wezwanie od firmy BEST

• Autor wątku Autor wątku djmcmarco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
i właśnie o to mi chodziło :) postaram się to z tatą załatwić szybko czyli w przyszłym tygodniu :)

I zastosuj się do wezwania. Ty zdecyduj co z tym zrobisz. Nie daj zdecydować manipulatorom z BEST. Gdybyś tylko do nich zadzwonił to przekonają Cię że nie tylko ten "dług" masz spłacić. Jeszcze od sąsiadki i jej teścia też :)

wychodze z założenia że długi trzeba spłacać. natomiast jeśli jest kwota do spłaty 5 tyś zł to wątpię by się zgodzili na raty miesięcznie 150-200 zł. chociaż BPS sie zgodził kiedyś i był spokój.

Twoim zdaniem digiton co zrobić ? albo co byś zrobił na miejscu mojego ojca ?

Co bym zrobił? Przygotowywałbym się do świąt. A z ich pisma zrobił łańcuch na choinkę. Przecież oni nie są w stanie żadnego sensownego pozwu sklecić. O dowodach nie wspominając. Bank już swoje dostał, a BEST niech się martwi. Ty myślisz że oni to za tą kwotę kupili?

digiton umiesz pocieszyć :)
nie mam pojęcia za ile kupili ale pewnie dość tanio ;)

do djmcmarco
przeczytałem cały wątek razem z tym pismem moim zdaniem nic bym nie robił tylko bym czekał na dalsze ruchy best, chcą jakiejś kasy niech pokarzą kwity, ani złotówki ani złamanego grosza bym z własnej woli nie dał - ale to jest moje zdanie.

Figę dać, pisemkiem napalić w kominku i czekać na dalsze ruchy. Ale tak z doświadczenia: oni nic nie zrobią.

Tobie też Syphar dziekuje za rady, odrazu czlowiek spokojniejszy tym bardziej że tata ma już swoje lata :)

PS: esąd i tak ogarnę dla świętego spokoju :)

Nie no to pewnie, że warto. A jakby coś się "urodziło" to wróć.

Mam jeszcze jedno pytanie, nie związane z tematem głównym ale rowniez o moim tacie.

tata miał kartę kredytową w Getin banku data jej zawarcia 2008-04-11. osobiscie tą kartę spłacałem co do złotówki tyle ile było na wezwaniu do zapłaty.

W dniu 2013-10-29 r. Bank zawarł z easyDEBT Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty umowę przelewu wierzytelności, cedując na jego rzecz całość praw i obowiązków wynikających z Umowy zawartej przez stronę pozwaną z wierzycielem pierwotnym.

Oczywiście nie zapłaciłem 70 zl bo tyle niby brakowało to easydebt skierował sprawę do esądu 28 stycznia 2015 roku.

10.02.2015 roku esąd postanowił przekazać sprawę do Sąd Rejonowy dla Krakowa-Podgórza w Krakowie.

Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty. W elektronicznym postępowaniu upominawczym ocena roszczeń powoda następuje wyłącznie na podstawie pozwu (jego żądania i uzasadnienia), zaś dowody nie są do pozwu dołączane.
W związku z tym uzasadnienie pozwu musi być szczególnie starannie redagowane, aby wyjaśnić referendarzowi sądowemu (sądowi) wszelkie ważkie kwestie dla sprawy, których to okoliczności nie jest w stanie zweryfikować. Jeżeli istnieją w tej mierze wątpliwości, referendarz sądowy (sąd) w elektronicznym postępowaniu upominawczym ma prawo do stwierdzenia braku podstaw do wydania nakazu zapłaty, które to wątpliwości można rozwiązać w dalszym postępowaniu na podstawie dołączonych do pozwu dowodów. Sytuacja taka ma miejsce w niniejszym postępowaniu. Powód nie podał bowiem okresu (daty od-do), kwoty (kwot) oraz wysokości stopy procentowej, według której zostały obliczone odsetki. Powyższe okoliczności są istotne nie tylko ze względu na ewentualną konieczność ustalenia w przyszłości granic powagi rzeczy osądzonej czy częściowego zaspokojenia wierzyciela. Niedostatki pozwu w tym zakresie pozbawiają bowiem pozwanego możliwości skontrolowania zasadności żądania pozwu w świetle zawartej umowy (art. 499 pkt 2 k.p.c. w zw. z art. 505[28] k.p.c.).

Pytanie jest takie : gdyby ponownie straszyli wezwaniami i sądem to czy jest dług przedawniony ?

czy umowa o kartę została wypowiedziana?
kiedy została zapłacona ostatnia kwota na tę kartę?
czy był wystawiony bankowy tytuł egzekucyjny?
czy była egzekucja komornicza na podstawie tego bte?

tak umowa została wypowiedziana.
Ostatnia kwota raty ktora spłaciłem po wypowiedzeniu była chyba 29.05.2014
chyba nie było bte ( nie jestem pewny ), tylko odrazu do windykacji getback
komornika nie było

-na jaki dzień bank wyznaczył całkowitą spłatę zadłużenia z tej karty, data powinna być umieszczona w wypowiedzeniu umowy?
-możesz wrzucić skan uzasadnienia pozwu?
-jakie załączniki wymienili w pozwie?

w tedy można coś powiedzieć o zarzucie przedawnienia

nie mam już dokumentów z tego okresu , znalazłem pozew w esądzie :)
wysłałem CI na priv link do pobrania akt sprawy ze względu na dane osobowe :)

Witam.
W 2001 roku wzielam kredyt konsumpcyjny w PKO BP,gdy ciezko zachorowal maz problem ze splata kredytu wystapil po kilku miesiacach,potem Bankowy tytul egzekucyjny,Sadowy nakaz zaplaty komornik egzekucja,w 2003 roku komornik egzekucje umorzyl.W 2006 roku Bank odsprzedal dlug dla Firmy Ultimo,jakie bylo moje zdziwienie gdy w 2008 roku otrzymalam nakaz zaplaty z Sadu wtej samej sprawie z 2001 roku odwolalam sie ale nie na druku urzedowym i Sad odwolanie odrzucil,nastepnie egzekucja komornicza po raz drugi w 2013 roku egzekucja zostala umorzona,nie stety w piatek otrzymalam pismo od komornika ze wszczeta zostala egzekucja to juz po raz trzeci w tej samej sprawie,zamet calkowity co mam w tej sytuacji robic,czy Sad w tej samej sprawie mogl orzekac dwa razy?

Egzekucję można wszczynać ile razy się chce. Zatem wcale to nie znaczy że sąd orzekał dwa razy.

Rozumiem,mam tylko pytanie,jezeli w 2001 roku byl BTE pod sygnatra X Sadowy nakaz zaplaty a w 2008 roku o to samo roszczenie ale w innym Sadzie pod inna sygnatura sprawy wiec czy windykator mogl nie informujac Sadu ze raz juz sprawa sie odbyla ponownie zlozyc pozew o zaplate,[bylam u Pana Sedziego osobiscie i powiedzial ze Sad nic nie wiedzial ze na ta sprawe kilka lat temu byl wystawiony juz rza BTE,a o odrzuceniu mojego odwolania nie decydowal Sad lecz sekretariat.

BTE nie korzysta z powagi rzeczy osądzonej, zatem nie możesz się na to powoływać w żadnym wypadku. Na BTE nadaje się tylko klauzulę wykonalności. A to że odrzucono Ci sprzeciw, to niestety tylko i wyłącznie Twoja wina. Na pewno dostałaś wezwanie do uzupełnienia braków.

Powrót