Wgląd do akt sprawy

• Autor wątku Autor wątku Werter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pokrzywdzonego, cały czas o niego chodzi w kazusie.

A kto może ustanowić pełnomocnika w postępowaniu przed sądem? I jaki jest zakres uprawnień pełnomocnika w stosunku do uprawnień jego mocodawcy - w szczególności czy możliwe jest by pełnomocnik miał szersze uprawnienia niż podmiot przezeń reprezentowany?

Gdy odpowiesz sobie na te pytania - zrozumiesz znaczenie art. 156 par. 2 kpk.

aha dzięki :) To w takim razie o czyich pełnomocnikach jest mowa w tym paragrafie?

postcard napisał:
o czyich pełnomocnikach jest mowa w tym paragrafie?

O pełnomocnikach i przedstawicielach ustawowych podmiotów wymienionych w tym przepisie. Nielogicznym byłoby przyjęcie, że podmiot, który sam nie ma uprawnienia do uzyskania kserokopii uzyskuje je poprzez ustanowienie pełnomocnika (abstrahując już od tego, czy pełnomocnik taki zostanie w ogóle dopuszczony do postępowania - por. art. 87 par. 2 i 3 kpk).

dzieki! A co do tego, że opinia biegłego lekarza objęta jest tajemnica lekarska, a jej udostepnienie ograniczone jest do stron i na użytek konkretnego postępowania - to czy w takim układzie jest możliwość udostępnienia i uzyskania KSEROKOPII (co do kserokopii wydaje mi sie, ze nie) pokrzywdzonemu, który wystepuje jako oskarżyciel posiłkowy? Prosze o Twoje zdanie w tym temacie jesli mozna

Teoretyczna możliwość jest, bowiem skoro opinia stanowi część materiału dowodowego, to strony mają prawo się z nim zapoznać (art. 156 par. 1 kpk). Kserokopie dokumentów z akt sprawy na wniosek stron innych niż oskarżony sąd jedynie może a nie musi wydać (art. 156 par. 2 kpk), a zatem niewykluczone, że tego nie uczyni uznając, że mogło by to naruszać prywatność osoby badanej przez biegłego...

Ja również dzięki. Chciałbym tylko zauważyć, ze w powyższym stanie faktycznym lekarska opinia bieglego dotyczy samego pokrzywdzonego. Nie będzie wiec tu mowy o naruszeniu prywatności, prawda ?

natomiast kserokopia to nie wiem czy zostanie wydana w wyroku SN jest mowa tylko o udostępnieniu...

Powrót