Wgląd do akt sprawy

• Autor wątku Autor wątku Werter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Werter

Werter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, bardzo proszę o pomoc w następującej sytuacji.

Pozbawiony wolności Norbert Z. zwrócił się do sądu o udzielenie mu do wglądu akt sprawy o pobicie prowadzonej przeciwko Jerzemu S., w której występuje jako pokrzywdzony oraz o nieodpłatne wydanie z akt tej sprawy kserokopii dokumentów w postaci opinii środowiskowej o oskarżonym oraz opinii biegłego lekarza w przedmiocie odniesionych przez pokrzywdzonego obrażeń ciała.

Proszę zaproponować dalszy tok postępowania i rozstrzygnięcie wniosków pokrzywdzonego, w tym także w sytuacji, gdy występuje on w sprawie w charakterze oskarżyciela posiłkowego.

Ignorantia zasad forum nocet..

Pierwsza rzecz rzucająca się w oczy to to, iż kserokopia dokumentów akt sprawy jest odpłatna
Nie ulega także wątpliwości, że stronom (tudzież pokrzywdzonemu) udostępnia się akta sprawy sądowej (art. 156 par. 1)

Nie wiem natomiast co w przypadku, gdy pokrzywdzony jest pozbawiony wolności, np. tymczasowo aresztowany (przejściowe pozb. wolności). Czy z racji, iż jest pozbawiony wolności przysługują mu mniejsze prawa co do możliwości wglądu i sporządzenia kserokopii powyższych dokumentów w sprawie w której występuje w roli pokrzywdzonego?

Dziękuję.

a jaka to faza postępowania, przygotowawcze?

Wszystko napisane w stanie faktycznym na górze strony. Pokrzywdzony wnioskuje do sadu wiec wg mnie to juz postepowanie jurysdykcyjne. Oczywiście mogę się mylić.

w takim razie w postepowaniu sadowym stronami jest juz prokurator i oskarżony, a pokrzywdzony moze wtedy w char. oskarzyciela posilkowego ew. wystapic. To moze wtedy dopiero zgodnie z art. 156 udostepnione zostana mu akta sprawy i te kserokopie,oczywiscie to tylko moje rozważania. Nie wiem jak sytuacja w przypadku pozbawionego wolności?

Dzięki serdecznie za odpowiedz i zaangażowanie ;-)

jak też rozumiem ten kazus to Norbert Z. jest pozbawiony wolności w innej sprawie niż ta o pobicie?

Tak samo to rozumiem. Aktualnie siedzę w bibliotece nad komentarzem. Jeżeli os. uprawniona do przejrzenia akt jest pozb. wolności, przewodniczący wydziału może zarządzić na jej wniosek przeslanie akt do zakładu karnego lub śledczego, chyba ze szczególne względu przemawiają za umożliwieniem przejrzenia akt w sekretariacie sadu (par. 106 RegSadR)

idąc tym tokiem to zarządzi to przesłanie jeżeli występuje w char. osk. posiłkowego, jeśli nie to chyba potrzebna jest po prostu jeszcze ta uprzednia zgoda prezesa sądu (bo nie jest wtedy stroną)?

Idąc ta drogą to TAK. Czyli po pierwsze sąd taki wniosek oddali. Jeżeli pokrzywdzony nabędzie uprawnienia osk. Posiłkowego, a tym samym uprawnienia strony, będzie mógł wnosić o przeslanie akt itd. do ZK. Czy tak? Ponadto opinia biegłego lekarza objęta jest tajemnica lekarska, a jej udostepnienie ograniczone jest do stron i na użytek konkretnego postępowania. Panowie eksperci, czy to się zgadza?

Nie wiem tylko jak sytuacja wyglada gdy pokrzywdzony (nie bedacy osk. posiłkowym) chce uzyskać kserokopie, nie jest on wówczas żadną z osób wymienionych w art. 156 par.2, dlatego nie wiem czy w ogóle jest możliwości ich wydania.

Wychodzi na to, ze pokrzywdzony nie będąc w post. przed sadem osk. posiłkowym nie ma dostępu do akt sprawy, a tym bardziej do stworzenia kserokopii.

... co wprost wynika z uważnej lektury art. 156 par. 1 kpk.

ale zdanie drugie art. 156 par. 1 mówi, że innym osbom mogą być udostępnione za zgodą, więc jeśli uzyska zgodę prezesa sądu to chyba może. Kserokopie natomiast pewnie tylko jego pełnomocnik (o ile ma ustanowionego)

a pokrzywdzony też? W art. 156 par. 2 nie doszukałem się tego interpretując.., ale oczywiście jestem otwarty na poprawki, bo to tylko moje rozważania jak już mówiłem

Powrót