacyjna ULTIMO ktora w tej samej sprawie wniosla pozew do Sadu.
Kiedy nastąpiła cesja? Tutaj przynajmniej jest jasne, że jest to pozew, co w wypadku banku nie jest oczywiste, a do teraz nie raczyłaś tego napisać...

Sprobuje jeszcze raz nie bardzo znam sie na prawie,ale po kolei,w 2000 roku wzielam kredyt konsumpcyjny,ze wzgledu na moja nieregularna splate rat wierzyciel a byl nim Bank PKO BP wystapil do Sadu o nakaz zaplaty oparty na Bankowym tytule egzekucyjnym bo BTE byl tak mam napisane w pozwie,w 2001 roku nastapila egzekucja dlugu przez Komornika,w 2003 roku Komornik to co zostalo z dlugu umorzyl postepowanie egzekucyjne,nikt od decyzji Komornika nie wniosl odwolania,w 2006 roku na podstawie cesji dlug przejela firma windykacyjna ULTIMO i w 2008 roku nie wniosla do komornika przerywajac bieg przedawnienia poszla do Sadu i wniosla o Sadowy nakaz zaplaty co tez Sad uczynil,dlaczego opisalam to szczegolowo.W tym samym roku nastapila ponowna egzekucja tego samego dlugu nie pomiejszona o pierwsza egzekucje,w recz przeciwnie bylo do splacenia jeszcze raz tyle,w 2013 roku Komornik postepowanie egzekucyjne umorzyl na podstawie art.823 kpc.W piatek otrzymalam pismo od Komornika o zajeciu mojej emerytury na rzecz ULTIMO tej samej z 2001 roku,z 2008 roku kwoty kredytu z 2000 roku.Prosze sie nie zloscic,na moja osobe jestem pierwszy raz na forum,i nawet jak sie staram to i tak wychodzi jak zawsze .Przepraszam.

do stokrotka35 - rozłóżmy to na czynniki chronologicznie i według dat:
1.kiedy zawarto umowę? data
2.czy kredyt został wypowiedziany z jakim dniem? data
3.data wystawienia bte? - masz to ujęte w piśmie od komornika
4.data wszczęcia egzekucji komorniczej na podstawie bte?
5 data umorzenia egzekucji komorniczej z jakiego art. kpc?
6.data umowy cesji wierzytelności?
7.data pozwu wniesionego przez ultimo?
8.data wszczęcia egz. komor. na rzecz ultimo?
9.data umorzenie egz. komor. z jakiego art. kpc
10. data wszczęcia nastepnej egz. komor. na rzecz ultimo?

Kredyt 2000-05-25.Nie pamietam czy kredyt zostal czy kredyt zostal wypowiedziany,BTE na podstawie ktoremu Sad nadal klauzule wykonalnosci 2001-02-11,Data wszczecia egzekucji 2001-05-26,data umorzenia egzekucji 2003-11-24,data cesji 2006-08-16,data pozwu2008-09-16,data wszczecia egzekucji 2008-11-26,data umorzenia 2013-09-24 wszystkie umorzenia art.823 kpc,data nastepnej egzekucji 2016-12-09.

Jeszcze jedno nie wiem czy to wazne,w 2011 roku zapytalam pisemnie komornika czy prowadzi jakakolwiek sprawe egzekucyjna z PKO BP Pan komornik przyslal mi pismo ze nie,natomiast w2011-06-28 otrzymalam pismo ze postepowanie z PKO zostalo umorzone z dniem j/w i w tedy zrozumialam ze cos jest nie tak bo jezeli cesja nastapila w 2006 roku to co komornik mial umorzyc w 2011 roku i tez z art.823 kpc jezeli ULTIMO dlug wykupila od PKO w tedy dowiedzialam si ze to jest ta sama sprawa bo jest identyczny numer pozyczki.

stokrotka35 napisał:
Kredyt 2000-05-25
stokrotka35 napisał:
Sad nadal klauzule wykonalnosci 2001-02-11
stokrotka35 napisał:
Data wszczecia egzekucji 2001-05-26
stokrotka35 napisał:
data umorzenia egzekucji 2003-11-24
stokrotka35 napisał:
data cesji 2006-08-16
stokrotka35 napisał:
data pozwu2008-09-16
stokrotka35 napisał:
data wszczecia egzekucji 2008-11-26
stokrotka35 napisał:
data umorzenia 2013-09-24
stokrotka35 napisał:
data nastepnej egzekucji 2016-12-09

jak wynika z przedstawionych dat w dniu złożenia pozwu przez ultimo zobowiązanie z tytułu kredytu było przedawnione,
pytanie: czemu nie podnosiłaś zarzutu przedawnienia?
aktualnie spłacasz zadłużenie które jest przedawnione ale można by było powalczyć pozwem opozycyjnym w związku z tym że jak piszesz wszystkie egzekucje były umarzane na podstawie art.823 kpc - chyba dobrze kombinuję? - zaczekajmy na wypowiedzi innych znawców tematu.

@robinson21. cokolwiek by nie zrobiła i nie podniosła, to złożyła sprzeciw który został odrzucony ze względów formalnych. I nie zadbała o uzupełnienie tego braku. Na pewno sąd takie wezwanie wysłał. Chyba że sąd nie wysłał wezwania do uzupełnienia. To byłaby podstawa do wznowienia postępowania. Ale na to pytanie jakoś odpowiedzi nie potrafimy uzyskać.
A jeśli wszystko było zgodnie z procedurą to nakaz się uprawomocnił. Nie ma żadnych podstaw do wznowienia postępowania. Żadnych. Nawet to przedawnienie. Na opozycyjne też nie ma co liczyć, bo ten wątpliwy artykuł-wytrych już kpc wypadł

Na kazdym pismie od komornika pisze tak
Postepowanie egzekucyjne prowadzone bylo zgodne z wnioskiem wierzyciela..Wierzyciel w ciagu roku nie dokonal czynnosci potrzebnych do dalszego prowadzenia postepowania,Postepowanie egzekucyjne umorzylo sie zatem mocy prawa zgodnie z art.823 kpc Z tych wzgledownalezalo postanowic jak wyzej.Dlaczego nie walczylam mialam przykutego do lozka meza nie wiedzialam ze na A4 odwolanie bedzie nie wazne bylam mowiac krotko zagubiona calkowicie ,bo gdy otrzymalam nakaz zaplaty na rzecz ULTIMO to wiedzialam ze to jest nie mozliwe od 2000 roku nie bralam zadnych kredytow pozyczek.

Tak, ale podstawy prawnej, jak napisali przedpiszcy, która pozwalałaby tutaj powalczyć, już w polskim prawie nie ma. Szczerze mówiąc językiem samych windykatorów "złapali frajera", bo roszczenie było przedawnione na dzień wniesienia przez nich pozwu, ale Ty w sprzeciwie (już pomijam, że nie był poprawny formalnie) nie podniosłaś zarzutu przedawnienia.

Teraz to już pozostaje spłacić. Szkoda.

A ten konkurs pt.wygraj BEST spłatę to ktoś wygrał ?
Czy to tylko po to żeby uznać swój dług i przerwać przedawnienie ?

Blondas78 napisał:
A ten konkurs pt.wygraj BEST spłatę to ktoś wygrał ?
Czy to tylko po to żeby uznać swój dług i przerwać przedawnienie ?
a jak myślisz?

Powrót