Wezwnie do zapłaty- przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku Zadziorna2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zadziorna2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Dostałam wezwanie do zapłaty za zamówioną kolekcję wydawnictwa Encyklopedia zwierząt IMP Sp. z o.o data rzekomego zamówienia 16.11.2001r. Nie przypominam sobie żebym takową zamawiała. W każdym bądź razie proponują mi rozwiązanie sprawy bez udziału sądu i komornika. Podali ile aktualnie mam spłacić a jeśli zignoruje wezwanie podali ewentualne koszty sądowe co mnie przeraża. Firma która się tym zajmuje to EGB investment sa. Wszystko wygląda ok tylko pytanie czemu po tylu latach dopiero się upominają o spłatę długu... Nie wiem co mam robić, proszę o pomoc.

Zadziorna2 napisał:
czemu po tylu latach dopiero się upominają o spłatę długu...
To ich problem. Dzięki temu, że nie upominali się wcześniej, służy Ci w sądzie zarzut przedawnienia.
Zadziorna2 napisał:
Nie wiem co mam robić
Dokładnie nic. Jeśli wierzyciel wniesie przeciwko Tobie pozew do sądu, to podniesiesz zarzut przedawnienia.

Bardzo dziękuje za szybką pomoc.

A jeżeli przedawniony dług ściągnął mi komornik z renty? Moge sie jakos odwołaś? Jak?
manuella8

Zadziorna2 napisał:
Nie wiem co mam robić, proszę o pomoc.

Nic nie robić, do momentu kiedy przyjdzie pozew z sądu.
Wtedy postępujesz zgodnie z pouczeniem (wyrok będzie upominawczy) składasz odpowiedź że:
1. Należność nie istnieje - powód nie przedstawił żadnego dowodu istnienia długu (pewnie tak będzie),
2. Z ostrożności procesowej podnosisz zarzut przedawnienia.

I tyle. Dostaniesz pozew z sądu piszesz na forum i pomożemy. Oczywiście trzeba wszystko robić szybko.

Czy od czasu tej prenumeraty się przeprowadzałaś, czy mieszkasz cały czas pod tym samym adresem?

manuella8 napisał:
A jeżeli przedawniony dług ściągnął mi komornik z renty? Moge sie jakos odwołaś? Jak?

Odwołać trzeba było się od nakazu zapłaty, o ile takowy otrzymałaś.

Nie było mnie, wezwania były z moca doreczenia, dopiero komornik zjawił się,
mozna coś z tym zrobić? mam takie dwa przypadki - w jednym było zapłacone, tylko firma źle sprawdziła, a ja nie zareagowałam, mam dowod wpłaty do dzis ( to było 5 lat temu), a drugim przypadku komornik ściagnął kwote przedawnioną.
manuella8

manuella8 napisał:
Nie było mnie, wezwania były z moca doreczenia, dopiero komornik zjawił się,
mozna coś z tym zrobić? mam takie dwa przypadki - w jednym było zapłacone, tylko firma źle sprawdziła, a ja nie zareagowałam, mam dowod wpłaty do dzis ( to było 5 lat temu), a drugim przypadku komornik ściagnął kwote przedawnioną.
manuella8
Wyraźnie nie masz chęci w sposób jasny i konkretny opisać sytuacji, nie licz więc na pomoc.
Co to znaczy "nie było mnie"? Napisz dokładnie jak wyglądały okoliczności doręczenia każdego z nakazów zapłaty.

Nie odebrałam, bo mieszkam gdzie indziej, zostały zwrócone na poczte.
m

manuella8 napisał:
Nie odebrałam, bo mieszkam gdzie indziej, zostały zwrócone na poczte.
Złóż więc sprzeciw do każdego z nakazów zapłaty wykazując w nim, że nakaz zapłaty został nieprawidłowo doręczony (uprawdopodobnij dokumentami, że mieszkałaś pod innym adresem, niż ten pod który przyszła przesyłka z sądu). Oczywiście w każdym sprzeciwie podnieś też odpowiednie zarzuty do danej sprawy.

Gdzie to zanieść ? do komornika? A co z tym sprzed 5 lat, które zapłaciłam dwa razy?

manuella8 napisał:
Gdzie to zanieść ? do komornika? A co z tym sprzed 5 lat, które zapłaciłam dwa razy?
Sprzeciw wnosi się do sądu, który wydał nakaz zapłaty (powołując się na sygnaturę akt z nakazu).
manuella8 napisał:
A co z tym sprzed 5 lat, które zapłaciłam dwa razy?
Napisałem, byś wniosła sprzeciw do każdej ze spraw, o których pisałaś, więc do "tej sprzed 5 lat" też.

Dziękuję, jak jesteś tak miły, może wiesz czy to bardzo dużo kosztuje?

Witam,
mam pytanie jezeli przyszlo mi pismo od komornika sądowego do spłaty zadlużenia (wszczęcie egzekucyjne) (z dnia 14.02.2014) i dopiero teraz chcialbym napisac odwolanie ma to jakis sens po takim czasie? i co mogę zrobić aby przyjeli mi takie odwołownie ? bardzo chcialbym rozlożyć dlug na raty, a jestem osobą bezrobotną.
proszę o pomoc.

Czy nakaz zapłaty został ci doręczony?

Witam Amelia2013
przepraszam Cie ale nie miałem dostępu do internetu.
tak dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym ale z data 2013-11-20, ale z tą samą kwotą do zaplaty.
proszę Cie o pomoc.

Dostałeś nakaz zapłaty z sądu, czy był awizowany na nieprawidłowy adres?

tak dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z sądu rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie VI wydział cywilny z datą wydania: 20.11.2013r.

Ostatnia edycja:
Powrót