T
Tomekkemot
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam
W kwietniu 2010r. otrzymałem mandat za brak ważnej legitymacji ( był początek semestru, nie miałem pieniędzy aby opłacić czesne, miałem miesięczny)
W grudniu tego samego roku otrzymałem wezwanie do zapłaty, mandatu nie zapłaciłem.
Po 22 miesiącach, czyli w październiku 2012r. otrzymałem "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym"
Napisałem sprzeciw opierając się na: Podnoszę zarzut przedawnienia powołując się na:
Ustawa z 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe
Art. 77. 1. Z zastrzeżeniem ust. 2 oraz art. 78 roszczenia dochodzone na
podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przedawniają się z upływem roku.
W styczniu dostałem wezwanie do sądu na sprawę (stawiennictwo obowiązkowe)
Czemu zostałem wezwany? co stanie się jeśli nie pojawię się w sądzie? czy
wzywają mnie bo po prostu taka jest procedura czy może będę miał z tego tytułu jakieś problemy i mandat jednak się nie przedawnił ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
W kwietniu 2010r. otrzymałem mandat za brak ważnej legitymacji ( był początek semestru, nie miałem pieniędzy aby opłacić czesne, miałem miesięczny)
W grudniu tego samego roku otrzymałem wezwanie do zapłaty, mandatu nie zapłaciłem.
Po 22 miesiącach, czyli w październiku 2012r. otrzymałem "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym"
Napisałem sprzeciw opierając się na: Podnoszę zarzut przedawnienia powołując się na:
Ustawa z 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe
Art. 77. 1. Z zastrzeżeniem ust. 2 oraz art. 78 roszczenia dochodzone na
podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przedawniają się z upływem roku.
W styczniu dostałem wezwanie do sądu na sprawę (stawiennictwo obowiązkowe)
Czemu zostałem wezwany? co stanie się jeśli nie pojawię się w sądzie? czy
wzywają mnie bo po prostu taka jest procedura czy może będę miał z tego tytułu jakieś problemy i mandat jednak się nie przedawnił ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam