Wezwanie po 22 miesiącach

• Autor wątku Autor wątku Tomekkemot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomekkemot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
W kwietniu 2010r. otrzymałem mandat za brak ważnej legitymacji ( był początek semestru, nie miałem pieniędzy aby opłacić czesne, miałem miesięczny)
W grudniu tego samego roku otrzymałem wezwanie do zapłaty, mandatu nie zapłaciłem.
Po 22 miesiącach, czyli w październiku 2012r. otrzymałem "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym"
Napisałem sprzeciw opierając się na: Podnoszę zarzut przedawnienia powołując się na:
Ustawa z 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe
Art. 77. 1. Z zastrzeżeniem ust. 2 oraz art. 78 roszczenia dochodzone na

podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przedawniają się z upływem roku.

W styczniu dostałem wezwanie do sądu na sprawę (stawiennictwo obowiązkowe)
Czemu zostałem wezwany? co stanie się jeśli nie pojawię się w sądzie? czy

wzywają mnie bo po prostu taka jest procedura czy może będę miał z tego tytułu jakieś problemy i mandat jednak się nie przedawnił ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Moim skromnym zdaniem powinieneś pojawić się w sądzie i powołać się na cytowany przez Ciebie paragraf. Na tym powinna zakończyć się sprawa, ale ja laik jestem więc moim zdaniem się nie kieruj ;) Niech wypowie się ktoś z większym doświadczeniem

Dzieki Upgreydd :)
hehe nie jestem prawnikiem i troche glupio mi bedzie sie powolywac na jakies artykuły :P

Proszę żeby ktoś w temacie coś doradził ? czemu mnie tam wzywają skoro sie odwołałem i teoretycznie mandat jest przedawniony ?

Bo po sprzeciwie w e-sądzie sprawa trafia do sądu rejonowego.

Powrót