Wezwnie do zapłaty- przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku Zadziorna2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a więc co mam dalej robić?
proszę o pomoc.

piszesz tak pokrętnie więc zapytam raz jeszcze: kiedy i skąd przyszedł nakaz? nie interesuje nas data nakazu tylko kiedy i od kogo (z sądu, od komornika) i czy było to na prawidłowy adres

a więc tak kazdy z pism przyszedl na prawidlowy adres.
Pierwsze pismo myslę że przyszlo ze sądu, ponieważ na początku napisane jest że "sąd rejonowy Lublin-zachód w Lublinie VI Wydział cywilny po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozywa mnie do zapłaty powodowi PKO" ale na końcu listu jest pieczątka Komornik sądowy Damian Kucza. Data wydania listu 03.02.2014r. a kiedy dokładnie do mnie przyszedl nie pamiętam pewni ok.tygodnia.
Drugie pismo przyszło od Komornika Sądowego, Sąd rejonowy w kędzierzynie-Koźlu także Damian Kucza z datą wydania 14.02.2014r.
Czy podać jeszcze jakieś informacje?

kamiss85 napisał:
Pierwsze pismo myslę że przyszlo ze sądu, ponieważ na początku napisane jest że "sąd rejonowy Lublin-zachód w Lublinie VI Wydział cywilny po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozywa mnie do zapłaty powodowi PKO" ale na końcu listu jest pieczątka Komornik sądowy Damian Kucza. Data wydania listu 03.02.2014r. a kiedy dokładnie do mnie przyszedl nie pamiętam pewni ok.tygodnia.
Nic nie pojaśniłeś... Czy nakaz zapłaty został ci doręczony z sądu na prawidłowy adres i kiedy? Sąd cię nie pozywa ani nie doręcza z pieczątkami komornika...

Pytanie za 100 punktów. Uwaga, przeczytać je uważnie i dokładnie odpowiedzieć:
Czy w kopercie (pierwsza przesyłka dotycząca tej sprawy) był: nakaz zapłaty, pozew, pouczenie sądu?

A wiec tak pierwszy list przyszedł na prawidłowy adres, kiedy dokladnie juz niepamietam ale data na kartce wpisana jest na 03.02.2014. List dotyczył nakazu zapłaty. I został wyslny z sadu. Czy mam podać jeszcze jakieś informacje?

kamiss85 napisał:
A wiec tak pierwszy list przyszedł na prawidłowy adres, kiedy dokladnie juz niepamietam ale data na kartce wpisana jest na 03.02.2014. List dotyczył nakazu zapłaty. I został wyslny z sadu.

Trzeba było dokładnie od dechy do dechy przeczytać owy list a dokładniej pouczenie na nim w którym był podany termin na sprzeciw. Albo napisać tu zaraz po otrzymaniu listu

Wiem właśnie zawaliłem sprawę :/
Dlatego chciałem sie dowiedzieć czy coś jeszcze mogę zrobić...
Nawet nie mogę poprosic o rozłożenie dlugu na raty?

Jeśli jest komornik, to twoje raty będą w takiej wysokości, w jakiej komornik zdoła wyegzekwować.

Ok, dziękuję bardzo za pomoc w tym wątku.

Witam. Dostałam takie wezwanie
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
. Nic nie zamawiałam, a tym bardziej na pewno nic nie przyszło oprócz tego pisma (listem zwykłym). Co powinnam zrobić?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Tak jak Robilee napisał - olać. Tylko ewentualnie przypilnować listów z sądu (w sumie i tak nie wielkie szanse że pozew złożą)

Napisane jest że rzekoma umowa "została" zawarta 1 sierpnia 2011r.- minęły 2 lata z hakiem- tzn., że i tak została ona przedawniona?

w dniu 1 sierpnia 2011 to umowe zawarly dwa podmioty, a nie ty. czytaj uwaznie. po drugie temat dawno przedawniony, po trzecie tradycyjnie roszczenie nieudowodnione

QLIMAX! napisał:
Napisane jest że rzekoma umowa "została" zawarta 1 sierpnia 2011r.- minęły 2 lata z hakiem- tzn., że i tak została ona przedawniona?

A co to ma za znaczenie, jak pewnie żadna umowa nie została zawarta?

Powrót